Λέρος, το αρμονικό νησί της Αρτέμιδος!
Το μικρό νησί με την μεγάλη ιστορία, ο ευλογημένος αυτός τόπος που οι ρυθμοί κυλούν πιο ήρεμα!Καταπράσινος, με πεδιάδες και χαμηλά βουνά ,αμέτρητα αμπέλια, συκιές φραγκοσυκιές, γκαβάφες, παραλίες με κρυστάλλινα νερά και αρμυρίκια, είναι ο ιδανικός για όσους θέλουν να χαλαρώσουν!
Οι Ιταλοί αγάπησαν τόσο πολύ το νησί, που έχτισαν μια ολόκληρη πόλη, το θρυλικό Portolago, που σήμερα ονομάζεται Λακκί . Είναι το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι στην ανατολική Μεσόγειο ! Ταξιδεύουμε στις καταγάλανες θάλασσες της και συναντάμε αγνούς εγκάρδιους ανθρώπους που μας υποδέχονται και μας προσκαλούν να γευτούμε τις παραδοσιακές τους λιχουδιές!
Σε αυτόν τον γαστριμαργικό παράδεισο , η δύναμη και η απλότητα της αυθεντικής κουζίνας κυριαρχεί σε όλες τις συνταγές. Το ντόπιο πεντανόστιμο κρέας πρωταγωνιστεί στο νησί που στα χέρια ενός “μάστορα” μάγειρα μετατρέπεται σε απολαυστικά πιάτα! Πολύ δημοφιλή και ξεχωριστά είναι τα τυριά της , το λαδότυρο , το κρασότυρο, η μυζήθρα – ξηρή ή φρέσκια – που καλύπτεται με την “τυριά” ένα μίγμα από μούστο, λάδι και θυμάρι .
Μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο στην γαστρονομία του νησιού είναι τα παραδοσιακά γλυκά του. Τα γλυκά του κουταλιού μελιτζανάκι, κυδώνι, νεραντζάκι ,οι δίπλες, η σουμάδα, τα αμυγδαλωτά, τα πουγκιά, πρωταγωνιστούν σε όλες τις χαρές τους.
Η μοσχαρίσια γεμιστή σπλήνα είναι ένας εξαιρετικός παραδοσιακός μεζές Λέρου για κρασάκι!
Η συνταγή είναι από τον chef Νικόλαο Σιφουνιό!
Υλικά
Σπλήνα 1 ολόκληρη
Σκόρδο 4 κεφάλια
Μαϊντανός 1 ματσάκι
Πιπεριές 4 καυτερές αποξηραμένες ή 3 τουρκάκια .
Ελαιόλαδο 1 ποτήρι
Ξύδι 1 ποτήρι
Κρασί 1 ποτήρι κόκκινο
Αλάτι 2 κουταλάκια του γλυκού
Πάπρικα καυτερή 1 κουταλάκι του γλυκού
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα σκόρδα και τον μαϊντανό σε χοντρά κομμάτια. Ψιλοκόβουμε και τις πιπεριές. Ρίχνουμε σε μπολ τον μαϊντανό με τα σκόρδα και τις πιπεριές και ανακατεύουμε με την πάπρικα .. Καθαρίζουμε την σπλήνα και την κόβουμε σε τέσσερα ίσα μέρη.
Χαράζουμε στα πλάγια και γεμίζουμε με το μείγμα από τον μαϊντανό κ το σκόρδο .Σε τηγάνι στη φωτιά προσθέτουμε λάδι και σοτάρουμε καλά την σπλήνα.
Την μεταφέρουμε σε κατσαρόλα ρίχνουμε ότι έχει περισσέψει από το μείγμα της γέμισης και τα υλικά από το τηγάνι, το κρασί το αλάτι και όσο νερό χρειαστεί μέχρι σχεδόν να την σκεπάσουμε. Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για μια ώρα .
Σερβίρουμε με γλυκοπατάτα ψητή και με κόκκινο κρασί Λέρου!
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση! ´
Νικόλαος Σιφουνιός Chef