Νίσυρος το κρυφό διαμαντάκι!
Ανάμεσα στην Κω και την Τήλο το ηφαιστειογενές νησί είναι ο ιδανικός προορισμός για ήρεμες διακοπές. Ιδιαίτερη ομορφιά, φυσικά τοπία, παραλίες με μαύρα βότσαλα ή κόκκινη άμμο, εντυπωσιακός βυθός και ένα μοναδικό αξιοθέατο που σου κόβει την ανάσα.
Το ηφαίστειο που “κοιμάται” στα σπλάγχνα της Νισύριας γης. Η βόλτα στον κρατήρα επιβάλλεται μιας και το σεληνιακό τοπίο που τον περιβάλλει είναι ανοιχτό στους επισκέπτες. Το μόνο δυσάρεστο είναι η μυρωδιά θειαφιού , αλλά η θέα αποζημιώνει όποιον “τολμήσει” να το επισκεφθεί.
Τα χωριά του πολύ γραφικά σφύζουν κάθε καλοκαίρι από ζωή. Το Μανδράκι , οι Πάλοι, η Νικιά και ο Εμπορειός , είναι γεμάτα από μονοπάτια και επισκέπτες που τα περιδιαβαίνουν αναζητώντας παραδοσιακά στοιχεία, ξωκλησάκια, αξιοθέατα, αγαπημένα στέκια με λιχουδιές της ντόπιας κουζίνας.
Οι ντόπιοι κάτοικοι μας προτείνουν και κάτι ξέρουν ρεθυθοκεφτέδες, τυριά τοπικά (μυζήθρα και σακουλιαστή) σκορδαλιά με αμύγδαλο κατσικάκι, κάπαρη, ντοματάκι γλυκό, σουμάδα, κανελάδα.
Οι πιτ(θ)ιές – οι τοπικοί ρεβυθοκεφτέδες – είναι το φαγητό που συνδέει την Ανατολή με τους νησιώτες . Τους συνοδεύουμε με παραδοσιακή σκορδαλιά με αμύγδαλα και ταξιδεύουμε νοερά στις θάλασσες του”
Οι κάτοικοι, μετανάστες προς την Αλεξάνδρεια, Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη και την ευρύτερη Ανατολή βρίσκουν παντού παραλλαγές του ίδιου φαγητού.
Πιτιές
Υλικά
Ρεβίθια 1/2 κιλό
Κρεμμύδι 1 μεγάλο
Σκόρδο 2 σκελίδες
Ντομάτα 1
Ψιλοκομμένο δυόσμο ή άνηθο
Αλάτι-πιπέρι
Αλεύρι όσο χρειαστεί.
Εκτέλεση
Βάζουμε τα ρεβίθια που έχουμε μουσκέψει από το προηγούμενο βράδυ, το κρεμμύδι, το σκόρδο, την τομάτα και τα αλέθουμε στο μπλέντερ.
Προσθέτουμε στον πολτό τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι και αλεύρι όσο χρειάζεται για να γίνει σφιχτός χυλός .
Με κουτάλι παίρνουμε από το μείγμα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά και σερβίρουμε!
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Σκορδαλιά με αμύγδαλα
Υλικά
Ψωμί χωρίς την κόρα μουσκεμένο σε νερό και στημένο 300 gr
Αμύγδαλα λευκά 80 gr
Χυμός λεμονιού 40 ml
Ξίδι της αρεσκείας μας 2 κουτ
Ελαιόλαδο 200 ml
Σκόρδο 3 – 4 σκελίδες
Εκτέλεση
Βάζουμε τα αμύγδαλα και το σκόρδο στο μπλέντερ και τα χτυπάμε καλά για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να πολτοποιηθούν.
Προσθέτουμε το ψωμί, το λεμόνι, το ξίδι και συνεχίζουμε . Ρίχνουμε λίγο λίγο το ελαιόλαδο, για ακόμα 2 – 3 λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Σημειώσεις
Αν γίνει πιο σφιχτή προσθέτουμε 1 – 2 κουτ. σούπας ζεστό νερό και χτυπάμε λίγο ακόμα μέχρι να γίνει λεία.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!