Σοκολατόπιτα από τον chef Δημήτρη Πλουμιστό με πλούσια γεύση σοκολάτας και καραμελωμένα αμύγδαλα που θα απολαύσουμε χωρίς ενοχές μιας και είναι ένα από τα αγαπημένα μας γλυκά.
Υλικά
Για το σιρόπι
Ζάχαρη 250 gr
Νερό 500 gr
Κακάο 75 gr
Για το κέικ
Βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου 250 gr
Ζάχαρη κρυσταλλική 350 gr
Αβγά 5
Kονιάκ 80 ml
Νερό 200 ml
Aλεύρι που φουσκώνει μόνο του 350 gr
Μπέικιν πάουντερ 10 gr
Kακάο 80 gr
Αμύγδαλα καθαρισμένα 150 gr
Για το γλάσο
Kουβερτούρα (55-58% κακάο), ψιλοκομμένη 250 gr
Kρέμα γάλακτος 250 gr
Eκτέλεση
Σιρόπι
Σε κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους βάζουμε όλα τα υλικά να βράσουν σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρουν βράση, αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη. Θέλει λίγη προσοχή στο βράσιμο γιατί φουσκώνει εύκολα. Αν θέλουμε το βάζουμε στο ψυγείο. Μπορεί να ετοιμαστεί και από την προηγουμένη.
Καραμελωμένα αμύγδαλα
Βάζουμε σε τηγάνι 1 κουτ.σούπας ηλιέλαιο ρίχνουμε τα αμύγδαλα καθαρισμένα και σοτάρετε για 5 λεπτά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε 150 gr ζάχαρη και ανακατεύουμε ώστε να μην κάνει κόμπους .
Αφήνουμε 10′ να καραμελώσει η ζάχαρη, την βάζουμε στην άκρη και την ενσωματώνουμε στο μείγμα .
Σοκολατόπιτα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 C σε αέρα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε το ταψί και το τοποθετούμε για λίγο αν θέλουμε στην κατάψυξη. Έτσι δεν κολλάει το κέικ !Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν και ανακατεύουμε καλά με σύρμα.
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ να αφρατέψουν και ρίχνουμε ένα ένα τα αβγά.
Ανακατεύουμε σε ποτήρι το νερό με το κονιάκ και έπειτα προσθέτουμε εναλλάξ με το μίγμα αλευριού μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα. Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 30-35 λεπτά.
Γλάσο
Κομματιάζουμε σε μπολ την κουβερτούρα. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος πολύ, σε σημείο λίγο πριν από το βρασμό. Ρίχνουμε την καυτή κρέμα πάνω στη σοκολάτα, περιμένουμε περίπου 1 λεπτό και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει μια γυαλιστερή κρέμα.
Μόλις το κέικ βγει από το φούρνο χαράζουμε καλά και ρίχνουμε το σιρόπι. Μόλις κρυώσει λίγο ρίχνουμε και το γλάσο και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει. Διατηρείται στο ψυγείο μέχρι και 4 ημέρες. Εναλλακτικά, μπορούμε να ενσωματώσουμε το σιρόπι με το γλάσο και αφού χαράξουμε την σοκολατόπιτα να προσθέσουμε το σιρόπι.
Kαλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Δημήτρης Πλουμιστός Chef