fbpx

Μενταγιόν χοιρινά με καραμελωμένα αχλάδια και πουρέ σελινόριζας με γλυκοπατάτες: Από τον chef Γιώργο Φραντζή

2.1K

Πεντανόστιμη συνταγή  για τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές μας από τον chef Γιώργο Φραντζή.
Ζουμερά χοιρινά μενταγιόν που θα συνοδεύονται από πουρέ σελινόροζας – γλυκοπατάτας και καραμελωμένα αχλάδια. Σκέτη απόλαυση!

Υλικά για 4 άτομα

Mενταγιόν από φιλέτο χοιρινό ελαφρά κτυπημένα 16Χ50 gr

Βούτυρο φρέσκο βούτυρο 80 gr

Αλεύρι σε μπολ 60 gr

Φασκόμηλο φρέσκο ψιλοκομμένο 1 κ.σ

Κονιάκ 80 ml

Ζωμός λαχανικών σπιτικός 60 ml

Σταγόνες από σάλτσα σόγιας

Ταμπάσκο πράσινο

Αγγλική σάλτσα

Αλάτι-πιπέρι

Βούτυρο φρέσκο  80 gr

Aχλάδια καθαρισμένα, ξεσποριασμένα κομμένα στα τέσσερα

Καστανή ζάχαρη 1 1/2

Κονιάκ 40 ml

Σελινόριζα καθαρισμένη κομμένη σε κύβους 200 gr

Γλυκοπατάτες  4 καθαρισμένες κομμένες σε κύβους

Γάλα φρέσκο 600 ml

Βούτυρο φρέσκο 100 gr

Πιπερόριζα  – τζίντζερ – καθαρισμένη τριμμένη 60 gr

Μοσχοκάρυδο τριμμένο

Eκτέλεση 

Πουρές σελινόριζας – γλυκοπατάτες  

Σε κατσαρόλα βάζουμε τη σελινόριζα και τις γλυκοπατάτες, ρίχνουμε το γάλα και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά προσέχοντας να μην μας πιάσει. Προσθέτουμε σε κομμάτια το  βούτυρο, τη πιπερόριζα, και αρτύζουμε με αλάτι πιπέρι και μοσχοκάρυδο ανακατεύουμε καλά και κρατάμε τον πουρέ ζεστό .

Αχλάδια  

Βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τηγάνι .Τοποθετούμε το φρέσκο βούτυρο να ζεσταθεί χωρίς να καεί, προσθέτουμε τα αχλάδια και γυρνάμε και από τις δύο πλευρές να ροδίσουν. Πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη γυρνάμε τα αχλάδια και σβήνουμε με το κονιάκ. Αφού καραμελώσουν σβήνουμε τη φωτιά και τα κρατάμε στην άκρη.

Μενταγιόν  

Αρτύζουμε τα μενταγιόν με αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε σε τηγάνι το βούτυρο να ζεσταθεί ,περνάμε τα μενταγιόν από το αλεύρι, τινάζουμε το επιπλέον και  τα προσθέτουμε στο τηγάνι, σοτάροντας και από τις δύο πλευρές.  Ρίχνουμε το φασκόμηλο, φλαμπάρουμε με το κονιάκ, τον ζωμό λαχανικών, τις σταγόνες από τις σάλτσες σόγιας, το ταμπάσκο, την αγγλική σάλτσα και τα καραμελωμένα αχλάδια. Μαγειρεύουμε για 4′ σβήνουμε την φωτιά, στρώνουμε τον πουρέ σε πιάτα απλώνουμε επάνω τα μενταγιόν μοιράζουμε τα αχλάδια και περιβρέχουμε με τη σάλτσα.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Γιώργος Φραντζής Chef

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close