Αγαπημένο φαγητό της μαμάς . Ο chef Νίκος Γαϊτάνος μας προτείνει γεμιστά κολοκυθάκια “αλλιώς” με γέμιση κινόα αντί κιμά ή ρύζι. Τα σερβίρουμε περιχύνοντας τα με βελούδινη σάλτσα από ελαιόλαδο, αλεύρι, κρασί και λεμόνι.
Αυτός ο “μαγικός” σπόρος περιέχει πολλά και σημαντικά θρεπτικά στοιχεία και είναι ίσως το σημαντικότερο μέλος της ομάδας των “υπερτροφών”.
Υλικά για 4 άτομα
Χρόνος προετοιμασίας 60 λεπτά
Κολοκυθάκια 4
Κινόα 50 gr
Μαϊντανός και άνιθος ψιλοκομμένος από 2 κουτ σούπας
Δυόσμος ψιλοκομμένος
Κόλιανδρος ή μάραθος ψιλοκομμένος 1 κουτ.σούπας
Φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 κουτ.σούπας
Τζίντζερ ψιλοκομμένο 1 κουτ σούπας
Κρεμμύδι 60 gr ψιλοκομμένο
Σκόρδο ψιλοκομμένο η λιωμένο 1 κουτ σούπας
Χυμός λεμόνι 1 κουτ σούπας
Ελαιόλαδο 4 κουτ.σούπας
Ρίγανη 1 πρέζα
Αλάτι /Πιπέρι κατά βούληση
Σάλτσα
Ελαιόλαδο 3 κουτ.σούπας
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 3 κουτ.σούπας
Λευκό κρασί 100 ml
Ζεστό νερό 400 ml
Χυμός λεμόνι 50 gr
Αλάτι / Πιπέρι κατά βούληση
Εκτέλεση
Βράζουμε την κινόα. Αφαιρούμε τη σάρκα από τα κολοκυθάκια και την ψιλοκόβουμε. Σοτάρουμε κρεμμύδι, σκόρδο, τζίντζερ, κολοκυθάκια, μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά προσθέτουμε την κινόα, το λεμόνι και τα μυρωδικά, αρτύζουμε, ανακατεύουμε καλά και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το ελαιόλαδο για τη σάλτσα και προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά ανακατεύοντας διαρκώς με ένα σύρμα μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη κρέμα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε κρασί, λεμόνι, νερό, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε διαρκώς σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα.Ψήνουμε τις βαρκούλες από τα κολοκυθάκια για 30 περίπου λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Γεμίζουμε κάθε κολοκυθάκι με το μείγμα των λαχανικών,. Σερβίρουμε κάθε κολοκυθάκι με 2 κουτ. σούπας σάλτσα από πάνω.
Νίκος Γαϊτάνος vegan chef
https://www.facebook.com/veganchefnikos