Go Back

Αφράτα πασχαλινά τσουρέκια

Υλικά

  • 14 gr Ξηρή μαγιά
  • 380 gr Γάλα
  • 1150 gr Αλεύρι
  • 85 gr Ηλιέλαιο
  • 5 Αυγά
  • 210 gr Ζάχαρη
  • 30 gr Μαχλέπι
  • 10 Μαστίχα κρύσταλοι σπασμένοι
  • 20 gr Αλάτι
  • 2 πορτοκάλια Ξύσμα

Εκτέλεση

  • Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε τη μαγιά, το γάλα και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη για 10'.  Συνεχίζουμε προσθέτοντας  το αλεύρι, το ηλιέλαιο, τα αβγά, τη ζάχαρη, τη σκόνη μαχλέπι, τους κρυστάλλους μαστίχας και το ξύσμα από τα 2 πορτοκάλια.
  • Τοποθετούμε τον γάντζο και ζυμώνουμε για 15'. Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο, συνεχίζοντας λίγο το ζύμωμα και φτιάχνουμε μια ωραία μπάλα. Τοποθετούμε σε σκεύος και αφήνουμε να ξεκουραστεί 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου ώσπου να γίνει σχεδόν το διπλάσιο σε όγκο. Ελέγχουμε, σκεπάζουμε ξανά και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
  • Μετά από 2 ώρες στο ψυγείο, απλώνουμε το ζυμάρι σε πάγκο ζυμώνουμε λίγο και σχηματίζουμε  ένα μακρόστενο σχήμα. Κόβουμε μπαλίτσες 250 γραμμαρίων. Πλάθουμε, ανοίγουμε τα ζυμαράκια περίπου στα 50 cm μήκος και κάνουμε την πλεξούδα που επιθυμούμε.
  • Τα αφήνουμε να διπλασιαστούν πάνω σε λαδόκολλα ή σε ταψί αλειμμένο με βούτυρο και αλεύρι. Μόλις διπλασιαστούν αλείφουμε παντού  με αβγό και γαρνίρουμε με φιλέ αμυγδάλου. Ψήνουμε  30 - 35 'στους 175 - 180 C σε αέρα.

Σημειώσεις

Προσοχή. Όσο ζυμώνουμε στο μίξερ πρέπει αυτό να είναι στη χαμηλή ταχύτητα και η θερμοκρασία τουλάχιστον μέχρι 27 βαθμούς.
Αν ανέβει, συνεχίζουμε με το χέρι.
Μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον ζάχαρη.
Αν δεν έχουμε μίξερ, ζυμώνουμε με τα χέρια μας.
Τα υλικά πρέπει να είναι όλα σε θερμοκρασία δωματίου.
Μπορούμε να βάλουμε φρέσκια μαγιά (1 προς 2,5 ξερή σε νωπή)