Οι κατάδες είναι οι παραδοσιακοί σαμιώτικοι κουραμπιέδες. Τα παλαιότερα χρόνια οι νοικοκυρές, στα πλαίσια της οικονομίας, αξιοποιούσαν σε αυτή την συνταγή ότι περίσσευε από την γέμιση του χριστουγεννιάτικου μπακλαβά. Το γλυκό κρασί της Σάμου χαρίζει τα αρώματα του και απογειώνει την συνταγή.
Χτυπάμε σε μίξερ σε δυνατή ταχύτητα, ελαιόλαδο, βούτυρο και την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Ανακατεύουμετην σόδα στον χυμό πορτοκαλιού, προσθέτουμε στο μείγμα, ρίχνουμε το γλυκό κρασί. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και χτυπάμε προσθέτοντας σταδιακά το αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια μας.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C. Σε μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά.
Χωρίζουμε την ζύμη σε μικρές ομοιόμορφες μπάλες. Με την βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε την μπάλα κάθε ζύμης και με κυκλικό κουπατ κόβουμε δίσκους ή με ένα ποτήρι. Γεμίζουμε τον κάθε δίσκο με μια κουταλιά γέμιση και διπλώνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρο. Τοποθετούμε τους κατάδες σε ταψί με λαδόκολλα.
Ψήνουμε για 25 έως 30 ' στους 180 C μέχρι να ροδίσουν.Αποσύρουμε από τον φούρνο, ραντίζουμε με ανθόνερο και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.