fbpx

Σεφουκλωτή από την Νάξο

3K

Νάξος!

Πανέμορφα γραφικά ορεινά χωριά, υπέροχες παραλίες, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και αρχαιολογικά μνημεία, θαλάσσια σπορ, εστιατόρια και εκλεκτά τοπικά προϊόντα, είναι μόνο κάποια από αυτά που θα απολαύσει ο επισκέπτης στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων.

Η Χώρα της Νάξου, που είναι και το λιμάνι του νησιού, με τη φημισμένη “Πορτάρα” το Ενετικό κάστρο και τα μοναδικής ομορφιάς αρχοντικά της, αποτελεί ιδανική αφετηρία για τις περιπλανήσεις .

Τα ορεινά χωριά της φημίζονται για την ομορφιά και την αρχιτεκτονική τους. Αξίζει να επισκεφθούμε την Απείρανθο  το γραφικό παραδοσιακό πετρόχτιστο χωριό τόπο καταγωγής του Μανώλη Γλέζου, το Χαλκί με τα υπέροχα υφαντά , το Φιλώτι, τον Κόρωνο και τον Απόλλωνα το γραφικό παραθαλάσσιο ψαροχώρι.
Σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο  με την πλούσια γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή αξίζει να δοκιμάσουμε. Λικέρ κίτρο, ζαμπόνι, γραβιέρα Νάξου, κεφαλοτύρι αρσενικό, πατάτες και φυσικά τα τοπικά πιάτα τους πιάτα!

Η διάσημη “σεφουκλωτή” Νάξου είναι μια παραδοσιακή πίτα με σέσκουλα  που φτιάχνουν στο νησί  κατά την διάρκεια της νηστείας, αλλά και μετά από μεγάλες κρεατοφαγίες όπως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.

Υλικά γέμισης

Σέφουκλα – σέσκλα –  1 1/2 κιλό

Κρεμμύδι 4 ξερά

Κρεμμυδάκια 8 χλωρά

Άνηθος 1 ματσάκι

Μάραθος 1 ματσάκι

Αλάτι

Πιπέρι

Ρύζι 1  φλυτζάνι

Λάδι 200 gr

Σταφίδες 1 & 1/2 φλυτζάνι

Υλικά ζύμης

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό

Ελαιόλαδο 1/2 φλυτζάνι

Ξύδι 2 κουταλιές

Αλάτι 2 κουταλάκια

Γιαούρτι 200 gr

Bakin Powder -6 gr –

Νερό 2 & 1/2 φλυτζάνια περίπου

* Μπορούμε αντί να ανοίξουμε φύλλο να χρησιμοποιήσουμε φύλλο κρούστας.

Εκτέλεση για το φύλλο

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το bakin powder. Σε  λεκάνη βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί, ρίχνουμε και το αλεύρι και ζυμώνουμε μία ζύμη μαλακή και εύπλαστη. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα. Αφήνουμε τη ζύμη για 10 λεπτά να ξεκουραστεί και ανοίγουμε φύλλο.

Εκτέλεση για την γέμιση

Κόβουμε τα σέφουκλα χοντρά, βάζουμε τα κρεμμύδια ξυσμένα ή χοντροκομμένα και τα χλωρά στο λάδι να τσιγαριστούν λίγο. Ρίχνουμε τα σέφουκλα, τον άνηθο, το μάραθο, αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε για 7 – 8 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και τις σταφίδες, τα ανακατεύουμε λίγο πάνω στη φωτιά και τα σβήνουμε.

Ρίχνουμε το μείγμα στο ανοιγμένο και στρωμένο φύλλο, σκεπάζουμε από πάνω με δεύτερο φύλλο και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

 

Το άρθρο στον σύνδεσμο : www.timeout.gr 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close