Μελιτίνια. Παραδοσιακή συνταγή Σαντορίνης
Μικρά γλυκά λυχναράκια με φρέσκο ντόπιο τυρί που καλωσορίζουν την Άνοιξη και μας προετοιμάζουν για την Ανάσταση και τη Λαμπρή! Τα μελιτίνια είναι το παραδοσιακό …
Μικρά γλυκά λυχναράκια με φρέσκο ντόπιο τυρί που καλωσορίζουν την Άνοιξη και μας προετοιμάζουν για την Ανάσταση και τη Λαμπρή! Τα μελιτίνια είναι το παραδοσιακό …
“Όταν η Ροδίτικη παράδοση φλερτάρει με την εξέλιξη, δημιουργεί γευστικές εκπλήξεις. Οι τοπικές συνταγές που περνάνε από γενιά σε γενιά είναι η κληρονομιά μας, ο …
Καλή Τυρινή με δύο παραδοσιακές συνταγές που μας προτείνει η κυρία Πόπη Τσαβαρή από την Σύμη. Τουρτάκια – τυρόπιτες – στιγμής με την παλιά συνταγή …
Οι σαμουσάδες ή σαμσάδες – στη λημνιακή διάλεκτο – είναι το αγαπημένο σιροπιαστό γλυκό της Λήμνου! Με φύλλο κρούστας, σουσάμι, αμυγδαλόψιχα, ζάχαρη, κανέλα, σκόνη γαρύφαλλο …
“Σάμαλι, εδώ το καλό σάμαλι” φώναζε ο γλυκοπώλης όταν περιφερόταν πριν πολλά χρόνια στις γειτονιές και διαλαλούσε την πραμάτεια του. Και τρέχαμε όλα τα παιδιά …
Η λέξη «μελεκούνι» είναι σύνθετη και προέρχεται από τις λέξεις «μέλι» + «κούννα» και περιγράφει τα δύο κύρια συστατικά του γλυκίσματος: το μέλι και τις κούννες (τους σπόρους) σουσαμιού. Το μελεκούνι είναι …
Υπάρχει ένα μικρό διήγημα για ένα παιδί, ένα κομμάτι καρυδόπιτα και μια μάνα πνιγμένη στις έγνοιες του σπιτιού. Στην ουσία όμως είναι ένα διήγημα για …
Λιχουδιά νόστιμη και γλυκιά, o χαλβάς είναι μια θρεπτική πρόταση διατροφής για όλες τις ώρες και ενδείκνυται σαν επιδόρπιο για μεγάλους και μικρούς. Τον συναντάμε …
Μαρμαρίτες. Ένα είδος λαλαγγίτας που έψηναν και ψήνουν οι νοικοκυρές στη Λήμνο την παραμονή των Φώτων πάνω σε πέτρα για να τις πάρουν τα καλικατζαράκια …
Στο τραπέζι της Πρωτοχρονιάς το Ανδριώτικο παστέλι αποτελούσε τα παλιά χρόνια έναν άτυπο διαγωνισμό επιδεξιότητας ανάμεσα στις νοικοκυρές. Αν το χρώμα δεν ήταν άσπρο, αν …
Ένα από τα πιο διαδεδομένα Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα που έφτιαχναν τα παλιά χρόνια οι νοικοκυρές στη Σύμη, ήταν τα ξεροτήγανα. Τραγανά, σιροπιαστά, πασπαλισμένα με σουσάμι, καρύδια …
Αντί για σοκολάτα , χαρουπολάτα! Μια πρόταση διατροφής από τον chef Βαλάντη Τσακαλίδη υπέροχη γευστικά αλλά ταυτόχρονα πολύ υγιεινή, μιας και ο καρπός της χαρουπιάς …
Τα αμυγδαλωτά φούρνου είναι ένα παραδοσιακό γλυκό από την Ιαλυσό – Τριάντα – της Ρόδου. Το φτιάχνουν και στα γύρω χωριά – Κρεμαστή Παστίδα – …
Νοέμβρης μήνας και μια σιροπιαστή καστανόπιτα πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη και κανέλα από την chef Γεωργία Κουτσούκου είναι ότι πρέπει για να τον υποδεχτούμε! Συνδυάζεται …
Η Λήμνος το νησί του Ηφαίστου είναι το όγδοο σε μέγεθος ελληνικό νησί ανήκει στο βόρειο Αιγαίο και έχει πλούσια γαστρονομική παράδοση που φτάνει πολύ παλιά μέχρι …