fbpx

Αποκριάτικα έθιμα Τήνου

Την Τσικνοπέμπτη στην Τήνο, στο καφενείο του χωριού Τριαντάρος, αναβιώνει το έθιμο του «Αποκριάτικου Χορού» και του «Αλφαβηταριού της Αγάπης» όπου οι χορευτές, σε κυκλική διάταξη, τραγουδούν περιπαιχτικούς στίχους ακολουθώντας, σύμφωνα με το πρώτο γράμμα κάθε στίχου, τη σειρά της αλφαβήτου. Η εκδήλωση συνοδεύεται από κεράσματα με τοπικά εδέσματα  και γλυκίσματα. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στα …

Τηγανόψωμο με σκορδάτο λουκάνικο και βολάκι Τήνου

Το αγαπημένο τηγανόψωμο των παιδικών μας χρόνων φτιαγμένο από τα χέρια της γιαγιάς ή της μαμάς, μεταμορφώνεται με σκορδάτο λουκάνικο και βολάκι. Δύο τοπικά υλικά από την Τήνο, που γεμίζουν τον ουρανίσκο μας με νέα αρώματα και γεύσεις.

Πασχαλινά ήθη και έθιμα στα νησιά των Κυκλάδων

Κάθε νησί των Κυκλάδων έχει μια ξεχωριστή παράδοση το Πάσχα με κυρίαρχο το έθιμο της νηστείας και της κατάνυξης! Στην Αμοργό η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά με το παραδοσιακό άσπρισμα των σπιτιών και των δρόμων. Τη Μεγάλη Παρασκευή στο Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας ψέλνονται τα Εγκώμια και γίνεται η περιφορά του Επιταφίου μέσα στους χώρους της Μονής. Το …

Κολοκυθάκια γεμιστά του Αιγαίου με πιπεριές, λουκάνικο και βολάκι Τήνου: Από την chef Γεωργία Κουτσούκου

Τήνος! Το νησί της Παναγιάς με την ξεχωριστή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, τις πεντακάθαρες αμμουδιές , τους απίστευτους περιστερώνες χτισμένους σε απάνεμα σημεία , τα πολιτιστικά της φεστιβάλ και τα ανώτερης ποιότητας παραδοσιακά της προϊόντα. Η γαστρονομία της Αιγαιοπελαγίτικη , βασίζεται στην γεωργοκτηνοτροφία και αλιεία γι’αυτό και υπάρχει πλήθος τοπικών κρεατικών και τυριών. Λούζα, σύγκλινο, παστά, τυράκι …

Πατατόπιτα παραδοσιακή Τήνου: Από την chef Ευαγγελία Φωτεινιά

Τήνος! Το νησί της Παναγιάς με την ξεχωριστή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, τις πεντακάθαρες αμμουδιές , τους απίστευτους περιστερώνες χτισμένους σε απάνεμα σημεία , τα πολιτιστικά της φεστιβάλ και τα ανώτερης ποιότητας παραδοσιακά της προϊόντα. Η γαστρονομία της Αιγαιοπελαγίτικη , βασίζεται στην γεωργοκτηνοτροφία και αλιεία γι’αυτό και υπάρχει πλήθος τοπικών κρεατικών και τυριών. Λούζα, σύγκλινο, παστά, τυράκι …

Σαλάτα με κινόα , αγκιναράκι Τήνου και λακέρδα παστή: Από την chef Ευαγγελία Φωτεινιά

Απλή υγιεινή και πεντανόστιμη η σαλάτα με κινόα , αγκιναράκι Τήνου και λακέρδα παστή δια χειρός chef Ευαγγελίας  Φωτεινιά. Υλικά Κινόα τρίχρωμη 150 gr Ελαιόλαδο 70 ml Αγκιναράκι Τήνου 100 gr Λακέρδα κομμένη σε μικρά κομματάκια 80 gr Μάραθος ή άνιθος φρέσκος Μαϊντανός Κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα Ντοματίνια 4-5 Αλάτι πιπέρι Εκτέλεση Πλένουμε καλά το κινόα …

Ψαρονέφρι γεμιστό με γραβιέρα Τήνου και σάλτσα από φιστίκι Αιγίνης: Από την Chef Ευαγγελία Φωτεινιά 

Αυτή την συνταγή  από την chef Ευαγγελία Φωτεινιά για ψαρονέφρι  γεμιστό με γραβιέρα Τήνου και αρωματική σάλτσα με φυστίκι  Αιγίνης και μυρωδικά κυριολεκτικά θα την λατρέψουμε!   Υλικά Ψαρονέφρι 2 τεμάχια  400-500 gr Πράσο Γραβιέρα Τήνου 160 gr Φιστίκια Αιγίνης 40 gr Λεμονοθύμαρο  Σάλτσα Φιστίκια 50 gr Mαϊντανός 1/2 ματσάκι Κόλιανδρο 1/2 ματσάκι Ξύδι λευκό …

Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close