“Άγιε μου Φανούριε φανέρωσε το” ακούγαμε συχνά την γιαγιά ή την μητέρα να λένε όταν έχαναν κάτι πολύ αγαπημένο και σημαντικό!
Κάθε χρόνο στις 27 Αυγούστου η Εκκλησία τιμάει την μνήμη του Αγ. Φανουρίου και οι ναοί γεμίζουν με φανουρόπιτες που φτιάχνουν οι νοικοκυρές! Η παράδοση μας λέει πως το έθιμο ξεκίνησε από τη Ρόδο διαδόθηκε πρώτα στα γύρω νησιά και μετά επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα.
Υλικά
Σπορέλαιο 1 κούπα
Αλεύρι 3 κούπες (που φουσκώνει μόνο του)
Ζάχαρη 1 κούπα
Πορτοκάλι 1 κούπα φυσικό χυμό
Κόκκινο κρασί γλυκό 1/2 κούπα
Σταφίδες 1/2 κούπα
Γαρύφαλλο 1/2 κουταλάκι γλυκού
Κανέλα 3/4 κουταλάκι γλυκού
Σουσάμι για πασπάλισμα από πάνω
Εκτέλεση
Χτυπάμε το λάδι μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει όσο περισσότερο γίνεται η ζάχαρη. Στο μείγμα ρίχνουμε το πορτοκάλι συνεχίζοντας το χτύπημα .
Σε μπολ έχουμε βάλει το αλεύρι μαζί με το γαρίφαλο, την κανέλα και τις σταφίδες. Ανακατεύουμε το μείγμα με αναδευτήρα ή με κουτάλι .Δεν χρειάζεται να ξαναχρησιμοποιήσουμε το μίξερ.
Έχουμε λαδώσει ελάχιστα το ταψί ( 28 νούμερο), γιατί ήδη το μείγμα μας έχει όσο λάδι χρειάζεται για να μην κολλήσει και το απλώνουμε πασπαλίζοντας από πάνω το σουσάμι. Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς, ανάλογα τον φούρνο(ψήνεται και σε αντίσταση και σε αέρα) για 40-60 λεπτά. Αφήνουμε τη φανουρόπιτα να κρυώσει και μετά την κόβουμε.
Καλή επιτυχία!
Πηγή: Aυθεντική συνταγή του Μερκούρη Αρφαρά από τη Ρόδο!