fbpx

Σοκολατόπιτα με καραμελωμένα αμύγδαλα από τον chef Δημήτρη Πλουμιστό

489

Σοκολατόπιτα από τον chef Δημήτρη Πλουμιστό με πλούσια γεύση σοκολάτας και καραμελωμένα αμύγδαλα που θα απολαύσουμε χωρίς ενοχές μιας και είναι ένα από τα αγαπημένα μας γλυκά.

Υλικά

Για το σιρόπι

Ζάχαρη 250 gr

Νερό 500 gr

Κακάο 75 gr

Για το κέικ

Βούτυρο  αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου 250 gr

Ζάχαρη κρυσταλλική 350 gr

Αβγά 5

Kονιάκ 80 ml

Νερό 200 ml

Aλεύρι που φουσκώνει μόνο του 350 gr

Μπέικιν πάουντερ 10 gr

Kακάο 80 gr

Αμύγδαλα καθαρισμένα 150 gr

Για το γλάσο

Kουβερτούρα (55-58% κακάο), ψιλοκομμένη 250 gr

Kρέμα γάλακτος 250 gr

Eκτέλεση

Σιρόπι
Σε κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους  βάζουμε όλα τα υλικά να βράσουν σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρουν βράση, αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη. Θέλει λίγη προσοχή στο βράσιμο γιατί φουσκώνει εύκολα. Αν θέλουμε το βάζουμε στο ψυγείο. Μπορεί να ετοιμαστεί  και από την προηγουμένη.

Καραμελωμένα αμύγδαλα
Βάζουμε σε τηγάνι  1 κουτ.σούπας ηλιέλαιο ρίχνουμε τα αμύγδαλα καθαρισμένα και σοτάρετε για 5 λεπτά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε 150 gr ζάχαρη και ανακατεύουμε ώστε να μην κάνει κόμπους .
Αφήνουμε 10′ να καραμελώσει η ζάχαρη, την βάζουμε στην άκρη και την ενσωματώνουμε στο μείγμα .

Σοκολατόπιτα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 C σε αέρα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε το ταψί και το τοποθετούμε για λίγο αν θέλουμε στην κατάψυξη. Έτσι δεν κολλάει το κέικ !Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν και ανακατεύουμε καλά με  σύρμα.

Χτυπάμε  το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ να αφρατέψουν και ρίχνουμε ένα ένα τα αβγά.
Ανακατεύουμε σε  ποτήρι το νερό με το κονιάκ και έπειτα προσθέτουμε  εναλλάξ με το μίγμα αλευριού μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα. Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 30-35 λεπτά.

Γλάσο

Κομματιάζουμε σε μπολ την κουβερτούρα. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος πολύ, σε σημείο λίγο πριν από το βρασμό. Ρίχνουμε την καυτή κρέμα πάνω στη σοκολάτα, περιμένουμε περίπου 1 λεπτό και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει μια γυαλιστερή κρέμα.

Μόλις το κέικ βγει από το φούρνο χαράζουμε  καλά και ρίχνουμε το σιρόπι. Μόλις κρυώσει λίγο ρίχνουμε και το γλάσο και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει. Διατηρείται στο ψυγείο μέχρι και 4 ημέρες. Εναλλακτικά, μπορούμε να ενσωματώσουμε το σιρόπι με το γλάσο και αφού χαράξουμε την σοκολατόπιτα να προσθέσουμε το σιρόπι.

Kαλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Δημήτρης Πλουμιστός Chef

 

https://www.facebook.com/otoposmasgr

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close