Τα πιο νόστιμα σουτζουκάκια από φάβα, ιδανική συνταγή για τα παιδιά και για όσους δεν αγαπούν ιδιαίτερα τα όσπρια
“Είμαι σίγουρη πως όσοι τα δοκιμάσουν δύσκολα θα καταλάβουν την διαφορά”
“Ευαγγελία Φωτεινιά chef “
Υλικά
Φάβα 300 gr
Νερό 1 λίτρο
Καρότο 1 μέτριο
Κρεμμύδι 1 μέτριο
Ελαιόλαδο 80 gr
Xυμός από ένα λεμόνι
Αλάτι
Πιπέρι
Πελτές 1 κουτ. γλυκού
Κύμινο 1 κουτ. γλυκού
Για την σάλτσα:
Ελαιόλαδο 100 gr
Κρασί 60 gr
Κρεμμύδι 1 ψιλοκομμένο
Κανέλα 1 ξυλάκι
Σκόρδο 2 σκελίδες
Ζάχαρη 1 κουτ. γλυκού
Κύμινο
Αλάτι – πιπέρι
Ντομάτες 1 1/5 κιλό ώριμες ή κονσέρβα
Εκτέλεση
Βάζουμε την φάβα για μια ώρα σε μια λεκάνη να μουλιάσει, κατόπιν στραγγίζουμε και την βάζουμε να βράσει με το νερό το κρεμμύδι και το καρότο! Στην αρχή σε κανονική φωτιά και όταν πάρει βράση χαμηλώνουμε αρκετά χωρίς να ταράζουμε μέχρι να έχει πιεί όλα τα υγρά!!
Ξαφρίζουμε τακτικά ! Όταν είναι έτοιμη κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το λάδι, χυμό από ένα λεμόνι ,αλάτι και πιπέρι και πολτοποιούμε ! Την βάζουμε να στραγγίσει ώστε να φύγουν τα περιττά υγρά!
Ετοιμάζουμε ταυτόχρονα την σάλτσα. Σε κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι και σβήνουμε με κρασί ,έχοντας αλέσει τις ντομάτες η ρίχνοντας κονκασέ .. Βάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά (κανέλα, ζάχαρη, σκόρδο, κύμινο, αλάτι πιπέρι )και αφήνουμε να σιγοβράζει μέχρι να δέσει!
Προσθέτουμε στη φάβα μια κουταλιά πελτέ , ένα κουταλάκι κοφτό κύμινο και αλεύρι τόσο όσο να μπορούμε να το πλάσουμε χωρίς να είναι το μείγμα σφιχτό! Ρίχνουμε σε ταψάκι που έχουμε αλεύρι ,τα αλευρώνουμε και τηγανίζουμε έως ότου πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα! Μετά τα τοποθετούμε σε ταψί, ρίχνουμε την σάλτσα μας και τα βάζουμε στο φούρνο για δέκα λεπτά στους 170 βαθμούς!
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Ευαγγελία Φωτεινιά Chef
https://www.facebook.com/otoposmasgr