fbpx

Φανουρόπιτα: Αυθεντική συνταγή Ρόδου

455

“Άγιε μου Φανούριε φανέρωσε το” ακούγαμε συχνά την γιαγιά ή την μητέρα να λένε όταν έχαναν κάτι πολύ αγαπημένο και σημαντικό!

Κάθε χρόνο στις 27 Αυγούστου η Εκκλησία τιμάει την μνήμη του Αγ. Φανουρίου και οι ναοί γεμίζουν με φανουρόπιτες που φτιάχνουν οι νοικοκυρές! Η παράδοση μας λέει πως το έθιμο  ξεκίνησε από τη Ρόδο διαδόθηκε πρώτα στα γύρω νησιά και μετά επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα.

Υλικά

Σπορέλαιο 1 κούπα

Αλεύρι 3 κούπες  (που φουσκώνει μόνο του)

Ζάχαρη 1 κούπα

Πορτοκάλι 1 κούπα φυσικό χυμό

Κόκκινο κρασί  γλυκό 1/2 κούπα

Σταφίδες 1/2 κούπα

Γαρύφαλλο 1/2 κουταλάκι γλυκού

Κανέλα 3/4 κουταλάκι γλυκού

Σουσάμι για πασπάλισμα από πάνω

 

Εκτέλεση

Χτυπάμε το λάδι μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει όσο περισσότερο γίνεται η ζάχαρη. Στο μείγμα ρίχνουμε το πορτοκάλι συνεχίζοντας το χτύπημα .
Σε μπολ έχουμε βάλει το αλεύρι μαζί με το γαρίφαλο, την κανέλα και τις σταφίδες. Ανακατεύουμε το μείγμα με αναδευτήρα ή με κουτάλι .Δεν χρειάζεται να ξαναχρησιμοποιήσουμε το μίξερ.

Έχουμε λαδώσει ελάχιστα το ταψί ( 28 νούμερο), γιατί ήδη το μείγμα μας έχει όσο λάδι χρειάζεται για να μην κολλήσει και  το απλώνουμε πασπαλίζοντας από πάνω  το σουσάμι. Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς, ανάλογα τον φούρνο(ψήνεται και σε αντίσταση και σε αέρα) για 40-60 λεπτά. Αφήνουμε τη φανουρόπιτα να κρυώσει και μετά την κόβουμε.

Καλή επιτυχία!

Πηγή: Aυθεντική συνταγή του Μερκούρη Αρφαρά από τη Ρόδο!

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close