fbpx

Συνέντευξη με τον εμπνευστή της δράσης “Σε Αναμονή” Δ.Πανέλη

855

Ένα video στο Youtoube ήταν αρκετό να μου κεντρίσει το ενδιαφέρον τον Νοέμβριο του 2015 για τον “Καφέ” σε Αναμονή.
Το video μεταδόθηκε σε όλα τα social media και η ιδέα εξαπλώθηκε παντού.
Μετά από έναν μήνα είχα την τύχη να συναντηθώ με τον δημιουργό του video και εμπνευστή αυτής της δράσης  στην Ελλάδα.
Αμέσως κατάλαβα πως συνομιλώ με έναν ιδιαίτερο, χαρισματικό άνθρωπο , που τον χαρακτηρίζουν η ανθρωπιά και το βαθύ αίσθημα αλληλεγγύης.

Γεννημένος στη Καβάλα, με φοιτητικά χρόνια στην Ναύπακτο και με σπουδές στην Δραματική σχολή Αθηνών, ο Δημήτρης Πανέλης είναι κοντά μου και παραχωρεί συνέντευξη  στο foodme.gr

Δημήτρη μου καλωσόρισες. Μετά από 4 χρόνια χαίρομαι που σε  ξαναβλέπω και μαθαίνω πόσο πολύ έχει εξελιχθεί η δράση σου .Θέλεις να μου πεις κάποια πράγματα γιαυτό?

Χαίρομαι και εγώ Στέλλα και ευχαριστώ για την πρόσκληση!

Η πρότασή μας ήταν η εξής:

Όταν πηγαίνουμε σε ένα μαγαζί να πάρουμε τον καφέ μας, ένα σάντουιτς, τα λαχανικά μας κλπ. να αφήνουμε ένα ποσό «σε αναμονή» όπως λέμε για έναν συνάνθρωπό μας που δεν έχει τα χρήματα να πάρει αυτό το προϊόν. Προτείναμε λοιπόν μέσα από ένα βίντεο στις επιχειρήσεις όλης της χώρας να βάλουν την αναμονή στον χώρο τους και τους πολίτες να στηρίξουν αυτή την κίνηση.

Ύστερα από περίπου 4 χρόνια ύπαρξης, μετράμε περισσότερες από 1000 επιχειρήσεις στο δίκτυό μας σε Ελλάδα και Κύπρο, με περισσότερα από 600.000 προϊόντα και υπηρεσίες να έχουν δοθεί με αυτό τον τρόπο σε περισσότερους από 33.000 ωφελούμενους. Στόχος μας από εδώ και στο εξής είναι η δράση αυτή να γίνει παράδοση στις γειτονιές όλης της χώρας και να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο το δίκτυο των επιχειρήσεων για να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους ακόμα περισσότεροι άνθρωποι.

Η Δράση έχει τίτλο “Καφές” σε Αναμονή.
Υπάρχει όμως μεγάλο Πεδίο συνεργασίας με όλες τις κατηγορίες επαγγελμάτων έτσι?

Πράγματι ξεκινήσαμε με το όνομα «Καφές σε αναμονή» ο Οργανισμός όμως ονομάζεται πλέον «Σε Αναμονή» για να καλύπτει το σύνολο των διαφορετικών επιχειρήσεων που συμμετέχουν Πανελλαδικά στο δίκτυό μας. Τα είδη των επιχειρήσεων με προϊόντα και υπηρεσίες «σε αναμονή» είναι τα εξής: 1) Παντοπωλεία, 2) Οπωροπωλεία, 3) Ψητοπωλεία, 4) Φαρμακεία, 5) Καφέ – Φαγητό, 6) Οδοντιατρεία, 7) Κρεοπωλεία, 8) Ανθοπωλεία, 9) Μελισσοκομεία, 10) Ταξιδιωτικά γραφεία, 11) Ιχθυοπωλεία, 12) Διαγνωστικά κέντρα, 13) Βιβλιοπωλεία, 14) Φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, 15) Κομμωτήρια, 16) Ηλεκτρικά είδη, 17) Πολυκαταστήματα, 18) Υπηρεσίες ομορφιάς, 19) Μίνι μάρκετ, 20) Κτηνιατρεία – είδη κατοικίδιων, 21) Φούρνοι, 22) Χειροποίητες κατασκευές, και 23) Ποδηλατάδικα.

