fbpx

Στέλιος Δρακόπουλος: Ο Masterchef των…μαχαιριών!

1.8K

Αυτοδημιούργητος, με γνώσεις και αγάπη στην γαστρονομία, επιτυχημένη πορεία στο marketing και την διαφήμιση, εμπνευστής και δημιουργός του Dikristo, ο Masterchef των μαχαιριών Στέλιος Δρακόπουλος μιλάει στον  topomas!

Μετά την πρώτη μας συνάντηση στη παρουσίαση των δημιουργημάτων σου στην Έκθεση μαχαιροποιΐών πριν ενάμισυ χρόνο, Στέλιο σε καλωσορίζω και σε ευχαριστώ για τα τόσο ενδιαφέροντα πράγματα που θα μας πεις.

Πώς ξεκίνησες την ενασχόλησή σου με τα μαχαίρια; Υπήρχε κάποιος συγγενής σου που ακολουθείς τα βήματα του ή ήταν ένα δικό σου πάθος;

Όλα ξεκίνησαν όταν πριν κάποια χρόνια ένιωσα την ανάγκη να εκφράσω την δημιουργικότητα μου ενώ παράλληλα είχα βρεθεί στην ανάγκη να αγοράσω ένα καλό μαχαίρι για τις μαγειρικές μου αναζητήσεις.Έτσι, μπήκα στην διαδικασία να ψάξω όσο περισσότερες πληροφορίες μπορούσα για αυτό το χρήσιμο εργαλείο. Διαβάζοντας , ανακάλυψα ότι αυτό το πολύ απλό –φαινομενικά- εργαλείο κρύβει πολλά μυστικά και μυστήρια!

Δεν υπήρχε κάποιος συγγενής ή φίλος που να ασχολείται τότε με την μαχαιροποιΐα , οπότε στράφηκα στη λύση του ίντερνετ.  Άρχισα να διαβάζω ό,τι πληροφορία είχε σχέση με το αντικείμενο. Κατηγορίες μαχαιριών, ατσάλια, ξύλα, γεωμετρίες και άλλα τεχνικά θέματα έτσι ώστε να καταφέρω τελικά να κατασκευάσω μόνος μου ένα μαχαίρι! Στην αρχή, φυσικά, όλα έμοιαζαν δυσνόητα!

Είχα χαθεί σε ένα κόσμο με σωστές και λάθος πληροφορίες που όμως με τον καιρό, μετά από πολλές δοκιμές και αποτυχίες, όλα ξεκαθάρισαν και μπροστά μου ανοίχτηκε ένας μαγικός κόσμος.

Ποιο ήταν ή εξακολουθεί να είναι το επάγγελμά σου;

Έχω σπουδάσει μάρκετινγκ και διαφήμιση σε δύο σχολές και αυτό ήταν το επάγγελμα μου για περίπου 10 χρόνια, ενώ είχα δική μου εταιρία στο συγκεκριμένο κλάδο. Για περίπου 2-3 χρόνια συνδύαζα τη πρωινή μου δουλειά με την ενασχόληση με τα μαχαίρια αλλά συνεχώς έκανα βήματα πιο κοντά στη μαχαιροποιΐα. Τα τελευταία χρόνια είμαι πλέον μαχαιροποιός πλήρους απασχόλησης!

Τι ήταν αυτό που “πυροδότησε” την επιθυμία σου να δημιουργήσεις αυτά τα έργα τέχνης;

Η επιθυμία μου να κατασκευάσω μαχαίρια προήλθε από την ανάγκη να εκφράσω τη καταπιεσμένη δημιουργικότητά μου. Δεν είναι τυχαίο που αυτή η ανάγκη αναδύθηκε στην περίοδο της κρίσης, όπου ήμουν πολύ πιεσμένος και περιορισμένος -δημιουργικά- από την τότε δουλειά μου στο χώρο του μάρκετινγκ.

Είχα φτάσει στο σημείο να δουλεύω πάνω από 12 ώρες καθημερινά και από το άγχος δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Εκεί αντιλήφθηκα ότι ήθελα να ξεκινήσω κάτι μοναδικό και δικό μου, να δημιουργήσω πράγματα από το μηδέν με τα χέρια μου και το εξελίξω βάζοντας τη δική μου υπογραφή.
Η ενασχόληση με την μαχαιροποιΐα ήρθε κάπως σαν «φυσική επιλογή», καθώς ήμουν ερασιτέχνης μάγειρας, λάτρης του καλού φαγητού, καλός με τις κατασκευές και μου άρεσαν πάντα τα μαχαίρια!

