Πάτμος ένας τόπος ευλογημένος !
Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, ο ιστορικός οικισμός της Χώρας συγκαταλέγονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Ντυμένη στο λευκό και στο γαλάζιο το ιερό νησί με την γραφική του Χώρα, αποπνέει μια γαλήνια μυστηριακή ατμόσφαιρα και δικαίως αποτελεί έναν σπουδαίο θρησκευτικό αλλά και γαστρονομικό προορισμό.
Σβίγγοι, κολοκυθοανθοί γεμιστοί , πατινιώτικη τυρόπιτα, καλαμάρια με ρύζι, κρασάτο χοιρινό, λεμονάτο κατσικάκι, γεμιστό κουνέλι, μυρωδάτο ψωμί ,εκπληκτικά κρασιά , γλυκό πουγγί με μέλι είναι μόνο λίγες από τις υπέροχες γεύσεις!
Οι σβίγκοι , αυτά τα αφράτα μπαλάκια ζύμης που μοιάζουν με λουκουμάδες έχουν πιο πλούσια ζύμη αφού περιέχουν βούτυρο και πολλά αβγά.
Οι Γάλλοι τα ψήνουν στο φούρνο και τα ονομάζουν choux ,στην Πάτμο τηγανίζονται, σιροπιάζονται και λέγονται σβίγκοι !
Για την ζύμη
Νερό 2 ποτήρια
Αλεύρι 2 ποτήρια
Βούτυρο 2 κουταλιές σούπας
Αβγά 8
Βανίλιες 5
Για το σιρόπι
Νερό 1 ποτήρι
Μέλι 1 ποτήρι
Ζάχαρη 2 ποτήρια
Λεμόνι 2 σταγόνες
Ελαιόλαδο ή σπορέλαιο αρκετό για τηγάνι
Καρύδια χοντροκομμένα
Κανέλλα για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Σε κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό και κατόπιν το βούτυρο να λιώσει. Αφού λιώσει το βούτυρο προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι, για λίγα λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε την ζάχαρη με το νερό για 5 λεπτά, προσθέτουμε το μέλι και το αφήνουμε να βράσει για άλλα 5 λεπτά . Ρίχνουμε και το λεμόνι. Αφού κρυώσει το μίγμα μας, προσθέτουμε τα αβγά ένα ένα και τις βανίλιες και ζυμώνουμε καλά. Η ζύμη μας θα είναι ρευστή.