Πάρος!
Όμορφη και φωτεινή να ακτινοβολεί το φως του ήλιου στο λευκό μάρμαρο της , η Πάρος είναι ένας τόπος μαγικός που διατηρεί την γοητεία του όσα χρόνια και να περάσουν.
Πλακόστρωτα στενά, λευκά σπιτάκια με βουκαμβίλιες πανέμορφες παραλίες και με την βασίλισσα της κοσμικής πλευράς την Νάουσα να καμαρώνει με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική , τους αρχαιολογικούς χώρους ,τις εκκλησιές ,το ενετικό κάστρο και τα καΐκια στο λιμανάκι της !
Η κουζίνα της απλή βασίζεται στις αγνές πρώτες ύλες, με τυρόπιτες, μυζηθρόπιτες, κολοκυθόπιτες, την «γούνα», κολιός που στεγνώνει στον ήλιο και ψήνεται στα κάρβουνα, λιαστό χταπόδι στα κάρβουνα ρεβιθάδα, ντοματοσαλάτα με ξινομυζήθρα και κάππαρη Πάρου, καραβόλους – σαλιγκάρια – φρικασέ, και εξαιρετικά κρασιά!
Αυτό το πιάτο τα έχει όλα, φρέσκα φασολάκια, φρέσκο δυόσμο και ντομάτες, ζυμαρικά και κεφαλοτύρι τριμμένο, ή τουλουμοτύρι Πάριον.
Υλικά
Πένες ή φαρφάλες ή άλλο μικρόσχημο ζυμαρικό της αρεσκείας μας 500 gr
Φασολάκια -ζυγισμένα ακαθάριστα- προτιμότερο μπαρμπούνια, καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια των 3 – 4 εκ. 500 gr
Σκόρδο 2 σκελίδες καθαρισμένες και ελαφρώς κοπανισμένες – ή όσο σκόρδο θέλουμε –
Ντομάτες 3 σφιχτές, κομμένες σε μετρίου μεγέθους κύβους
Δυόσμος φρέσκος – τα φύλλα από 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένα, ή εναλλακτικά 1 κουτ. σούπας ξερός δυόσμος τριμμένος
Ελαιόλαδο 70 ml
Aλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Kεφαλοτύρι τριμμένο, ή Τουλουμοτύρι 10-150 gr
Εκτέλεση
Σε βαθιά κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα φασολάκια για περίπου 8 – 9 λεπτά, ίσα – ίσα να μαλακώσουν λίγο. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε σουρωτήρι, για να στραγγίζουν. Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο νερό, ρίχνουμε τα ζυμαρικά και τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Εν τω μεταξύ, σε μεγάλο τηγάνι ή σε μια μέτρια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα σκόρδα, για περίπου 1/2 – 1 λεπτό, ίσα-ίσα να αρωματίσουν το λάδι.
Τα αφαιρούμε και τα πετάμε. Προσθέτουμε τα φασολάκια και τα σοτάρουμε για περίπου 3 – 4 λεπτά, ανακατεύοντάς τα με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσουν λίγο. Βάζουμε την ντομάτα και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου 5 – 6 λεπτά, μέχρι να πιει το φαγητό τα υγρά του και να «μελώσει» κάπως η σάλτσα.
Προσθέτουμε τα ζυμαρικά και τον δυόσμο και ανακατεύουμε απαλά ώστε να αναμειχθούν τα υλικά. Πασπαλίζουμε με το τυρί της επιλογής μας και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!