Συνεπώς, από την πρώτη στιγμή που αποφάσισα να φτιάξω ένα μαχαίρι, ήξερα ότι αυτό είναι κάτι διαφορετικό! Την ίδια στιγμή που αποφάσισα να κατασκευάσω μαχαίρια, αποφάσισα να μην συμβιβαστώ με τίποτα λιγότερο από το εξαιρετικό, να μην κάνω καμία έκπτωση στα υλικά και τις ώρες εργασίες που απαιτούνται για την κατασκευή του, ώστε κάθε μαχαίρι μου να είναι και ένα μικρό έργο τέχνης!

Ο σχεδιασμός όλων αυτών των διαφορετικών μαχαιριών είναι αποκλειστικά δικός σου;

Ναι, ο σχεδιασμός όπως και η επιλογή των πρώτων υλών είναι αποκλειστικά δικά μου. Μελετάω προσεκτικά κάθε λεπτομέρεια από πριν ώστε το μαχαίρι που θα κατασκευάσω να είναι λειτουργικό, όμορφο, μοναδικό και να εξυπηρετεί τις ανάγκες του χρήστη. Όλα ξεκινάνε από το μηδέν, από ένα χαρτί και ένα μολύβι.

Από πού προμηθεύεσαι τις πρώτες ύλες και με ποια κριτήρια επιλέγεις τις κατάλληλες για εσένα;

Από τη πρώτη στιγμή που ξεκίνησα την κατασκευή μαχαιριών, έδωσα την υπόσχεση στον εαυτό μου να επιλέγω πάντοτε τις καλύτερες πρώτες ύλες, γιατί μόνο έτσι μπορείς να έχεις σεβασμό απέναντι στις δημιουργίες σου. Προμηθεύομαι υλικά τόσο από την Ελλάδα, όσο και από τον υπόλοιπο κόσμο ενώ τα υλικά που χρησιμοποιώ τηρούν κάποια συγκεκριμένα στάνταρ όσον αφορά την ποιότητα, την ανθεκτικότητα και την υγιεινή.

Το κάθε κομμάτι έχει τα δικά του κριτήρια επιλογής φυσικά. Το ατσάλι, που είναι η καρδιά του μαχαιριού, έχει εκατοντάδες είδη και το κάθε ένα έχει τις δικές του μοναδικές ιδιότητες αλλά και ιδιαιτερότητες.  Ανάλογα με τον τύπο του μαχαιριού που επιθυμώ να κατασκευάσω λοιπόν, επιλέγω το κατάλληλο ατσάλι έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές και τη χρήση. Στα υλικά της λαβής υπάρχει μια τεράστια γκάμα όπως ξύλο, ρητίνες αλλά και σπάνια υλικά όπως πολύτιμοι λίθοι, χρυσός κ.α ενώ η επιλογή γίνεται πάλι με βάση τον τύπο, την χρήση αλλά και την αισθητική του μαχαιριού.

Πόσο επικίνδυνη διαδικασία είναι στα αλήθεια η χειροποίητη κατασκευή μαχαιριών;

Εάν αναλογιστούμε ότι πρόκειται για μια χειρωνακτική εργασία που περιλαμβάνει πολύστροφα ηλεκτρικά εργαλεία, επικίνδυνα χημικά, σκόνη και ακραίες υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες, καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη. Όταν μπαίνεις στο εργαστήριο θα πρέπει να είσαι 100% παρών σε αυτό που κάνεις. Φυσικά πάντα ακολουθώ συγκεκριμένα πρωτόκολλα ασφαλείας για να αποφύγω τα μεγάλα ατυχήματα.

Έχεις αντιμετωπίσει δυσκολίες στο κλάδο της μαχαιροποιΐας;

Όλα αυτά τα χρόνια κατά την ενασχόληση μου με τα μαχαίρια έχουν προκύψει πάρα πολλές δυσκολίες τόσο σε κατασκευαστικό επίπεδο όσο και λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης που επικρατεί . Όταν ξεκινάς κάτι από το μηδέν σε ένα χώρο πρέπει να είσαι έτοιμος να δεχθείς χτυπήματα, πόσο μάλλον όταν επιχειρείς στην Ελλάδα! Όμως αγαπώ και πιστεύω αυτό που κάνω ενώ πάντα είχα και την στήριξη της οικογένειας μου οπότε συνεχίζω δυναμικά, προσηλωμένος στο στόχο μου.

