Σχοινούσα το νησί του ήλιου!
Στην άγνωστη σχετικά Σχοινούσα αυτό το νησάκι των Μικρών Κυκλάδων νότια της Νάξου από τα λευκά της σπίτια μέχρι την άμμο στη θάλασσα τα πάντα λάμπουν στον ήλιο με έναν τρόπο μαγικό.
Είναι ο ιδανικότερος τόπος για να ζήσουμε τις πιο ξέγνοιαστες διακοπές της ζωής μας. Μικρό νησί, “μια σταλιά” με έκταση μόνο 9 χλμ και μόλις τρείς οικισμούς, το Μερσίνι που είναι και το λιμάνι, την Μεσσαριά και την Χώρα που βρίσκεται σε ύψωμα και έχει εκπληκτική θέα. Και στα τρία έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τοπικά εδέσματα στα καφενεία, τα ταβερνάκια και τα Cafe του νησιού.
Οι παραλίες της εξωτικές με χρυσή και λευκή άμμο και καταγάλανα νερά , χωρίς ιδιαίτερη ανθρώπινη επέμβαση και οργάνωση ,με δύο από αυτές να ξεχωρίζουν περισσότερο το Λιβάδι και η Αλιγαριά.
Οι γεύσεις της παραδοσιακές και εκπληκτικές. Αξίζει να δοκιμάσουμε φάβα με χταπόδι, φρέσκα ψάρια, κοκκινιστό πατατάτο, μαραθόπιτα με κολοκύθι και φύλλα κάπαρης, σαλιγκάρια, τυροπιτάκια με μυζήθρα, κοπανιστή, ξινοτύρι, μελιτίνια και δίπλες!
Η συνταγή για βελούδινη φάβα Σχοινούσας με χταπόδι είναι από τις πιο δημοφιλείς του νησιού!
Υλικά για την φάβα
Φάβα Σχοινούσας 500 gr
Νερό 1 λίτρο
Κρεμμύδι 1 ξερό μεγάλο
Ελαιόλαδο 50 ml
Αλάτι
Πιπέρι
Υλικά για το χταπόδι
Χταπόδι, κομμένο σε κομμάτια 2-3 cm 1,5 κιλό
Κρεμμύδια ξερά κομμένα σε φέτες 4-5 μεγάλα
Ντομάτες, κομμένες σε κυβάκια 2
Λευκό κρασί 50 ml
Ελαιόλαδο 50 ml
Νερό 1 lt
Δάφνη 2-3 φύλλα
Μαϊντανός ψιλοκομμένος 1 μικρό ματσάκι
Σκόρδο 2-3 σκελίδες ψιλοκομμένες
Μέλι 1 κουταλιά της σούπας
Αλάτι
Πιπέρι
Θυμάρι
Προετοιμασία φάβας
Πλένουμε πολύ καλά τη φάβα με κρύο νερό και τη βάζουμε σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο και 1 λίτρο νερό.
Ανάβουμε το μάτι σε μέτρια θερμοκρασία και την αφήνουμε μέχρι να ξεκινήσει να βράζει. Με μια κουτάλα την ξαφρίζουμε και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στο ελάχιστο.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και την σιγοβράζουμε ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα .Αν δούμε ότι το νερό τελειώνει και η φάβα δεν έχει βράσει, προσθέτουμε σιγά σιγά ζεστό νερό.
Η φάβα είναι έτοιμη όταν λιώσει τελείως και πήξει αρκετά. Βγάζουμε από το μάτι και την αφήνουμε να κρυώσει (χλιαρή)
Αν θέλουμε, την περνάμε από το μπλέντερ για να γίνει πιο βελούδινη η υφή της!
Προετοιμασία χταποδιού
Σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
Προσθέτουμε το χταπόδι και το κρασί και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Ρίχνουμε το μισό νερό, το μαϊντανό, και τα φύλλα δάφνης.
Χαμηλώνουμε το μάτι , σιγοβράζουμε και λίγο πριν γίνει το χταπόδι προσθέτουμε τις τομάτες και το θυμάρι.
Βράζουμε μέχρι να δέση η σάλτσα και στο τέλος βάζουμε το μέλι. Σερβίρουμε βάζοντας την φάβα στο κέντρο του πιάτου και από πάνω το χταποδάκι.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!