Κλασική συνταγή από τον chef Γιώργο Φραντζή της οποίας παραλλαγή είναι οι σουπιές με πρασόρυζο – αντί με σπανάκι – “
Το απολαμβάνουμε όλο τον χρόνο ιδιαίτερα την περίοδο της νηστείας και συνοδεύουμε με λευκό φρουτώδες κρασί Ροδίτη , μια αρμονία γεύσεων που δένει την γη με την θάλασσα.
Υλικά για 4 άτομα
Σουπιές 1 κιλό
Ελαιόλαδο 100 ml
Κρεμμύδι 1 ψιλοκομμένο
Σκόρδο 2 σκελίδες ψιλοκομμένες
Πράσα 800 gr
Κρασί άσπρο 80 ml
Ντομάτα κονκασε 1κιλό
Νερό 1 1/2 λίτρο
Ρύζι κίτρινο πλυμμένο 120 gr
Μαϊντανός ψιλοκομμένος 1 ματσάκι
Θυμάρι φρέσκο κομμένο 1 κουτ σούπας
Σπόροι μάραθου αποξηραμένοι 1 κουτ σούπας
Ξύσμα από λεμόνι ακέρωτο
Αλάτι και πιπέρι .
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε , πλένουμε και κόβουμε τις σουπιές σε μικρά κομμάτια και τις αφήνουμε στην άκρη.
Καθαρίζουμε, ,κόβουμε τα πράσα σε φέτες και τα πλένουμε καλά .Σε κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε τις σουπιές. Στη συνέχεια τις βγάζουμε και τις κρατάμε στην άκρη.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι, τα πράσα και το σκόρδο αφήνουμε να μαραθούν ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνουμε τις σουπιές και τους σπόρους μάραθου, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Αφού εξατμισθεί το κρασί βάζουμε την ντομάτα κονκασέ, προσθέτουμε και το νερό και μαγειρεύουμε.
Εν συνεχεία και αφού έχουν μαλακώσει οι σουπιές προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, ξύσμα λεμονιού, και το ρύζι.
Τέλος συμπληρώνουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο ,θυμάρι και σερβίρουμε!
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Γιώργος Φραντζής Chef