fbpx

Τσιμέτια: Κολοκυθοανθοί γεμιστοί από την Ίο.

580

Ίος το νησί του φωτός!
Ένα ακόμα μαγευτικό νησί στις Κυκλάδες με καλντερίμια, πάλλευκα πέτρινα σπίτια, «στιγάδια» και «ντάμες» δηλαδή τα στεγασμένα δρομάκια και οι ασπρισμένοι αρμοί για τους ντόπιους ,μαγαζιά ,καφενεία, εστιατόρια ,χρυσαφένιες αμμουδιές και καταγάλανη θάλασσα.
Οι παραλίες του νησιού είναι πόλος έλξης για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ και των καταδύσεων.
Ηρεμία και απόλαυση του Κυκλαδίτικου τοπίου την ημέρα και ζωή την νύχτα μιας και θεωρείται δημοφιλής προορισμός διασκέδασης.

Οι Ανεμόμυλοι που μοιάζουν σαν να βγήκαν από παραμύθι, η Παναγία Γκρεμνιώτισσα στη Χώρα, ο Αρχαιολογικός οικισμός του Σκάρκου ,το Αρχαιολογικό μουσείο, το Θέατρο ‘Οδυσσέας Ελύτης’, ο Τάφος του Όμηρου, είναι μόνο κάποια από  τα εντυπωσιακά αξιοθέατα .

Οι τοπικές γεύσεις και συνταγές της νιώτικης κουζίνας  όπως νιώτικα τυριά (γραβιέρα, σκοτύρι, μυζήθρα), κρασί Ίου, θυμαρίσιο μέλι, τσιμέτια , μάτσι  – παραδοσιακές χυλοπίτες –  ρεβιθάδα και ρεβιθοκεφτέδες μοσέντα  – καρπουζόπιτα – καλασούνι , σύκα αποξηραμένα είναι κάποιες που θα μείνουν  αξέχαστες  σε όσους την επισκεφθούν!

Τα τσιμέτια είναι παραδοσιακή συνταγή της Ιου. Γίνεται με ολόφρεσκους κολοκυθοανθούς μαζεμένους νωρίς το πρωί, γεμιστούς με ρύζι και φρέσκα μυρωδικά!

Υλικά

Κολοκυθοανθοί  40

Κρεμμύδι 1 μεγάλο  τριμμένο

Κρεμμυδάκια 3-4 φρέσκα

Ρύζι 1/2 κούπα καρολίνα

Άνηθος 1 ματσάκι

Μαϊντανός 1 ματσάκι

Δυόσμος 1 κουτ σούπας  ψιλοκομμένος

Ντομάτα 1 μέτρια τριμμένη

Κολοκυθάκι  1 τριμμένο

Αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση

Βυθίζουμε τους κολοκυθοανθούς σε μπολ με νερό.  Ξεπλένουμε καλά και κόβουμε τους στήμονες. Γυρίζουμε τα λουλούδια ανοιχτά επάνω στο πάγκο. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και γεμίζουμε  με αυτά τους ανθούς  – όχι πολύ – Κλείνουμε σταυρωτά τα φυλλαράκια. Τους τοποθετούμε στη κατσαρόλα  όπως τα ντολμαδάκια αφού πρώτα ρίξουμε λίγο λάδι στη κατσαρόλα. Ρίχνουμε 1 κούπα βραστό νερό και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο. Βράζουμε για 15-20 λεπτά .Σερβίρουμε αφού κρυώσουν λίγο.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Πηγή : Συνταγή από το 8ο φεστιβάλ κυκλαδικής γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές”

 

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close