fbpx

Τηγανητά μπαρμπούνια με γέμιση. Συνταγή από τους Λειψούς

3.3K
Λειψοί!
Μια μικρή “Ιταλία” είναι το νησί της Καλυψούς, το κρυφό στολίδι στα Δωδεκάνησα που σου κλέβει την καρδιά! Με συνολική έκταση 21 τετρ. χλμ. και οδικό δίκτυο 14 χιλιομέτρων, στο Λειψώ – όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το κεντρικό, μεγαλύτερο και το μόνο κατοικημένο νησί του συμπλέγματος των περίπου 20 μικρότερων νησιών και νησίδων των Λειψών –  δεν χρειάζεται  ο επισκέπτης να έχει αμάξι!
Ένα τόσο μικρό νησάκι που αγαπούν ιδιαίτερα οι Ιταλοί με 800 μόνιμους κατοίκους που έχουν καταργήσει τους κάδους, έχουν επιτύχει πλήρη ανακύκλωση των απορριμμάτων και υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων καθώς και τριτοβάθμια επεξεργασία των υγρών λυμάτων. Λαμπρό παράδειγμα προς όλους!

Με σημαντικά αξιοθέατα όπως η Αρχαία Ακρόπολη, βυζαντινά εκκλησάκια , αμμουδερές παραλίες όπως ο Κάμπος, η Κατσαδιά, η Λιεντού  ή με βότσαλο όπως η Χοχλακούρα, ο Ξηρόκαμπος, υπέροχα γεωργικά , μελισσοκομικά και τυροκομικά προϊόντα καθώς και το φημισμένο γλυκόπιοτο κρασί τους που είχε φτάσει κάποτε μέχρι το Βατικανό για να χρησιμοποιηθεί ως νάμα!

Απλή και εύκολη η παραδοσιακή συνταγή από τους  Λειψούς με την ιδιαίτερη νοστιμιά των μπαρμπουνιών και με γέμιση που τους δίνει ακόμα περισσότερη γεύση και άρωμα!


Υλικά

Μπαρμπούνια 1 κιλό μέτριου μεγέθους 

Φρυγανιές 4-5  τριμμένες

Ελαιόλαδο 1 φλιτζάνι

Μαϊντανός ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένος

Κρασί ½ φλιτζάνι αρετσίνωτο

Σκόρδο 4 σκελίδες ψιλοκομμένες

Αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα μπαρμπούνια χωρίς να ανοίξουμε την κοιλιά τους. Ανακατεύουμε τη φρυγανιά με το σκόρδο, το μαϊντανό και το μισό λάδι, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και γεμίζουμε τα μπαρμπούνια από το κεφάλι.

Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε βαθύ τηγάνι. Όταν κάψει, αραδιάζουμε τα ψάρια και ρίχνουμε όση γέμιση έχει περισσέψει. Τα τηγανίζουμε ελαφρά και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε ελάχιστο νερό και σιγοψήνουμε για 10-12 λεπτά περίπου. Πασπαλίζουμε τα ψάρια με λίγο φρέσκο μαϊντανό και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Πηγή κειμένου συνταγής : https://www.olivemagazine.gr

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close