Σοκολατόπιτα από τον chef Δημήτρη Πλουμιστό με πλούσια γεύση σοκολάτας και καραμελωμένα αμύγδαλα που θα απολαύσουμε χωρίς ενοχές μιας και είναι ένα από τα αγαπημένα μας γλυκά.
Σοκολατόπιτα
Υλικά
- Για το σιρόπι
- 250 γρμ ζάχαρη
- 500 γρμ νερό
- 75 γρμ κακάο
- Για το κέικ
- 250 γρμ βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
- 350 γρμ ζάχαρη κρυσταλλική
- 5 αβγά
- 80 ml κονιάκ
- 200 ml νερό
- 350 γρμ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 10 γρμ μπέικιν πάουντερ
- 80 γρμ κακάο
- 150 γρ αμύγδαλα καθαρισμένα
- Για το γλάσο
- 250 γρμ κουβερτούρα (55-58% κακάο), ψιλοκομμένη
- 250 γρ κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
Σιρόπι . Σε κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους βάζουμε όλα τα υλικά να βράσουν σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρουν βράση, αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη. Θέλει λίγη προσοχή στο βράσιμο γιατί φουσκώνει εύκολα. Αν θέλουμε το βάζουμε στο ψυγείο. Μπορεί να ετοιμαστεί και από την προηγουμένη. Καραμελωμένα αμύγδαλα . Βάζουμε σε τηγάνι 1 κουτ.σούπας ηλιέλαιο ρίχνουμε τα αμύγδαλα καθαρισμένα και σοτάρουμε για 5 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε 150 gr ζάχαρη και ανακατεύουμε ώστε να μην κάνει κόμπους .Αφήνουμε 10′ να καραμελώσει η ζάχαρη, την βάζουμε στην άκρη και την ενσωματώνουμε στο μείγμα . Σοκολατόπιτα . Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 C σε αέρα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε το ταψί και το τοποθετούμε για λίγο αν θέλουμε στην κατάψυξη. Έτσι δεν κολλάει το κέικ !Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν και ανακατεύουμε καλά με σύρμα. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ να αφρατέψουν και ρίχνουμε ένα ένα τα αβγά. Ανακατεύουμε σε ποτήρι το νερό με το κονιάκ και έπειτα προσθέτουμε εναλλάξ με το μίγμα αλευριού μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα. Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 30-35 λεπτά. Γλάσο . Κομματιάζουμε σε μπολ την κουβερτούρα. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος πολύ, σε σημείο λίγο πριν από το βρασμό. Ρίχνουμε την καυτή κρέμα πάνω στη σοκολάτα, περιμένουμε περίπου 1 λεπτό και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει μια γυαλιστερή κρέμα. Μόλις το κέικ βγει από το φούρνο χαράζουμε καλά και ρίχνουμε το σιρόπι. Μόλις κρυώσει λίγο ρίχνουμε και το γλάσο και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει. Διατηρείται στο ψυγείο μέχρι και 4 ημέρες. Εναλλακτικά, μπορούμε να ενσωματώσουμε το σιρόπι με το γλάσο και αφού χαράξουμε την σοκολατόπιτα να προσθέσουμε το σιρόπι.