“Συνταγή για εύκολη ζύμη πίτας. Δεν χρειάζεται να ανοίξετε πολλά φύλλα παρά μόνο δύο και θα είναι σαν να έχετε ανοίξει πολλά. Είναι μια ψεύτικη σφολιάτα πολύ τραγανή! Μπορείτε να την γεμίσετε με ότι επιθυμείτε, εγώ έφτιαξα χορτόπιτα και την πρασόπιτα που θα μοιραστώ μαζί σας”
“Ελπίδα Χαραλαμπίδου”
Για την ζύμη
Aλεύρι Κούλα ή αλεύρι για πίτες 900 gr
Αλάτι 1 κ.γ
Ξύδι 1 κ.σ
Ελαιόλαδο 1 κ.σ
Νερό ζεστό περίπου 500 gr
Βούτυρο αγελαδινό 250 gr
Πράσα το άσπρο μέρος 6 – ανάλογα το μέγεθος βάζετε λιγότερα ή περισσότερα –
Λουκάνικα 2 χωριάτικα όποια γεύση προτιμάτε
Κατσικίσια φέτα 200 gr
Εκτέλεση
Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ξύδι και το λάδι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε σιγά – σιγά το ζεστό νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να καθαρίσει το μπολ και αδειάζουμε στον πάγκο, συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη μας να γίνει μαλακή, λεία και να μην κολλάει στα χέρια μας. Σκεπάζουμε την ζύμη με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί μισή ώρα.
Αλείφουμε όλο το φύλλο με βούτυρο το διπλώνουμε στη μέση από τη μια μεριά αλείφουμε βούτυρο, διπλώνουμε και την άλλη μεριά στη μέση αλείφουμε με βούτυρο και ξανά διπλώνουμε και αλείφουμε με βούτυρο. Στο τέλος έχουμε ένα πακέτο, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε για μισή ώρα στο ψυγείο.
Το ίδιο κάνουμε και την υπόλοιπη ζύμη και αφού περάσει μισή ώρα, αλείφουμε με βούτυρο το ρηχό ταψί της κουζίνας και ανάβουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς. Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο όσο το ταψί, το τοποθετούμε κάτω και από πάνω την γέμιση και με κουτάλι βάζουμε βούτυρο από πάνω και συνεχίζουμε με το δεύτερο φύλλο.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Ελπίδα Χαραλαμπίδου Chef