fbpx

Σουτζουκάκια του “Μερακλή”: Συνταγή από Ρόδο δια χειρός chef Γιώργου Φραντζή

1.9K
Ρόδος το σμαράγδι του Αιγαίου!

Το νησί που δεν χορταίνουμε όσες φορές και να επισκεφθούμε μιας και είναι γεμάτο όμορφα τοπία, ακρογιαλιές, εντυπωσιακά αρχαιολογικά και μεσαιωνικά αξιοθέατα, γραφικά χωριά και αμέτρητες παραλίες, δραστηριότητες στη φύση και θαλάσσια σπορ, βόλτες και ψώνια, καλό φαγητό και παραδοσιακές γεύσεις.
Η κουζίνα της εξαιρετική, με συνταγές που συνδυάζουν μοναδικά τις τοπικές γεύσεις με την παράδοση και τις σύγχρονες τάσεις στην γαστρονομία.

Ο Chef Γιώργος Φραντζής μας προτείνει μια αγαπημένη Ροδίτικη συνταγή για μερακλήδες.
Σουτζουκάκια τυλιγμένα σε ρολάκια μελιτζάνας.”Την έχω τροποποιήσει λίγο χωρίς να χάσει την παραδοσιακή της εφαρμογή. Ένα πιάτο  που θα απολαύσουμε με τους καλεσμένους μας  ιδανική  σύντροφος για να συνοδεύσει το κρασί το ούζο και την ροδίτικη σούμα” τονίζει ο Chef!

Υλικά  για 4 άτομα

Κιμάς βοδινός 400 gr

Κιμάς χοιρινός  400 gr

Ψωμί λευκό  – ψίχα – μουλιασμένο σε κόκκινο ξηρό κρασί 100 gr

Σκόρδο 2 σκελιδες καθαρισμένες ψιλοκομμένες

Κρεμμύδια 2 μέτρια ψιλοκομμένα

Ελαιόλαδο 130 ml 

Αβγό 1

Μαϊντανός 1 κουταλιά σούπας  ψιλοκομμένος
Δυόσμος 1 κουταλιά σούπας  ψιλοκομμένος
Κύμινο 1 κουτ.γλυκού

Αλάτι

Πιπέρι

Ντομάτα φρέσκια τριμμένη 400gr

Πιπεριά πράσινη  1 καθαρισμένη πλυμένη ψιλοκομμένη

Πιπεριά Φλωρίνης  1 καθαρισμένη ψιλοκομμένη

Ζωμός σπιτικός 120 ml 

Μελιτζάνες αργίτικες  2 κιλά καθαρισμένες κομμένες σε φέτες κατά μήκος
Φέτα 100 gr  κομμένη σε ζάρια
Ηλιέλαιο 500 gr

Γραβιέρα 100 gr τριμμένη

Bασιλικός σε φούντες  για το γαρνίρισμα


Εκτέλεση

Βάζουμε τις μελιτζάνες σε σουρωτήρι τις αρτύζουμε με αρκετό  αλάτι και τις αφήνουμε να ξεπικρίσουν για 40′
Τις ξεπλένουμε με αρκετό νερό και αφήνουμε να στραγγίσουν.
Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο τηγανίζουμε τις φέτες από μελιτζάνες και τις απλώνουμε σε χαρτί να φύγει το περιττό λάδι.
Ζεσταίνουμε  60 ml ελαιόλαδο  σε μικρή κατσαρόλα ,προσθέτουμε το ένα κρεμμύδι και ανακατεύουμε  προσέχοντας να μην καεί.
Βάζουμε το σκόρδο τις πιπεριές και την ντομάτα ,ανακατεύουμε και ρίχνουμε τον σπιτικό ζωμό, αφήνοντας  την σάλτσα να βράσει, φτιάχνουμε την γεύση και αφήνουμε στην άκρη,.
Σε μικρή λεκάνη βάζουμε και τα δύο είδη του κιμά και προσθέτουμε το αβγό το ψωμί –  το οποίο έχουμε σφίξει να φύγει το περιττό κρασί – το δεύτερο κρεμμύδι που έχουμε σοτάρει στο υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον μαϊντανό τον δυόσμο το κύμινο το αλάτι και το πιπέρι.
Ζυμώνουμε καλά να αναμειχθούν τα υλικά και πλάθουμε σουτζουκάκια. Αλείφουμε με ελαιόλαδο αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια φωτιά περνάμε τα σουτζουκάκια. Ροδίζουμε-ψήνουμε για 6′ τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα κρατάμε στην άκρη.
Εν συνεχεία παίρνουμε τις μελιτζάνες και σε κάθε φέτα  βάζουμε ένα σουτζουκάκι, τυλίγουμε σε ρολά και τα τοποθετούμε σε ταψάκι η πυρέξ. Αφού ολοκληρώσουμε την διαδικασία ρίχνουμε από πάνω την σάλτσα ντομάτα με τις πιπεριές, προσθέτουμε το τυρί φέτα και την τριμμένη γραβιέρα και γκρατινάρουμε στον φούρνο στους 170 c για 15′. Σερβίρουμε όσο είναι ζεστά και γαρνίρουμε με φούντες βασιλικού.
TIPS
1) Όσο πιο πολύ ζυμώνουμε τον κιμά τόσο πιο αφράτα γίνονται τα σουτζουκάκια.
2) Όσες φέτες από μελιτζάνες έχουμε τηγανίσει, φτιάχνουμε αντίστοιχα σουτζουκάκια .
3) Για πιο ελαφρύ φαγητό ψήνουμε τις μελιτζάνες σε λαδωμένο ταψί στον φούρνο σε 180 c για 15 ‘ .
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση !
Γιώργος Φραντζής Chef 

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close