Πλακί λέγεται το φαγητό που ψήνεται στον φούρνο με κόκκινη σάλτσα σκεπασμένο με ροδέλες ντομάτας .
Η συνταγή από τον chef Γιώργο Φραντζή για τσιπούρα φούρνου με ντομάτα πλακί , είναι πεντανόστιμη και πολύ εύκολη!
Συνοδεύεται με χόρτα βραστά, πατάτες τηγανιτές, πατατοσαλάτα, χωριάτικη σαλάτα, ή σαλάτες εποχής και με ένα δυνατό λευκό κρασί . Καλό είναι να επιλέγουμε κρασιά του τόπου μας!
Υλικά
Tσιπούρες 4 καθαρισμένες- πλυμένες 300 gr
Eλαιόλαδο 80 ml
Kρεμμύδια 2 καθαρισμένα ψιλοκομμένα
Πράσο 1 καθαρισμένο καλά πλυμένο κομμένο σε ροδέλες.
Σκόρδο 3 σκελίδες ψιλοκομμένες.
Σέλερυ 2 κ.σ. ψιλοκομμένο
Μαϊντανός 1 ματσάκι ψιλοκομμένος
Ντομάτα κομμένη σε κύβους 400 gr
Ντοματοπολτός 1 κ.σ
Ασπρο κρασί 70 ml
Ντομάτες 2 σε ροδέλες ψιλές για να σκεπαστεί το ψάρι
Λεμόνια 2 κομμένα σε ροδέλες επίσης1 κλαδάκι δεντρολίβανο
Σπιτικός ζωμός ψαριού 400 ml
Αστεροειδείς γλυκάνισοι 4 – προαιρετικά στη κοιλιά κάθε ψαριού –
Αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα βάζουμε να ζεσταθεί το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια το πράσο και σοτάρουμε έως να μαραθούν. Βάζουμε το σκόρδο, το δεντρολίβανο, τον ντοματοπολτό, τα φύλλα δάφνης και το σέλερι. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας συνεχώς. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τη ψιλοκομμένη ντομάτα, τον σπιτικό ζωμό και μαγειρεύουμε για 12′. Διορθώνουμε τη γεύση με το αλάτι και πιπέρι.
Σε ταψί βάζουμε τη μισή ποσότητα από τη σάλτσα, τοποθετούμε πάνω τα ψάρια, όπου πάνω στρώνουμε εναλλάξ ροδέλες από τη ντομάτα και το λεμόνι. Ρίχνουμε με προσοχή την υπόλοιπη σάλτσα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180c για 20′. Όταν ψηθούν βγάζουμε τα ψάρια από τον φούρνο και πασπαλίζουμε με μαϊντανό.
ΤΙΡS
Μπορούμε να προσθέσουμε και πατάτες στο φαγητό.
Μπορούμε να ψήσουμε τις τσιπούρες στα κάρβουνα η στο γκρίλ και τέλος να τις ραντίσουμε με 150 ml ελαιόλαδο, 50ml φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού,1/2 κ.σ μέλι. 1/2 κλ.μουστάρδα, 1κ.γ.ντίντζερ ψιλοκομμένο,1/2 ματσάκι κόλιανδρο ψιλοκομμένο, αλάτι , πιπέρι αφού τα χτυπησαμε στο μπλέντερ για 2′.
Συνοδεύουμε τα ψάρια μας με χόρτα βραστά, πατάτες τηγανιτές, πατατοσαλάτα, μπρόκολο ατμού, φασολάκια με τσίκνωση – σύβραση – ξεροχύμωση – ελαιόλαδο κρεμμύδι σκόρδο -,κολοκυθάκια ατμού, χωριάτικη σαλάτα, ή σαλάτες εποχής.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση !
Γιώργος Φραντζής Chef