Το όνομα του brand «Dikristo» πώς προέκυψε;

Το πλήρες όνομά μου είναι Στέλιος Χρήστος Δρακόπουλος μιας έχω πάρει τα δύο ονόματα των αγαπημένων μου παππούδων. Στην καθημερινότητα μου χρησιμοποιώ το Στέλιος οπότε θέλοντας να τιμήσω και τον δεύτερο παππού (Χρήστο) συνδύασα το όνομα μαζί με το επώνυμο μου και γεννήθηκε το «Dikristo».

Σε ποιους απευθύνονται τα μαχαίρια «Dikristo»; Είναι κατάλληλα για ιδιώτες, για επαγγελματίες μάγειρες ή και για συλλέκτες;

Τα μαχαίρια Dikristo αφορούν όλους όσους θέλουν το κάτι παραπάνω. Είναι για ανθρώπους που βλέπουν πίσω από ένα άψυχο εργαλείο, που αναζητούν τη απόλυτη απόδοση σε συνδυασμό με την αισθητική!

Είναι κατάλληλα για όλους, ιδιώτες, επαγγελματίες ή συλλέκτες αλλά η κάθε κατηγορία έχει διαφορετικές ανάγκες και επιθυμίες όσον αφορά τη χρήση. Για αυτό το λόγο έχω κατηγοριοποιήσει τα μαχαίρια μου σε σειρές μέσα από τις οποίες μπορεί κάποιος να διαλέξει ότι επιθυμεί!

Ποια είναι τα σχέδια και τα όνειρα σου για το μέλλον;

Μέσα στα άμεσα σχέδια για το μέλλον, είναι η λειτουργία ενός από τα μεγαλύτερα εργαστήρια μαχαιροποιΐας στην Ευρώπη. Μάλιστα, είμαι πολύ κοντά σε αυτό το στόχο έπειτα από συνεχείς και χρονοβόρες διαδικασίες! Για το έμμεσο μέλλον, στόχος μου είναι να καταφέρω τα Dikristo να γίνουν μια παγκοσμίως αναγνωρίσιμη μάρκα Premium μαχαιριών.

Έχω κάνει επαφές με χώρες του εξωτερικού και η ανταπόκριση που έχω λάβει από τον κόσμο είναι τόσο θετική που με κάνει να προσπαθώ ακόμη περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω με αρκετή δουλειά και λίγη τύχη τα επόμενα χρόνια θα πετύχω τον στόχο μου.

Τα μαχαίρια σου είναι αναγνωρίσιμα στο εξωτερικό; Υπάρχουν χώρες του εξωτερικού τις οποίες προμηθεύεις με τα μαχαίρια «Dikristo»;

Έχω τη χαρά τα μαχαίρια μου να έχουν ταξιδέψει σε πάρα πολλές χώρες όπως στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη αλλά και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, πέρα από την Ευρώπη. Οπότε, ναι, σιγά σιγά τα μαχαίρια μου γίνονται όλο και πιο αναγνωρίσιμα στο εξωτερικό. Μου προκαλεί μεγάλη έκπληξη και τρομερή ικανοποίηση όταν μου στέλνουν μηνύματα άνθρωποι, από κάθε γωνιά του πλανήτη, με διαφορετικές κουλτούρες και παραδόσεις, λέγοντάς μου ότι είναι απλώς… εντυπωσιασμένοι!

Ποια ήταν τα προβλήματα που αντιμετώπισες εν μέσω πανδημίας;

Το μόνο άμεσο πρόβλημα που αντιμετώπισα είναι οι καθυστερήσεις σε παραλαβές πρώτων υλών λόγω του ότι έχουν κλείσει τα σύνορα καθώς και οι πολυήμερες καθυστερήσεις των courier. Η συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου καθώς η αβεβαιότητα είναι σίγουρα κάποια προβλήματα που όμως θα πιέσουν την αγορά τον επόμενο καιρό. Πάραυτα, η περίοδος της καραντίνας υπήρξε πολύ δημιουργική καθώς κατάφερα να προλάβω παραγγελίες προηγούμενων μηνών που ήταν σε αναμονή. Επίσης, μου δόθηκε η ευκαιρία να προχωρήσω κάποια projects που ήθελα πολύ καιρό να τα βάλω μπροστά και απλώς δεν έβρισκα το χρόνο.

Θα ήθελα να κλείσουμε αυτήν την τόσο ενδιαφέρουσα συνέντευξη με μια ευχή!

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε δεν μπορούμε παρά να ευχηθούμε υγεία σε όλους τους συνανθρώπους μας και σύντομα να επιστρέψουμε στην κανονικότητα!

Σε ευχαριστώ πολύ!

Στέλλα Προύζου

https://www.facebook.com/otoposmasgr

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close