fbpx

Ο βραβευμένος chef Ευρυπίδης Γκόγκος μιλάει στον “Τόπο μας” “Ο κλάδος της Εστίασης ματώνει”

2.2K

Εξαιρετικός chef και άνθρωπος, ένθερμος υποστηρικτής των τοπικών μας παραδοσιακών προϊόντων, βραβευμένος τρεις φορές – η πιο πρόσφατη σαν”Πρεσβευτής της Ελληνικής Γαστρονομίας στο εξωτερικό” -με δεκάδες σεμινάρια και συμμετοχές σε Εκθέσεις του Εξωτερικού , ο Ευρυπίδης Γκόγκος μιλάει στον “Τόπο μας”

Καλησπέρα Ευρυπίδη. Χαίρομαι που επιτέλους θα μπορέσουμε να τα πούμε . Μίλησε μας για σένα και την πορεία σου όλα αυτά τα χρόνια.

Καλησπέρα Στέλλα ευχαριστώ πολύ που μου δίνεις την δυνατότητα να πω κάποια πράγματα.
Η πορεία μου σαν εστιάτορας ξεκίνησε το 1990.Πριν από εκεί εργάστηκα  για αρκετά χρόνια σε διάφορες κουζίνες όπως το Πόρτο Καράς στη Χαλκιδική  και σε  μαγαζιά που είχαν καθιερώσει τη καλή κουζίνα στην Ελλάδα.

Το 1991 πήρα τη μεγάλη απόφαση να ανοίξω το Καλυψώ στη Λίνδο, με δειλά βήματα στην αρχή ξεκινώντας από μια μικρή σάλα.
Πριν όμως είχα εργαστεί αμισθί σε ένα Γαλλικό εστιατόριο για έναν ολόκληρο χειμώνα με μια chef  με 1 Αστέρι Michelin όπου και πήρα πολύ καλές προσλαμβάνουσες και απέκτησα γνώσεις. Τον επόμενο χειμώνα πήγα στην Ολλανδία σε  Εστιατόριο της Άπω Ανατολής όπου έμαθα γεύσεις και τεχνικές της Άπω Ανατολής τις οποίες και εφάρμοσα με μεγάλη επιτυχία όταν επέστρεψα στο Καλυψώ.

Στο Καλυψώ δουλεύαμε όλη η οικογένεια. Εγώ ,η γυναίκα μου και η κόρη μου. Όλοι αυτοί οι πελάτες που μας επισκέπτονταν αυτά τα χρόνια έγιναν φίλοι μας. Άνθρωποι  από όλη την Ευρώπη ήταν πλέον ένα κομμάτι της οικογένειας μας .

Η αγάπη μου για τα Ελληνικά προϊόντα είναι πολύ μεγάλη όπου εφαρμόζω την εξής πρακτική. Χρησιμοποιώ μόνο τοπικά προϊόντα και ειδικά Ροδίτικα.

Αν για τις ανάγκες των συνταγών μου δεν βρίσκω , τότε καταφεύγω σε άλλα, όμως πάντα μόνο Ελληνικά.
Προσπαθώ να υποστηρίζω και να προωθώ όλους τους Ροδίτες παραγωγούς χρησιμοποιώντας αλεύρι από την Διμυλιά, ζυμαρικά από την Κατταβιά, τυριά όσα βρίσκω από Ρόδο, αλλιώς από Σύρο ή Λέρο.

Που σημαίνει προϊόντα από την περιφέρεια Ν.Αιγαίου.

Ακριβώς από την Περιφέρεια μας.

Το 2005 γνωρίστηκα με τον Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου Κυκλάδων  κύριο Νίκο Χριστοφόρου όπου και μου  πρότεινε να γίνω μέλος στην Λέσχη .
Το γεγονός αυτό ήταν για μένα η απαρχή μιας νέας συνεργασίας, ενός νέου ξεκινήματος. Εκεί γνώρισα ανθρώπους που “υπηρετούν” πραγματικά την γαστρονομία,που αγαπούν αυτό που κάνουν,που στηρίζουν και προωθούν τα Ελληνικά προϊόντα.

Μέσα από τις δράσεις της λέσχης έλαβα πολλές γνώσεις, όσες δεν είχα λάβει τόσα χρόνια πριν. Γνώσεις που τις εφάρμοσα και στο Εστιατόριο μου.
Κάθε πελάτης στο Καλυψώ ήταν για μένα ένας “μαθητής” που τον εκπαίδευα γύρω από τα Ελληνικά προϊόντα , τον ενημέρωνα για συνταγές μου, για web sites με τοπικά προϊόντα.

Κατά ένα τρόπο οι πελάτες σου είχαν γίνει “κοινωνοί” σε αυτά που πρέσβευες και πρεσβεύεις.

