Ρυζόγαλο. Παραδοσιακή συνταγή δια χειρός κας Πόπης Τσαβαρή από τη Σύμη
Το Τριώδιο άνοιξε, οι Απόκριες φθάνουν και στη Σύμη πρωταρχικό ρόλο είχε το ρυζόγαλο. Μάλιστα οι Συμιακοί έλεγαν : “Αποκριές δίχως ρυζόγαλο μοιάζουν με χορό …
Καρυδάτα. Παραδοσιακή συνταγή Άνδρου
Η Άνδρος έχει παράδοση στη ζαχαροπλαστική με ιστορία αιώνων και ρίζες στην εποχή της Ενετοκρατίας. Οι πρώτοι ζαχαροπλάστες μάθαιναν την τέχνη εκτός των ελληνικών συνόρων – …
Γλυκό παραδοσιακό – Μπουσέ -Σαντορίνης από τον chef Στέλιο Βασιλακόπουλο
Τα μπουσέ, είναι μικρά γλυκά τρουφάκια που φτιάχνουν παραδοσιακά στη Σαντορίνη κάθε Χριστούγεννα και γιορτές. Τα παλιά χρόνια στη Σαντορίνη συνήθιζε όλη η οικογένεια να …
Σκαλτσούνια από την Πάρο. Δια χειρός chef Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
Τα σκαλτσούνια, είναι μία παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη συνταγή από την Πάρο. Τα παριανά σκαλτσούνια πρέπει να τα δοκιμάσετε. Τραγανό φύλλο, μυρωδάτη γέμιση με καρύδια, μέλι και …
Κατάδες – παραδοσιακοί κουραμπιέδες – Σάμου, δια χειρός Νίκης Μηταρέα
Τα Χριστούγεννα στη Σάμο μαζί με τις ευχές για χρόνια πολλά αναβιώνουν ήθη και έθιμα, όπου οι κάτοικοι της τα κρατούν ζωντανά από γενιά σε …
Χαλβάς της στάχτης. Δια χειρός chef Ιωάννη Μαρινόπουλου από τη Θάσο
Τα ήθη και τα έθιμα μαρτυρούν τις ανησυχίες των ανθρώπων όπως αυτές διαμορφώθηκαν στο πέρασμα των χρόνων. Στη Θάσο οι κάτοικοι του νησιού σέβονται τις …
Βαρβάρα. Συνταγή παραδοσιακή από τη Κω
Παραμονή της Αγίας Βαρβάρας! Οι νοικοκυρές προς τιμήν της Αγίας Βαρβάρας στις 4 Δεκεμβρίου φτιάχνουν το γλύκισμα «Βαρβάρα», μια γλυκιά νηστίσιμη σούπα – που μοιάζει με το …
Μελένια και σοκολάτα των φτωχών.Στους Φούρνους Ικαρίας μαθαίνουμε την συνταγή της μακροζωίας
Οι Φούρνοι είναι ένα νησιωτικός σχηματισμός στο ανατολικό Αιγαίο, ανάμεσα στην Ικαρία και τη Σάμο. Αποτελείται από τα νησιά Φούρνοι, Θύμαινα και 10 ακατοίκητες βραχονησίδες. …
Μελιτίνια. Παραδοσιακή συνταγή Σαντορίνης
Μικρά γλυκά λυχναράκια με φρέσκο ντόπιο τυρί! Τα μελιτίνια είναι το παραδοσιακό γλυκό της Σαντορίνης που μοιάζει με …κέντημα. Η παράδοση θέλει να έχει κάθε …
Παραδοσιακές τηγανίτες με μέλι και σουσάμι. Δια χειρός chef Μιχάλη Π.Μπακίρη από τη Ρόδο
“Όταν η Ροδίτικη παράδοση φλερτάρει με την εξέλιξη, δημιουργεί γευστικές εκπλήξεις. Οι τοπικές συνταγές που περνάνε από γενιά σε γενιά είναι η κληρονομιά μας, ο …
Τυρόπιτες συμιακές – τουρτάκια – και γαλακτομπούρεκο Σύμης, από την κα Πόπη Τσαβαρή.
Χρόνια πολλά στη Σύμη με δύο παραδοσιακές συνταγές που μας προτείνει η κυρία Πόπη Τσαβαρή από την Σύμη. Τουρτάκια – τυρόπιτες – στιγμής με την …
Σαμσάδες ή σαμουσάδες. Συνταγή για παραδοσιακό γλυκό Λήμνου
Οι σαμουσάδες ή σαμσάδες – στη λημνιακή διάλεκτο – είναι το αγαπημένο σιροπιαστό γλυκό της Λήμνου! Με φύλλο κρούστας, σουσάμι, αμυγδαλόψιχα, ζάχαρη, κανέλα, σκόνη γαρύφαλλο …
Σάμαλι. Συνταγή δια χειρός chef Νικόλαου Σιφουνιού από τη Λέρο
“Σάμαλι, εδώ το καλό σάμαλι” φώναζε ο γλυκοπώλης όταν περιφερόταν πριν πολλά χρόνια στις γειτονιές και διαλαλούσε την πραμάτεια του. Και τρέχαμε όλα τα παιδιά …
Μελεκούνι Ρόδου. Συνταγή δια χειρός chef Μιχάλη Π. Μπακίρη από τη Ρόδο
Η λέξη «μελεκούνι» είναι σύνθετη και προέρχεται από τις λέξεις «μέλι» + «κούννα» και περιγράφει τα δύο κύρια συστατικά του γλυκίσματος: το μέλι και τις κούννες (τους σπόρους) σουσαμιού. Το μελεκούνι είναι …