Χοιρινόσε κομμάτια με πολύ λίπος , από σπάλα η μπούτι
Νερό
2φύλλαΔάφνη
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα βάζουμε το κρέας κομμένο σε μικρά κομμάτια. Το σκεπάζουμε με νερό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά . Ξαφρίζουμε αν χρειάζεται. Όταν το νερό ελαττωθεί αισθητά και το κρέας έχει μαλακώσει, προσθέτουμε την δάφνη, το αλάτι και το πιπέρι. Συνεχίζουμε το βράσιμο.
Σκοπός μας είναι να εξατμιστεί το νερό και να λιώσει το λίπος ούτως ώστε να καλύψει το κρέας. Όταν συμβεί αυτό, δυναμώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να πάρει λίγο χρώμα. Παλιά το έβαζαν σε πήλινα και το διατηρούσαν σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Μπορούμε να το βάλουμε σε βάζα στο ψυγείο, φροντίζοντας να σκεπάζεται από το λίπος.
Σημειώσεις
Οι χρήσεις του είναι άπειρες ! Σε ομελέτες ή αυγά τηγανητά, με πλιγούρι, με φασολάκια φρέσκα κ πολλά ακόμα. Στην Κάλυμνο το ονομάζουν γλίνα, όπου το έπαιρναν μαζί τους οι σφουγγαράδες!