fbpx

Σκορδολάζανα με κόκκινη σάλτσα: Παραδοσιακή συνταγή από τη Μήλο

401

Μήλος μαγική!

Σε σχήμα πετάλου δεν είναι ένα κλασικό Κυκλαδονήσι! Έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα χιλιάδες χρόνια πριν, έδωσε στην Μήλο τα σημερινά γεωλογικά χαρακτηριστικά της που είναι γεμάτα αντιθέσεις και εξαιρετική ομορφιά. Στην σύγχρονη εποχή η Μήλος είναι πασίγνωστη χάρη στο διάσημο άγαλμα της Αφροδίτης, το καλό φαγητό, τις εκπληκτικές παραλίες, τις σπηλιές και τα απόκοσμα τοπία, τους παραδοσιακούς οικισμούς και επιλογές περιήγησης που δεν θα μας αφήσουν να πλήξουμε.

Με βουτιές στα τυρκουάζ νερά του Κλέφτικου, ηλιοθεραπεία στα κατάλευκα βράχια του Σαρακήνικου , βόλτες στα κατάλευκα σοκάκια στην πανέμορφη χώρα την Πλάκα ,στα δεκάδες χωριά της στις σπουδαίες κατακόμβες της Τρυπητής και τα απόκοσμα Θειωρυχεία η αίσθηση είναι μοναδική!

Η κουζίνα της ιδιαίτερη! Πέρδικες, τρυγόνια, ορτύκια ,ψάρια, πεταλίδες, στρείδια. Κουφέτο γλυκό του κουταλιού από μελωμένη νεροκολοκύθα και αμύγδαλα,  ζουμερή καρπουζόπιτα, μηλέικη κολοκυθόπιτα, χοιρινό φούρνου, πεντανόστιμα πιταράκια, κρίταμα τουρσί, ξινομυζήθρα πιπεράκια και σκορδολάζανα.

Τα  σκορδολάζανα – λαζάνια περιχυμένα με σκορδαλιά, σάλτσα ντομάτας και μηλέικο λαδοτύρι – είναι κάποια από τα τοπικά της πιάτα που  φτιάχνουν την Τσικνοπέμπτη αλλά και στο πανηγύρι του Αγ.Γεωργίου του Μεθυστή στις 3 Νοεμβρίου!

Υλικά

Για τα λαζάνια

Λαζάνια ή ταλιατέλες 1/2 κιλό

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Για την σκορδαλιά

Πατάτες 3 μέτριες

Ελαιόλαδο 1 φλυτζάνι τσαγιού

Ξίδι ή λεμόνι 2 κουταλιές της σούπας

Γάλα φρέσκο 1 φλυτζάνι του τσαγιού

Σκόρδο 2 σκελίδες

Αλάτι και πιπέρι

Για την κόκκινη σάλτσα 

Ντομάτες ώριμες 4 τριμμένες

Λιαστός πελτές 2 κουταλιές της σούπας

Αλάτι πιπέρι

Κανέλα λίγη

Δάφνη 2 φύλλα

Δυόσμος – προαιρετικά –

Εκτέλεση

Πρώτα βράζουμε τα λαζάνια  – ή τις ταλιατέλες – σε μπόλικο αλατισμένο νερό, στο οποίο ρίχνουμε  και λίγο ελαιόλαδο για να μη λασπώσουν.

Για τη σκορδαλιά , βράζουμε τις πατάτες και αφού κρυώσουν τις ξεφλουδίζουμε και τις πολτοποιούμε μαζί με το σκόρδο. Βράζουμε  τον πουρέ μαζί με το λάδι, το γάλα, το ξύδι και το αλατοπίπερο.

Για τη σάλτσα βάζουμε λάδι σε τηγάνι όπου σοτάρουμε τον πελτέ και στη συνέχεια προσθέτουμε  τα υπόλοιπα υλικά ώσπου να βράσουν όλα μαζί.

Σερβίρουμε  τα λαζάνια και τα περιχύνουμε με τη σκορδαλιά ενώ  προσθέτουμε από πάνω την κόκκινη σάλτσα. Για εξαιρετική νοστιμιά θα πασπαλίσουμε με μηλέικο λαδοτύρι!

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close