Ακριβώς! Με την καθοδήγηση μου, άρχιζαν να τα ακολουθούν. Σε αυτό βοήθησε βέβαια και η τεχνολογία μέσω των Social Media. Όπου μέσα από μια ομάδα  – ένα club –  που έχω δημιουργήσει – το Friend og Kalipsos Lindos –  ερχόμαστε όλοι πολύ κοντά, όσο μεγάλη και να ειναι η χιλιομετρική απόσταση που μας χωρίζει. Απαντώ στα ερωτήματα τους πως θα διαχειριστούν μια συνταγή, με ποιο τρόπο και από πού μαζεύονται τα προϊόντα, τους λόγους που τα προτιμάμε , το πόσο θρεπτικά και υγιεινά είναι..

Υπάρχει τρόπος να βρουν τα τοπικά μας πιστοποιημένα προϊόντα ?

Ναι υπάρχει τρόπος. Οι περισσότεροι από τους παραγωγούς με πιστοποιημένα που συνεργάζομαι και επικοινωνώ ,κάνουν εξαγωγές στέλνοντας σε Ελληνικά super market του εξωτερικού. Έτσι ενημερώνω τους ξένους φίλους σε ποιο σημείο  μπορούν να τα προμηθευτούν.

Δυστυχώς και λυπάμαι που το λέω, υπάρχουν πολλά και εξαιρετικά προϊόντα που δεν έχουν πιστοποιηθεί και είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθούν στα μαγαζιά μας. Χρειάζεται να υπάρξει ένας συντονισμός ώστε να πεισθούν οι παραγωγοί πως είναι πολύ σημαντικό να τα πιστοποιήσουν.
Και θα αναφερθώ  στον Συνεταιρισμό Νάξου. Κάνουν τόσες εξαγωγές πατάτας που πλέον είναι δύσκολο να βρει κάποιος να αγοράσει .

Το γνωρίζω γιατί συντονίζοντας παραγωγούς από Δωδεκάνησα για το “Ελληνικό Πρωινό” στην FoodExpo 2020 – αν θα πραγματοποιούταν – βρέθηκα ενώπιον αυτής της κατάστασης.Πολλά και εξαιρετικά τα τοπικά προϊόντα , λίγα όμως τα πιστοποιημένα.

Ακριβώς. Είχαμε προγραμματίσει και εμείς σαν Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου Κυκλάδων με πολύ καλή προετοιμασία να λάβουμε μέρος στο “Μαγειρεύουμε Ελλάδα “. Όλα όμως ανατράπηκαν. Θέλω να πιστεύω πως θα γίνει κανονικά τον επόμενο χρόνο!

Γνωρίζω πως οι δράσεις σας γίνονται σε συνεργασία με το ΚΕΚ Γεννηματάς. Μίλησε μας λίγο για αυτό.

Ασφαλώς. Μια μεγάλη δράση που πραγματοποιείται τώρα στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες μέσα από το ΚΕΚ Γεννηματάς, είναι σεμινάρια που αφορούν την Ροδίτικη παραδοσιακή κουζίνα σε χώρους Εστίασης . Αυτό σημαίνει πως μεταφέρουμε και τροποποιούμε  παραδοσιακές τοπικές συνταγές με τοπικά προϊόντα ώστε να μπορούν να απορροφηθούν σε χώρους μαζικής εστίασης όπως είναι τα Εστιατόρια,τα Εστιατόρια Ξενοδοχείων κλπ.

Επίσης ένα πολύ σημαντικό κομμάτι σε συνεργασία με το ΚΕΚ Γεννηματάς είναι να ενημερώσουμε ώστε να ενταχθούν οι Εστιάτορες στο πρόγραμμα του Aegean Cuisine.Υπάρχει ένα τεράστιο δίκτυο Εστιατόρων, παραγωγών, τοπικών προϊόντων και ξενοδοχείων , όπου με μια απλή αναζήτηση στο Google  ο επισκέπτης βρίσκει το προϊόν που ψάχνει και το σημείο που θα απολαύσει πραγματική Αιγαιοπελαγίτικη κουζίνα .

Τα κριτήρια είναι αυστηρά. Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται από την TUV έναν εντελώς αδιάβλητο οργανισμό και όσοι εντάσσονται χρειάζεται να πληρούν τις προδιαγραφές. Υπάρχουν πολλοί που τις πληρούν και συμμετέχουν ήδη, λαμβάνοντας το ειδικό σήμα της Aigean Cuisine που σημαίνει πως είναι αυθεντικό Αιγαιοπελαγίτικο μαγαζί με προϊόντα αρίστης ποιότητας.

Αυτή η τόσο σημαντική προσπάθεια της Aegean Cuisine φέρνει λοιπόν σε άμεση επαφή τον πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα με τελικό αποδέκτη τον πελάτη! Πες μας για την δική σου συμβολή σε αυτό.

