fbpx

Ταλιατέλλες με αβρωνιές, άγριο κρόκο και κατσικίσια γραβιέρα: Aπό τον Chef Ευρυπίδη Γκόγκο

669

Ιδιαίτερη μα πολύ νόστιμη συνταγή με χειροποίητα ζυμαρικά από Τα Χειρομυλια Ρόδου ή από το Ντουλάπι της γιαγιάς Τήνου, άγρια σπαράγγια  και κατσικίσια γραβιέρα από Τυροκομείο Ζωζεφίνος .

Από τον chef  Ευρυπίδη Γκόγκο  ιδιοκτήτη του Εστιατορίου Καλυψώ στη Λίνδο Ρόδου.https://www.facebook.com/kalypsolindos

Υλικά

Ταλιατέλλες  500gr

Αγριος κρόκος – μερικές κλωστές – ( ενναλακτικά κρόκο Κοζάνης)

Αβρωνιές   – άγρια σπαράγγια  – ( ενναλακτικά φρέσκα σπαράγγια από μανάβη) 300 gr

Μανιτάρια πλευρώτους  ψιλοκομμένα 150 gr

Κρεμμύδι 1  μέτριο  ψιλοκομμένο

Σκόρδο 2 σκελίδες

Αλάτι

Πιπέρι

Λευκό κρασί 1|2 ποτήρι

Φρέσκο βούτυρο 150  gr

Κατσικίσια γραβιέρα φάρμα Ζωζεφίνος 200 gr

Εκτέλεση 

Σε  κατσαρόλα βάζουμε να βράσει μπόλικο νερό με αλάτι και μόλις είναι έτοιμο, ρίχνουμε τις ταλιατέλλες για περίπου 7 λεπτά. Ταυτόχρονα σε  βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε μέσα τις σκελίδες σκόρδου να σοταριστούν  μέχρι να το αρωματίσουμε.

Τις αφαιρούμε , προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι ,τα μανιτάρια  και τις αβρωνιές σοτάρουμε για μερικά λεπτά και σβήνουμε με το κρασί . Παίρνουμε ένα φλυτζάνι νερό από τις ταλιατέλλες που βράζουν και ρίχνουμε μέσα τον κρόκο για λίγο να αρωματισθεί .

Καλό θα είναι να του δώσουμε μια βράση για να πάρει περισσότερο άρωμα. Μόλις εξατμισθεί το κρασί προσθέτουμε τον ζωμό του κρόκου αφού τον έχουμε σουρώσει,  αλάτι πιπέρι και μαγειρεύουμε μέχρι να μείνει η μισή ποσότητα.

Σουρώνουμε και τις ταλιατέλλες και τις ρίχνουμε σε σκεύος ,ανακατεύοντας καλά. Σερβίρουμε αμέσως με τριμμένη γραβιέρα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι!

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Ευρυπίδης Γκόγκος Chef

Εξαιρετικός chef και άνθρωπος, ένθερμος υποστηρικτής των τοπικών μας παραδοσιακών προϊόντων, βραβευμένος τρεις φορές  –  η πιο πρόσφατη σαν “Πρεσβευτής της Ελληνικής Γαστρονομίας στο εξωτερικό” – και ιδιοκτήτης εστιατορίου στη Λίνδο, ο Ευρυπίδης Γκόγκος έχει συμμετέχει σε δεκάδες σεμινάρια και συμμετοχές σε Εκθέσεις του Εξωτερικού .

Η πορεία του σαν εστιάτορας ξεκίνησε το 1990.Πριν από εκεί εργάστηκε  για αρκετά χρόνια σε διάφορες κουζίνες όπως το Πόρτο Καράς στη Χαλκιδική  και σε  μαγαζιά που είχαν καθιερώσει τη καλή κουζίνα στην Ελλάδα. Το 1991 δημιούργησε το Καλυψώ στη Λίνδο, με δειλά βήματα στην αρχή ξεκινώντας από μια μικρή σάλα.

Το 2005 γνωρίστηκε με τον Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου Κυκλάδων  κύριο Νίκο Χριστοφόρου όπου και έγινε μέλος. Το γεγονός αυτό ήταν η απαρχή μιας νέας συνεργασίας, ενός νέου ξεκινήματος. Γνωρίζοντας ανθρώπους που “υπηρετούν” πραγματικά την γαστρονομία, που αγαπούν αυτό που κάνουν, που στηρίζουν και προωθούν τα Ελληνικά προϊόντα.

Η αγάπη του για τα Ελληνικά προϊόντα είναι πολύ μεγάλη όπου εφαρμόζει την εξής πρακτική. Χρησιμοποιεί μόνο τοπικά προϊόντα και ειδικά Ροδίτικα. Αν για τις ανάγκες των συνταγών του δεν βρίσκει τότε καταφεύγει σε άλλα, όμως πάντα μόνο Ελληνικά.

 

 

 

 

 

 

https://www.facebook.com/kalypsolindos

https://www.facebook.com/otoposmasgr

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close