Παροιμίες που έχουν σχέση με το φαγητό
Η σημασία του φαγητού στην παράδοση του τόπου μας φαίνεται και από την πλειάδα των παροιμιών που υπάρχουν και αναφέρονται σε αυτό “Ψωμί κι’ αλάτι“ …
Η σημασία του φαγητού στην παράδοση του τόπου μας φαίνεται και από την πλειάδα των παροιμιών που υπάρχουν και αναφέρονται σε αυτό “Ψωμί κι’ αλάτι“ …
Η Booking.com αποκάλυψε πρόσφατα τους πιο φιλόξενους προορισμούς του 2024 και μέσα στη λίστα φιγουράρει και μια ελληνική πόλη. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το Arraial …
Το έθιμο της κυρά-Σαρακοστής είναι από τα παλιότερα έθιμα που σχετίζονται με τη γιορτή του Πάσχα, σήμερα όμως λίγο πολύ ξεχασμένο. Χρησίμευε πάντα ως ημερολόγιο …
Στη Ρόδο ξεχωρίζει ο εορτασμός των Αποκριών στο χωριό Αρχάγγελος , ένα χωριό που κρατά τις παραδόσεις και τα έθιμα από τους περασμένους αιώνες, από …
Ένα παλαιό και μοναδικό έθιμο αναβιώνει στο νησί της Καλύμνου «Το Συγχώριο». Στην αυλή του ιστορικού καθεδρικού ιερού ναού Παναγίας Κεχαριτωμένης στη Χώρα Καλύμνου πριν …
Στην Κω, αναβιώνει το έθιμο με τις «καμουζέλες»,ή “αραπάκια” ή “ελαφάκια”. Οι «καμουζέλες» ήταν μασκαράδες βαμμένοι με κάρβουνο, ή φορούσαν μουτσούνες άλλοι σκεπασμένοι με χράμια (πολύχρωμες …
Το Τριώδιο άνοιξε και τα έθιμα των νησιών του Αιγαίου καλά κρατούσαν! Αρκετά τα έθιμα που αναβιώνουν στη μυροβόλο Χίο, για τις Απόκριες. Στα Θυμιανά …
Το Τριώδιο άνοιξε και τα έθιμα των νησιών του Αιγαίου καλά κρατούσαν! Πειρακτικού χαρακτήρα είναι και τα αποκριάτικα έθιμα στο νησί της Λέρου. Τα παλιότερα …
Το Τριώδιο άνοιξε και τα έθιμα των νησιών του Αιγαίου καλά κρατούσαν! Στη Σύμη η πρώτη εβδομάδα της Αποκριάς ονομάζεται ” Προφωνή” δηλ. προφωνέσιμη, επειδή παλιά προφωνούσαν ότι άρχιζαν …
Στα τέλη του 19ου αιώνα (1898) ο Γερμανός αρχαιολόγος R. Herzog ήρθε στην Κω και αφού πήρε άδεια από τον Σουλτάνο (τότε τα Δωδεκάνησα ήταν …
Τα δημητριακά σερβίρονταν συνήθως με ένα συνοδευτικό γνωστό με τη γενική ονομασία ὄψον. Αρχικά η ονομασία αναφερόταν σε ό,τι μαγειρευόταν στη φωτιά, και σε οτιδήποτε συνόδευε το ψωμί. …
Η σημασία του φαγητού στην παράδοση του τόπου μας φαίνεται και από την πλειάδα των παροιμιών που υπάρχουν και αναφέρονται σε αυτό. “Κάποιο λάκκο έχει …
Για τους αρχαίους Έλληνες τα γεύματα της ημέρας ήταν τρία στον αριθμό. Το πρώτο από αυτά (ακρατισμός) αποτελούσε κριθαρένιο ψωμί βουτηγμένο σε κρασί (άκρατος), συνοδευόμενο από σύκα ή ελιές. Το δεύτερο (άριστον) λάμβανε χώρα το μεσημέρι ή …
Στη βάση της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων απαντώνται τα δημητριακά και σε περιπτώσεις ανάγκης, μείγμα κριθαριού με σιτάρι, από το οποίο παρασκευαζόταν ο άρτος. Τα δημητριακά συνοδεύονταν συνήθως από οπωροκηπευτικά.(λάχανα, κρεμμύδια, φακές και ρεβίθια). Η κατανάλωση κρέατος και θαλασσινών …
Το όνομά τους οφείλεται κατά την παράδοση στις πελώριες σπηλιές, που έβλεπαν από μακριά οι κουρσάροι, θεωρώντας ότι τα νησιά είναι κούφια Τα Κουφονήσια, ένα …