fbpx

Κισκέτς – κεσκέκι – του Αγίου Γεωργίου στη Λέσβο

Το «κεσκέκι» είναι παραδοσιακό φαγητό από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες και γίνεται σε πανηγύρια σε πολλά μέρη της Ελλάδας και φυσικά στη Λέσβο. Μαγειρευόταν επίσημα του …

Μπατούδο. Παραδοσιακή συνταγή Νάξου από τον executive chef Στέλιο Κορρέ.

Το Πάσχα, στη μαγειρική παράδοση του Αιγαίου, το αρνί και το κατσίκι έχουν κυρίαρχο ρόλο, τα οποία σχεδόν πάντα γεμίζουν με μια πλούσια γέμιση, που …

Πιλάφι με αρνάκι. Παραδοσιακή συνταγή Κάσου από το Λύκειο Ελληνίδων Κάσου

Η Ηρωική Νήσος Κάσος, είναι το νοτιότερο νησί των Δωδεκανήσων. Ένα ταξίδι στην ηρωική νήσο Κάσο είναι ένα ταξίδι στον χρόνο. Ένα ταξίδι που θα …

Χριστουγεννιάτικο γεμιστό κατσικάκι.Δια χειρός chef Τριαντάφυλλου Καλατζή από τη Λήμνο

Η Λήμνος είναι ένα νησί με πλούσια έθιμα και πολιτιστική παράδοση. Από τις αρχές του Δεκέμβρη οι νοικοκυρές του νησιού ετοιμάζουν και καθαρίζουν το σπιτικό …

Σελινάτο δια χειρός chef Στράτου Ιωσηφέλλη από τη Λέσβο

Το σελινάτο είναι ένα από τα πιάτα που συνηθίζουν οι νοικοκυρές της Μυτιλήνης να φτιάχνουν για το γεύμα των Χριστουγέννων. Κύρια συστατικά του είναι το …

Κασπακινό (αρνάκι με ρύζι και τυρί) Παραδοσιακή συνταγή Λήμνου από τον chef Τριαντάφυλλο Καλατζή

Ανήμερα Λαμπρής το ρίφι – αρνάκι ή κατσικάκι – έχει τη τιμητική του . Στα νησιά του Αιγαίου , όπως και σε άλλα μέρη της …

Κεφαλόποδα – Ροδίτικη μαγειρίτσα και καπαμάς ή λαπάς Λαμπριώτης. Δια χειρός chef Γιώργου Φραντζή από τη Ρόδο

Πάσχα χωρίς μαγειρίτσα και λαμπριάτικο τραπέζι χωρίς ρίφι (κατσίκι ή αρνί) δεν γίνεται.Στην μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας μας , τα έθιμα στα νησιά του Αιγαίου …

Παραδοσιακές πεντανόστιμες συνταγές με ρεβίθια. Δια χειρός chef Ευριπίδη Γκόγκου από τη Ρόδο – Video –

Πλούσια σε πρωτεΐνη ισοδύναμης του κρέατος και των γαλακτοκομικών, φολικό οξύ, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, τα ρεβύθια ή ερέβινθοι – καθώς η προέλευση της …

Σκιουφικτά Κρήτης. Με πάστα ελιών Καλαμάτας ,χοιρινή τηγανιά και κατσικίσιο γιαούρτι. Δια χειρός chef Βασίλη Παπικινού από τη Μήλο

Τα σιουφιχτά είναι χειροποίητα παραδοσιακά ζυμαρικά που φτιάχνουν περισσότερο στη Κρήτη. Λέγονται αλλιώς και σκιουφιχτά ή ζυμένια. Στη κρητική διάλεκτο σκιουφίζω σημαίνει στρουφίζω, δηλαδή στρίβω. …

Χοιρινή τηγανιά με μέλι. Δια χειρός chef Βασίλη Παπικινού από τη Μήλο

Πεντανόστιμος, αυθεντικά ελληνικός μεζές , η χοιρινή τηγανιά ανήκει στα πιάτα που ακολουθούσαν το ετήσιο σφάξιμο του γουρουνιού κατά την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων. …

Χοιρινό φιλέτο «σαν πρασοσέλινο» με κρέμα σελινόριζας. Δια χειρός chef Μαρίας Κλήμη

Παραμονή Χριστουγέννων και η Μαρία Κλήμη  Chef και ιδιοκτήτρια του  εστιατορίου https://www.facebook.com/tomagazakipoulegameioannina” μας προτείνει συνταγή που δεν θέλει πολύ χρόνο αλλά με απίστευτη νοστιμιά και μοναδική …

Πάπια ψητή με παραδοσιακή γέμιση. Συνταγή από τον chef Γιώργο Φραντζή

Στην Ελλάδα δεν συνηθίζουμε να τρώμε συχνά πάπια. Η τουλάχιστον δεν συνηθίζαμε. Την γνωρίσαμε από τα εστιατόρια σαν μαγκρέ (magret) δηλαδή στήθος αποκομμένο από το υπόλοιπο …

Μποξαδάκι. Συνταγή σαμιώτικη με μοσχαράκι και μελιτζάνες

Σάμος, το νησί του Πυθαγόρα και της Ήρας! Ο τόπος αυτός διαθέτει εκπληκτική γαστρονομία και παράγει εξαιρετικά προϊόντα, όπως ελαιόλαδο, μέλι, εσπεριδοειδή αλλά και το …

Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close