fbpx

Μελιτίνια. Παραδοσιακή συνταγή Σαντορίνης

Μικρά γλυκά λυχναράκια με φρέσκο ντόπιο τυρί που καλωσορίζουν την Άνοιξη και μας προετοιμάζουν για την Ανάσταση και τη Λαμπρή! Τα μελιτίνια είναι το παραδοσιακό …

Παραδοσιακές τηγανίτες με μέλι και σουσάμι. Δια χειρός chef Μιχάλη Π.Μπακίρη από τη Ρόδο

“Όταν η Ροδίτικη παράδοση φλερτάρει με την εξέλιξη, δημιουργεί γευστικές εκπλήξεις. Οι τοπικές συνταγές που περνάνε από γενιά σε γενιά είναι η κληρονομιά μας, ο …

Τουρτάκια – συμιακές τυρόπιτες- και γαλακτομπούρεκο Σύμης. Συνταγές της κας Πόπης Τσαβαρή από τη Σύμη.

Καλή Τυρινή με δύο παραδοσιακές συνταγές που μας προτείνει η κυρία Πόπη Τσαβαρή από την Σύμη. Τουρτάκια – τυρόπιτες – στιγμής με την παλιά συνταγή …

Σαμσάδες ή σαμουσάδες. Συνταγή για παραδοσιακό γλυκό Λήμνου

Οι σαμουσάδες ή σαμσάδες – στη λημνιακή διάλεκτο – είναι το αγαπημένο σιροπιαστό γλυκό της Λήμνου! Με φύλλο κρούστας, σουσάμι, αμυγδαλόψιχα, ζάχαρη, κανέλα, σκόνη γαρύφαλλο …

Μελεκούνι Ρόδου. Συνταγή δια χειρός chef Μιχάλη Π. Μπακίρη από τη Ρόδο

Η λέξη «μελεκούνι» είναι σύνθετη και προέρχεται από τις λέξεις «μέλι» + «κούννα» και περιγράφει τα δύο κύρια συστατικά του γλυκίσματος: το μέλι και τις κούννες (τους σπόρους) σουσαμιού. Το μελεκούνι είναι …

Καρυδόπιτα με πράσινο τσάι. Συνταγή δια χειρός chef Μιχάλη Π. Μπακίρη από τη Ρόδο

Υπάρχει ένα μικρό διήγημα για ένα παιδί, ένα κομμάτι καρυδόπιτα και  μια μάνα πνιγμένη στις έγνοιες του σπιτιού.  Στην ουσία όμως είναι ένα διήγημα για …

Χαλβάς ή χαλουβάς. Παραδοσιακή συνταγή Νισύρου

Λιχουδιά νόστιμη και γλυκιά, o χαλβάς είναι μια θρεπτική πρόταση διατροφής για όλες τις ώρες και ενδείκνυται σαν επιδόρπιο για μεγάλους και μικρούς. Τον συναντάμε …

Μαρμαρίτες. Παραδοσιακή συνταγή Λήμνου για τα Φώτα

Μαρμαρίτες. Ένα είδος λαλαγγίτας που έψηναν και ψήνουν οι νοικοκυρές στη Λήμνο την παραμονή των Φώτων πάνω σε πέτρα για να τις πάρουν τα καλικατζαράκια …

Ανδριώτικο παστέλι. Το γλυκό της Πρωτοχρονιάς στην Άνδρο

Στο τραπέζι της Πρωτοχρονιάς το Ανδριώτικο παστέλι αποτελούσε τα παλιά χρόνια έναν άτυπο διαγωνισμό επιδεξιότητας ανάμεσα στις νοικοκυρές. Αν το χρώμα δεν ήταν άσπρο, αν …

Ξεροτήγανα. Συνταγή από την κα Πόπη Τσαβαρή από την Σύμη

Ένα από τα πιο διαδεδομένα Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα που έφτιαχναν τα παλιά χρόνια οι νοικοκυρές στη Σύμη, ήταν τα ξεροτήγανα. Τραγανά, σιροπιαστά, πασπαλισμένα με σουσάμι, καρύδια …

Καστανόπιτα σιροπιαστή δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

Νοέμβρης μήνας  και μια σιροπιαστή καστανόπιτα πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη και κανέλα από την chef Γεωργία Κουτσούκου είναι ότι πρέπει για να τον υποδεχτούμε! Συνδυάζεται …

Βενιζελικά Λήμνου με λευκή επίστρωση γλυκιάς βανίλιας και αμυγδαλένια γέμιση. Συνταγή από την Ιωάννα – Μαρία Ευσταθιάδου

Η Λήμνος το νησί του Ηφαίστου είναι το όγδοο σε μέγεθος ελληνικό νησί ανήκει στο βόρειο Αιγαίο και  έχει πλούσια γαστρονομική παράδοση που φτάνει πολύ παλιά μέχρι …

Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close