Λέρος, το αρμονικό νησί της Αρτέμιδος!
Το μικρό νησί με την μεγάλη ιστορία, ο ευλογημένος αυτός τόπος που οι ρυθμοί κυλούν πιο ήρεμα! Καταπράσινος, με πεδιάδες και χαμηλά βουνά ,αμέτρητα αμπέλια, συκιές φραγκοσυκιές, γκαβάφες, παραλίες με κρυστάλλινα νερά και αρμυρίκια, είναι ο ιδανικός για όσους θέλουν να χαλαρώσουν!
Οι Ιταλοί αγάπησαν τόσο πολύ το νησί, που έχτισαν μια ολόκληρη πόλη, το θρυλικό Portolago, που σήμερα ονομάζεται Λακκί . Είναι το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι στην ανατολική Μεσόγειο!
Πολύ δημοφιλή και ξεχωριστά είναι τα τυριά της , το λαδότυρο , το κρασότυρο, η μυζήθρα – ξηρή ή φρέσκια – που καλύπτεται με την “τυριά” ένα μίγμα από μούστο, λάδι και θυμάρι .
Μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο στην γαστρονομία του νησιού είναι τα παραδοσιακά γλυκά του.
Τα γλυκά του κουταλιού μελιτζανάκι, κυδώνι, νεραντζάκι ,οι δίπλες, η σουμάδα, τα αμυγδαλωτά, τα πουγκιά, πρωταγωνιστούν σε όλες τις χαρές τους.
Η θεική συνταγή για λιγκουίνι με αρωματικά και παραδοσιακά προϊόντα Λαλάς Φρέσκα & Αλίπαστα Ψάρια Λέρου είναι από τον Λεριό μάγειρα Χρήστο Μπούτση !
Υλικά
Ζυμαρικά λιγκουίνι της αρεσκείας σας 1 πακέτο
Κολιός παστός Λαλας ή αλλιώς τέσσερις φέτες κολιό 200 gr
Ντομάτα σε κύβους 1
Κρεμμύδι 1/2 ψιλοκομμένο
Σκόρδο 1/2 σκελίδα τριμμένη
Πιπεριά πράσινη 1/2 ψιλοκομμένη
Πελτέ ντομάτας 1 κουτ. γλυκού
Βασιλικός αποξηραμένος 1 κουτ. γλυκού
Κρασί λευκό 1 ποτήρι
Ελαιόλαδο
Μυζήθρα ξερή τριμμένη
Πιπέρι φρέσκο
Εκτέλεση :
Σε κατσαρόλα βάζουμε νερό και όταν βράσει ρίχνουμε τα λιγκουίνι. Τα αποσύρουμε 2 λεπτά πριν από το χρόνο που αναγράφει η συσκευασία των ζυμαρικών και τα βάζουμε στο πάγο. Κρατάμε λίγο από το νερό τους για το τέλος.
Παίρνουμε ένα αρκετά μεγάλο και βαθύ τηγάνι και ρίχνουμε ελαιόλαδο. Αφήνουμε να κάψει λίγο και προσθέτουμε το κρεμμύδι τη πιπεριά και το σκόρδο. Τα αφήνουμε να τσιγαριστούν σβήνουμε με λευκό κρασί και ρίχνουμε τη ντομάτα όταν εξατμιστεί το αλκοόλ.
Στη συνέχεια αφού έχουμε κόψει τον κολιό σε μικρότερα κομμάτια το ρίχνουμε στη σάλτσα μαζί με τον πελτέ και τον βασιλικό. Όταν αρχίσει να δένει η σάλτσα ρίχνουμε τα μακαρόνια μας και το νερό και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε ρίχνοντας τριμμένη μυζήθρα και λίγο φρέσκο πιπέρι κατά βούληση.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Χρήστος Μπούτσης Μάγειρας