Κύθνος το νησί της απλότητας!
Ανάμεσα στην Τζιά και στη Σέριφο , η “Θερμιά” – ονομασία από τις θερμές πηγές της – με τα κυκλαδίτικα μονοπάτια, τους κατάλευκους οικισμούς, τα πανέμορφα χωριά Χώρα και Δρυοπίδα και με τις 99 παραλίες είναι ένας επίγειος παράδεισος! Πήρε το όνομά της από τον Κύθνο, το μυθικό γιο του Απόλλωνα και αρχηγό των Δρυόπων, που έφτασαν από την Εύβοια στο νησί τον 14° αιώνα π.Χ.
Διαθέτει δεκάδες όρμους και παραλίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι προσβάσιμες οδικά. ‘Ολες πανέμορφες με καταγάλανα νερά και ψιλή άμμο, με την διασημότερη και πιο εντυπωσιακή τη Κολώνα, όπου μια λωρίδα άμμου χωρίζει τη θάλασσα στη μέση, σχηματίζοντας δυο αμμουδιές στο ίδιο σημείο.
H Χώρα της σταθερή αξία στην παράδοση χωρίς να έχει επηρεαστεί τουριστικά, είναι αμφιθεατρικά κτισμένη στην πλαγιά ενός λόφου, με μικρές πλατείες, πλακόστρωτα σοκάκια, παραδοσιακά εστιατόρια και Cafe, κάτασπρα σπιτάκια με χρωματιστές πόρτες και παράθυρα, ανεμόμυλους, καμάρες και στεγάδια.
Αναπόσπαστο στοιχείο των Κυκλαδικών νησιών είναι τα λευκά ξωκλήσια, οι μεγαλοπρεπείς βυζαντινές εκκλησίες και τα παλιά μοναστήρια. Η εκκλησία του κάθε νησιού ταυτίζεται με τον τόπο αποτελώντας το «σήμα κατατεθέν» του, όπως η Τήνος η Πάρος αλλά και η Κύθνος με την Παναγιά Κανάλα, την αγαπημένη Παναγιά του νησιού!
Οι κάτοικοί της είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι και πολύ εύκολα θα μας καλέσουν για καφέ ,ουζάκι ή να δοκιμάσουμε κάποιες από τις τοπικές νοστιμιές όπως τα φρυγαδέλια, το τυροβόλι και την κοπανιστή,τη κουκουλόπιτα ,τα κολόπια και τα σφουγγάτα!
Η θερμιότικη παραδοσιακή συνταγή για αφράτα τυρένια σφουγγάτα είναι απλή και πεντανόστιμη!
Υλικά
Τυρί Κύθνου ή ανθότυρο 500 gr
Άνηθος ½ φλ.τσαγιού ψιλοκομμένος
Μαϊντανός ½ φλ.τσαγιού ψιλοκομμένος
Αλεύρι ½-1 φλ.τσαγιού αλεύρι – όσο χρειαστεί –
Ελαιόλαδο ½ φλ.τσαγιού
Αβγά 2 ελαφρώς χτυπημένα
Αλάτι
Πιπέρι
Λάδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση
Σε μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε όλα τα υλικά, χρησιμοποιώντας στην αρχή ½ φλιτζάνι αλεύρι , προσθέτοντας περισσότερο εάν χρειαστεί για να γίνει σφιχτό το μείγμα και να διατηρεί το σχήμα του.
Βάζουμε το μπολ με το μείγμα στο ψυγείο, για να δέσει. Βγάζουμε από το ψυγείο και με κουτάλι σχηματίζουμε μικρά μπαλάκια. Ρίχνουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι να κάψει .
Πανάρουμε τα μπαλάκια ένα ένα σε μπολ με αλεύρι, τινάζοντας αυτό που περισσεύει και τηγανίζουμε λίγα λίγα στο καυτό λάδι μέχρι να πάρουν χρώμα. Σερβίρουμε τα σφουγγάτα όσο είναι ακόμη ζεστά !
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!