Ποια είναι η διαδικασία για τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης και ποια για  τον πελάτη του ?

Με τον πιο απλό τρόπο βοηθάμε έμπρακτα ο ένας τον άλλον. Με ποιο τρόπο;
Προπληρώνοντας στις επιχειρήσεις του δικτύου μας Πανελλαδικά ένα ποσό για καφέ, ψωμί, γάλα, κρέας, φρούτα, φάρμακα, βιβλία και για κάθε λογής προϊόντα ή υπηρεσίες (διαγνωστικές εξετάσεις «σε αναμονή», μαθήματα σε μαθητές κ.ά) για κάποιον συνάνθρωπό μας που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσει.

Ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού βάζει ένα πινακάκι με την σήμανση «προϊόντα / υπηρεσίες σε αναμονή» στο εσωτερικό της επιχείρησης σε εμφανές σημείο. Βγάζει μια φωτογραφία και μας την προωθεί σε ένα μήνυμα στην σελίδα μας στο facebook«Σε Αναμονή» ή στο μέιλ dim_panel@yahoo.gr έτσι ώστε να εντάξουμε την επιχείρηση στην λίστα με τις υπόλοιπες.

Όταν ένας πελάτης κάνει μια δωρεά ενός ποσού για να μπει «σε αναμονή» για κάποιο προϊόν ή για μια υπηρεσία, η επιχείρηση κόβει σε ένα διπλότυπο μπλοκάκι απόδειξης είσπραξης το παραστατικό για το ποσό που δόθηκε για να μπει “σε αναμονή” και δίνει το λευκό χαρτάκι στον πελάτη που έκανε την δωρεά.
Στη συνέχεια όταν ένας ωφελούμενος ζητήσει το προϊόν που είναι “σε αναμονή” η επιχείρηση κόβει απόδειξη από την ταμειακή και δίνει το προϊόν. Δικαίωμα στο προϊόν ή την υπηρεσία που είναι σε αναμονή έχουν όλες οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, άποροι, άστεγοι κ.ά).
Για την προφύλαξη της δράσης οι επιχειρήσεις μπορούν να ζητούν επίδειξη κάρτας ανεργίας από τους ωφελούμενους. Σε πολλές περιπτώσεις οι επιχειρήσεις δίνουν από μόνες τους τα προϊόντα που είναι σε αναμονή σε ανθρώπους της γειτονιάς τους που γνωρίζουν ότι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες για να κάνουν πιο εύκολη την διαδικασία καθώς σε πιο κλειστές κοινωνίες παρατηρείται το φαινόμενο της ντροπής να ζητηθούν τα προϊόντα αυτά.
Υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου τα προϊόντα αυτά δίνονται στοχευμένα από τις επιχειρήσεις σε οίκους ευγηρίας, ιδρύματα ή σε σχολεία μέσα από την δράση μας «κολατσιό σε αναμονή» που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στα σχολεία της Τήνου.

Διανύουμε μια περίοδο με οικονομική κρίση αλλά το κυριότερο με κρίση  αξιών. Εχει επηρεάσει αυτό την ευαισθητοποίηση του κόσμου? Θέλει ο κόσμος  να βοηθήσει ή είναι καχύποπτος ?

Ο κόσμος όταν μάθει και καταλάβει τι είναι η «αναμονή» στηρίζει την προσπάθεια. Αυτό αποδεικνύεται από την διάρκεια και τα αποτελέσματα που έχουν έρθει όλα αυτά τα 4 χρόνια ύπαρξης της δράσης μας σε Ελλάδα και Κύπρο.
Καχύποπτοι πάντα θα υπάρχουν αλλά είναι τόσο απλή και άμεση η διαδικασία όπου και ο τελευταίος καχύποπτος καταλαβαίνει ότι μόνο θετικό αντίκτυπο φέρνει η πράξη αυτή στην κοινωνία μας, γιατί πέρα από την στήριξη στους συνανθρώπους μας ζωντανεύει και το συναίσθημα της εμπιστοσύνης στον διπλανό μας, ένα συναίσθημα που το αφήσαμε στην άκρη τα χρόνια της κρίσης για πολλούς λόγους…

Άλλωστε όταν προσφέρουμε δεν νοιώθουμε πρώτα εμείς καλύτερα?

