fbpx

Πρασόπιτα με χωριάτικο λουκάνικο, φέτα και εύκολη ζύμη: Aπό την chef Ελπίδα Χαραλαμπίδου

372

“Συνταγή για εύκολη ζύμη πίτας. Δεν χρειάζεται να ανοίξετε πολλά φύλλα παρά μόνο δύο και θα είναι σαν να έχετε ανοίξει πολλά. Είναι μια ψεύτικη σφολιάτα πολύ τραγανή! Μπορείτε να την γεμίσετε με ότι επιθυμείτε, εγώ έφτιαξα χορτόπιτα και την πρασόπιτα που θα μοιραστώ μαζί σας”
“Ελπίδα Χαραλαμπίδου”

Υλικά

Για την ζύμη

Aλεύρι Κούλα  ή αλεύρι για πίτες 900 gr

Αλάτι 1 κ.γ

Ξύδι 1 κ.σ

Ελαιόλαδο 1 κ.σ

Νερό ζεστό περίπου 500 gr

Βούτυρο αγελαδινό 250 gr

Για την γέμιση

Πράσα το άσπρο μέρος   6  – ανάλογα το μέγεθος βάζετε λιγότερα ή περισσότερα –

Λουκάνικα 2 χωριάτικα  όποια γεύση προτιμάτε

Κατσικίσια φέτα 200 gr

Εκτέλεση

Σε  μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ξύδι και το λάδι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε σιγά – σιγά το ζεστό νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να καθαρίσει το μπολ και αδειάζουμε στον πάγκο, συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη μας να γίνει μαλακή, λεία και να μην κολλάει στα χέρια μας. Σκεπάζουμε την ζύμη με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί μισή ώρα.

Συνεχίζουμε με την γέμιση πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα πράσα, τα βάζουμε σε  μπολ και τα σκεπάζουμε με ζεστό νερό. Κόβουμε τα λουκάνικα ίδιο μέγεθος με τα πράσα τα περνάμε από το τηγάνι, απλά να πάρουν  χρώμα. Στραγγίζουμε τα πράσα και τα στρίβουμε πολύ καλά να μην έχουν υγρά, προσθέτουμε τα λουκάνικα και την φέτα. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει τελείως. Συνεχίζουμε και βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και σβήνουμε την φωτιά, χωρίζουμε στα δύο την ζύμη και ανοίγουμε  το πρώτο φύλλο.

Αλείφουμε όλο το φύλλο με βούτυρο το διπλώνουμε στη μέση από τη μια μεριά αλείφουμε βούτυρο, διπλώνουμε και την άλλη μεριά στη μέση αλείφουμε με βούτυρο και ξανά διπλώνουμε και αλείφουμε με βούτυρο.
 Στο τέλος έχουμε ένα πακέτο, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε για μισή ώρα στο ψυγείο.

Το ίδιο κάνουμε και την υπόλοιπη ζύμη και αφού περάσει μισή ώρα, αλείφουμε με βούτυρο το ρηχό ταψί της κουζίνας και ανάβουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς. Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο όσο το ταψί, το τοποθετούμε κάτω και από πάνω την γέμιση και με κουτάλι βάζουμε βούτυρο από πάνω και συνεχίζουμε με το δεύτερο φύλλο.
Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο πιο μεγάλο γιατί αυτό θα μπει σουρωτό στο ταψί, κλείνουμε γύρω – γύρω την πίτα απλά ή με κόθρο, όπως προτιμάτε. Αλείφουμε πολύ καλά με βούτυρο και μέσα στα σουρωμένα φύλλα για να γίνουν τραγανά και ψήνουμε την πίτα, μέχρι να πάρει το χρώμα που θέλουμε περίπου μια ώρα αναλόγως τον φούρνο. Μόλις βγάλουμε την πίτα από τον φούρνο την κόβουμε και την αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα, για να μείνει τραγανή.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Ελπίδα Χαραλαμπίδου Chef

 

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close