Βεβαίως. Μόλις ολοκλήρωσα  σεμινάρια με παραδοσιακές συνταγές με τοπικά μας προϊόντα, ελαφρώς τροποποιημένες ώστε να μπορούν να ενταχθούν σε μενού Εστιατορίου ή Ξενοδοχείου . Ομιλήτριες επίσης ήταν η κυρία Ιωακειμίδου η οποία μας μίλησε για την αξία της Μεσογειακής Διατροφής και η κυρία Αλακιώτου η οποία μας τόνισε την σημαντικότητα του Aigean Cuisine.

Κάποια πραγματοποιήθηκαν στο ΚΕΚ Γεννηματάς στην Αίθουσα Ροδινίου και κάποια άλλα στο πνευματικό κέντρο Λίνδου “Ιωάννης Ζίγδης” για να υπάρχει άνεση χώρου. Η ανταπόκριση ήταν εξαιρετική. Συμμετείχαν Chef, ιδιοκτήτες Εστιατορίων, ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων ώστε να ενημερωθούν πως θα αναβαθμίσουν το πρωινό με τοπικά προϊόντα .


Είσαι ένας βραβευμένος chef και αυτό μας κάνει όλους ιδιαίτερα περήφανους.

Σε ευχαριστώ. Η ιστορία ξεκίνησε πριν δύο χρόνια. O Οργανισμός “Greek Taste Beyond Borders” έχει στη κατοχή του το site “Estiatoria.gr. Είχαν επισκεφθεί τότε οι υπεύθυνοι και εμπνευστές του το Εστιατόριο μου , δοκίμασαν τα πιάτα μου τους άρεσαν  και πρότειναν να συμμετέχω σε μια διαδικτυακή ψηφοφορία για το Βραβείο “Ποιότητας και Γεύσης”. Έλαβα μέρος όπου και πήρα το πρώτο βραβείο. Την επόμενη χρονιά , έλαβα πάλι μέρος όπου και το ξαναπήρα.

Παράλληλα ενημερώθηκαν για τις δράσεις μου με την Λέσχη Αρχιμαγείρων, τα σεμινάρια στο ΚΕΚ Γεννηματάς ,τη συμμετοχή μου σε Εκθέσεις Ελλάδας και εξωτερικού ,με προσκάλεσαν και συμμετείχα στο πρώτο παγκόσμιο συνέδριο Γαστρονομίας του “Greek Taste Beyond Borders” που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής . Η συνάντηση μου εκεί  με chef Ελλάδας αλλά και εξωτερικού, ήταν πραγματικά μια συναρπαστική εμπειρία.

Ανταλλάσσοντας απόψεις γύρω από θέματα της γαστρονομίας και συζητώντας τον τρόπο που η Ελληνική Γαστρονομία θα πρωταγωνιστήσει στο εξωτερικό, μέσα από την σύμπραξη φορέων, εστιατορίων, παραγωγών, ξενοδοχείων και επαγγελματιών όλου του φάσματος του επιχειρηματικού συστήματος του τουρισμού με πρεσβευτή τον επισκέπτη τους όταν θα επιστρέψει στην πατρίδα του.

Έτσι την επόμενη χρονιά – το 2019 –  θεωρώντας σημαντικό το έργο μου όλα αυτά τα χρόνια ,έλαβα  επιστολή  από τον Οργανισμό, ώστε  να με αναδείξουν Πρεσβευτή της Ελληνικής Γαστρονομίας στο εξωτερικό. Τον προηγούμενο Σεπτέμβριο βγήκαν τα αποτελέσματα και η βράβευση είχε προγραμματιστεί στις 6 Απριλίου στο Κέντρο Πολιτισμού “Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος” αλλά λόγω του ιού αναβλήθηκε.
Βεβαίως έχει ανακοινωθεί σε όλα τα ΜΜΕ , έχω λάβει τα διαπιστευτήρια, το μετάλλιο και το σήμα , απλά εκκρεμεί η επίσημη βράβευση που θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα τον Οκτώβριο.

Γνωρίζω πως είσαι αντιπρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων Ρόδου -με πρόεδρο τον κύριο Κλούβα -.
Πριν λίγο διάστημα είπαμε κάποια πράγματα με τον κύριο Κλούβα και αναφέρθηκε με πικρία στην διαδικασία του “All Inclusive”  Ποια ειναι η άποψή σου?

Έχω αναφερθεί κατ’επανάληψιν σε αυτό το θέμα. Πιστεύω πως το All Inclusive, ήρθε, υπάρχει και θα μείνει. Δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει. Είναι ένα προϊόν το οποίο “πουλάει”καλά. Από εκεί και πέρα εμείς σαν εστιάτορες αλλά και όλοι στον τουριστικό τομέα πρέπει να προσφέρουμε ένα ποιοτικότερο προϊόν ώστε ο κόσμος να μας προτιμήσει.

