fbpx

Τυρόπιτα γλυκιά Σύρου με μυζήθρα “Ζωζεφίνος”: Από την chef Ευαγγελία Φωτεινιά

10K

Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων!

Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά, σοκάκια που σφύζουν από ζωή, αλλά και κέντρο γαστρονομικής κουλτούρας με στοιχεία από Ενετούς Χιώτες και Κασιώτες.

Η φύση  της σκορπίζει απλόχερα μυρωδιές από τα βότανα της. Τα άγρια χόρτα ,ο μάραθος η κάππαρη το θυμάρι το φασκόμηλο , μπήκαν  από τους chef  του νησιού σε συνταγές. Συνταγές  ιδιαίτερες που  θυμίζουν τις παλιές και ξυπνάνε τις αισθήσεις!

Η Ευαγγελία Φωτεινιά chef και ιδιοκτήτρια του εστιατορίου https://www.facebook.com/arismari.syros . μας προτείνει συνταγή για απλή και αφράτη γλυκιά τυρόπιτα με τυριά του τόπου μας. Έτσι όπως την έμαθαν οι νοικοκυρές της Σύρου και που περνάει εδώ και χρόνια, από γενιά σε γενιά.

Υλικά

Αβγά 8 -10

Ζάχαρη 800 gr

Μυζήθρα νωπή Ζωζεφίνος 1 κιλό

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Κανέλα ένα κουτ.γλυκού

Σιμιγδάλι 80-100 γραμμάρια  – για να τραβήξει τυχόν υγρά από το τυρί και  για να πασπαλίσουμε λίγο τον πάτο του ταψιού –

Εκτέλεση

Ξεκινάμε βάζοντας σε μπολ το τυρί το οποίο λιώνουμε καλά με το χέρι .Συνεχίζουμε με τα αβγά και την ζάχαρη  ανακατεύοντας καλά να ενσωματωθούν. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και αναμιγνύουμε καλά . Εγώ προσθέτω  για περισσότερο άρωμα μαστίχα κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη!

Επίσης προτιμώ να την κάνω παραδοσιακά με το χέρι, εσείς αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μίξερ.

Καλύπτουμε το ταψί με λίγο σιμιγδάλι ρίχνουμε το μείγμα και πασπαλίζουμε με σουσάμι και κανέλα για να κάνει ωραία κρούστα .  Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40-45′ .Την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και είναι έτοιμη να την απολαύσουμε!

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Ευαγγελία Φωτεινιά Chef

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close