Το αίσθημα της προσφοράς, ότι μέσα από μία μικρή δωρεά, έδωσα χαρά και ελπίδα σε ένα παιδί, σε μια οικογένεια, σε έναν άπορο συνάνθρωπό μας δεν περιγράφεται. Είναι ό, τι καλύτερο έχω πάρει όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την δράση της «αναμονής».

Δημήτρη πρόσφατα παρακολούθησα παράσταση ,το “Επανάσταση σε Αναμονή” δικής σου σκηνοθεσίας και σεναρίου, όπου εσύ και η συμπρωταγωνίστρια σου είσασταν συγκλονιστικοί. Θα ήθελα να μου πεις δυο λόγια για αυτό και πως ξεκίνησε αυτό το ταξίδι.

Μέσα από την ενασχόλησή μου με την τέχνη ήθελα να αναδείξω κάποια κοινωνικοπολιτικά ζητήματα που μας έχουν οδηγήσει στην κρίση, αναλύοντας μια σειρά γεγονότων και νοοτροπιών που ζήσαμε στην χώρα μας, δοσμένα όσο γίνεται με χιούμορ, για να κατανοήσουμε τις συνέπειες κάποιων πράξεών μας και τις αιτίες αυτών που ζήσαμε και συνεχίζουμε να ζούμε τα τελευταία χρόνια.
Κάπως έτσι μέσα από τον προβληματισμό μου για διάφορα κοινωνικά ζητήματα ξεκίνησα να γράφω το θεατρικό κείμενο το οποίο δίνει πιστεύω ένα ιδεολογικό υπόβαθρο της όλης προσπάθειας που γίνεται μέσα από τον δράση της αναμονής. Για όσους δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν την παράστασή μας, θα υπάρχει η ευκαιρία στις 16 Σεπτεμβρίου στο φεστιβάλ Ρεματιάς στο Χαλάνδρι όπου η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Όπως συγκλονιστική θα είναι και η νέα κινηματογραφική ταινία “Το Δείπνο του Βοσκού” που πρόκειται να βγει τον Νοέμβριο.

Πράγματι, είναι μία μεγάλη παραγωγή και είμαι πολύ χαρούμενος που θα είμαι κομμάτι της, ερμηνεύοντας τον ρόλο ενός μοναχού.

Είδαμε ότι πρόσφατα ανέβασες το τρέιλερ και της δικής σου ταινίας με τίτλο «Life on Hold / Ζωή σε Αναμονή».
Θες να μας πεις δυο λόγια για το τι πραγματεύεται;

Στην ταινία ένας νέος γύρω στα 30 φροντίζει & ζει με την γιαγιά του που πάσχει από άνοια. Απλήρωτος για μήνες από την εταιρία που εργάζεται δυσκολεύεται να πληρώσει ακόμα & τα φάρμακά της. Συναντώντας στον δρόμο του ένα φαρμακείο με φάρμακα «σε αναμονή» αναρωτιέται, μήπως τελικά το αντίδοτο στην κρίση είναι η αγάπη και η προσφορά στον διπλανό μας;

Η ταινία θα παίξει σε κινηματογραφική αίθουσα στις 24/11 στην γιορτή για τα 4 χρόνια της «Αναμονής» σε χώρο που θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα μέσα από την σελίδα μας στο fb «Σε Αναμονή», από την οποία μπορείτε να ενημερώνεστε για όλες τις επόμενες δράσεις του Οργανισμού αλλά και ό, τι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα!

Κλείνουμε  αυτή την πολύ όμορφη συνέντευξη με μία σου ευχή.

Εύχομαι να έχουμε υγεία και να ασχολούμαστε με πράγματα και ανθρώπους που αγαπάμε πραγματικά. Να μην ξεχνάμε ότι η ζωή είναι σύντομη, γι ‘ αυτό ας αφήνουμε στην άκρη τα άσχημα και ας προσπαθούμε να εστιάζουμε στα όμορφα, σε αυτά που μας ενώνουν και μας πάνε ένα βήμα μπροστά.

Σ’ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο σου , εύχομαι σε όλα καλή επιτυχία με  ελπίδα και δύναμη  και πιστεύω στο μέλλον να μας ξαναδοθεί η ευκαιρία να τα πούμε για κάτι καινούργιο που θα ετοιμάζεις.

Είμαι σίγουρος, εγώ ευχαριστώ για την όμορφη συνέντευξη, καλή συνέχεια σε όλους μας!

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close