Δηλαδή να υπάρχει περισσότερη προσωπική επαφή.

Ακριβώς . Να γνωρίσει τον ιδιοκτήτη, να συγχαρεί τον μάγειρα, να αστειευτεί με το προσωπικό. Να νοιώσει την ζεστασιά της φιλοξενίας σε έναν μικρότερο χώρο είτε αυτό ειναι ξενοδοχείο, ενοικιαζόμενο ή εστιατόριο. Όμως καθοριστικό ρόλο σε αυτό χρειάζεται να παίξει η στήριξη των φορέων ( Κράτος, Περιφέρεια)

Διανύουμε την ζοφερή περίοδο του Κορονοϊού.
Ποιες πιστεύεις θα είναι οι επιπτώσεις στον κλάδο της Εστίασης?

Είμαι από την φύση μου αισιόδοξος. Στη παρούσα φάση όμως τα βλέπω πολύ δύσκολα και θα σου εξηγήσω τον λόγο. Μετά από ένα όχι τόσο καλό καλοκαίρι ο χειμώνας που πέρασε ήταν ακόμα δυσκολότερος. Όλος ο κλάδος ήταν σε αναμονή ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία των καταστημάτων Εστίασης και έτσι να καλυφθούν οι πολλές οικονομικές υποχρεώσεις. Παρ’όλο που το κράτος τις έχει μεταθέσει για αργότερα , δεν παύουν να υπάρχουν. Θα τις βρούμε μπροστά μας κάποια στιγμή.

Έχω καθημερινή επικοινωνία με πελάτες και φίλους στο Εξωτερικό, δυστυχώς έχουν ακυρώσει όλοι το ταξίδι τους προς Ελλάδα και φυσικά προς τα νησιά μας. Το Πάσχα περιμέναμε πολύ κόσμο , που αγαπάει τον τόπο μας και τον επισκέπτεται σχεδόν κάθε χρόνο. Γιατί και να ανοίξουμε τα μαγαζιά μας , αν δεν έχει καθησυχάσει όλος αυτός ο κουρνιαχτός , ποιοι θα τα επισκεφθούν?
Όσο για την δική μας τοπική κοινωνία πόσο να στηρίξει αντιμετωπίζοντας και η ίδια τόσα προβλήματα…Όλα είναι αλυσίδα ! Από την στιγμή που δεν υπάρχει εργασία όλα μένουν σε εκκρεμότητα. Λογαριασμοί, φροντιστήρια, ενοίκια και ένα σωρό ακόμα.

Και θα σου πω επίσης κάτι πολύ σημαντικό. Τα Εστιατόρια και τα Ξενοδοχεία είναι κλειστά αυτή την στιγμή. Σκέψου όμως τους προμηθευτές μας που γέμισαν τις αποθήκες τους με προϊόντα για να είναι έτοιμοι να μας εφοδιάσουν με την έναρξη της σαιζόν .Έχουν πληρώσει με επιταγές και αν συνεχίσει αυτό για πολύ ακόμα , κάποια στιγμή  αυτά θα λήξουν και θα πεταχτούν.

Το ίδιο ανησυχώ και για τους παραγωγούς μας. Πρέπει επίσης να σημειώσω πως ο κλάδος της Εστίασης έχει το μικρότερο ποσοστό κέρδους που σημαίνει πως πολύ δύσκολα θα καλυφθούν οι απώλειες. Ειδικά τον επόμενο χειμώνα.
Άκουσα κάποια στιγμή έναν πολιτικό που είπε το εξής: Μόνο με ¨κούρεμα” θα βγούμε από αυτό τον κυκεώνα και όχι με ..μετάθεση χρεών. Το θεωρώ απόλυτα δίκαιο!

Κλείνοντας αυτήν την τόσο ιδιαίτερη συνέντευξη θα ήθελα μια ευχή σου!

Το πρώτο πράγμα που θέλω να ευχηθώ σε όλους τους συναδέλφους και φυσικά σε όλο τον κόσμο να είναι υγιείς! Να περάσει αυτός ο εφιάλτης και να έχουμε ελπίδα πως θα έρθουν καλύτερες μέρες.
Αν μας στηρίξει το κράτος με ουσιαστικά μέτρα και όχι με ημίμετρα και καταφέρουμε να παραμείνουν ανοιχτές οι επιχειρήσεις μας, οι επισκέπτες την επόμενη χρονιά θα ταξιδέψουν. Αγαπούν υπερβολικά τη πατρίδα μας και ελπίζω το καλοκαίρι του 2021 να είναι μια από τις καλύτερες σαιζόν.

Σε ευχαριστώ πολύ!

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close