fbpx

Philema, ο απόλυτος πρεσβευτής της Ελληνικής Γαστρονομίας στις Βρυξέλλες!

3.1K

Το ραντεβού μας με τον Μάνο Μακρυγιαννάκη ήταν ένα κρύο βράδυ του Νοέμβρη, στο εστιατόριο του Philema στις Βρυξέλλες. Ήθελα από καιρό αυτή τη συνάντηση με τον άνθρωπο που πρεσβεύει την Ελληνική Γαστρονομία στην πόλη που χτυπάει η καρδιά της Ευρώπης.

Η ολιγόλεπτη καθυστέρηση του μου έδωσε την ευκαιρία να απολαύσω ένα ζεστό τσάι του βουνού και να περιπλανηθώ σε έναν χώρο φιλόξενο, φωτεινό, υψηλής αισθητικής, με ευγενέστατο και χαμογελαστό προσωπικό και με πολλά ελληνικά προϊόντα να “καμαρώνουν” στα ράφια .

Restaurant Philema, Brussels
Restaurant Philema, Brussels


Καλησπέρα κύριε Μακρυγιαννάκη –  αγαπητέ Μάνο –  ευχαριστώ για την συνέντευξη.
Γνωρίζω βέβαια πως κατάγεσαι από την Κρήτη, το νησί που φημίζεται τόσο για τη λεβεντιά του όσο και για την μεσογειακή ή Κρητική διατροφή του.

Στέλλα και εγώ ευχαριστώ πολύ που ήρθες στον χώρο μας.

Θα ήθελα να μου πεις πως άρχισε αυτό το γευστικό ταξίδι. Πότε δημιουργήθηκε  αυτή η επιθυμία να ασχοληθείς με τη μαγειρική?

Πρώτα απ’όλα μεγάλωσα σε μια οικογένεια που η “πρωταγωνίστρια” στη κουζίνα ήταν πάντα η κατσαρόλα. Μια κουζίνα σε ένα σπίτι ανοιχτό με πολλές παρέες όπου η γιαγιά και η μητέρα μου καλωσόριζαν πάντα με τα φιλέματα τους και εγώ φυσικά από “κοντά”.
Έτσι λοιπόν ξεκίνησα, όπου μετά τον στρατό αποφάσισα να το κάνω και επάγγελμα.

Πως ξεκίνησες λοιπόν στη Κρήτη?

Ξεκίνησα με σωστά βήματα. Μετά τον στρατό πήγα σε σχολή όπου εκεί απέκτησα τις βάσεις. Το ένα ακολούθησε το άλλο και έτσι πέρασαν 20 χρόνια όπου πλέον εργάζομαι σαν μάγειρας.

Στις Βρυξέλλες πως βρέθηκες , προέκυψε ή ήταν προγραμματισμένο?

Έρωτας ήταν η αιτία που λένε. Ήρθα με την τότε κοπέλα  και τώρα πλέον σύζυγο μου προέκυψαν δύο παιδιά και αργότερα ένα μαγαζί.

Ήρθες για να παραμείνεις?

Είχαμε έρθει μόνο για έναν χρόνο και πέρασαν αισίως έντεκα… και θα περάσουν κι’άλλα.

Octopus - Philema, Brussels
Octopus – Philema, Brussels

Μίλησε μας για το Philema , αυτό το ” Γαστρονομικό Διαμάντι”.

Το Philema δημιουργήθηκε πριν περίπου 5 χρόνια με πολύ αγάπη, δουλειά και μεράκι και θεωρώ πως είμαστε ακόμα στην αρχή.

Πως αντιλαμβάνονται οι ντόπιοι σε μία τέτοια πολυπολιτισμική πόλη με πολλές εθνικότητες αυτή τη κουλτούρα της Κρήτης που επιθυμείς να μεταδώσεις?

Είναι η κουλτούρα της Ελλάδας όχι μόνο της Κρήτης -που σημαίνει πως έχουμε ακόμα πολλά να δώσουμε. Περισσότερα από όσα έχουμε δώσει μέχρι σήμερα. Νέοι άνθρωποι στον χώρο είναι πρόθυμοι να δώσουν από τον εαυτό τους  και ο κόσμος το εισπράττει αυτό!
Έχει κουραστεί πλέον με τα τετριμμένα και  “διψάει” για νέα αλλά ποιοτικά πράγματα. Απαραίτητη προϋπόθεση η ποιότητα και μόνο η ποιότητα!

 

Pastirma of Lamb – Philema, Brussels

Ο κόσμος που έρχεται στο μαγαζί σου, έχει ακούσει για σένα γνωρίζει για την ποιότητα και τις επιλογές που έχει σε αυτά που θα απολαύσει?

Βεβαίως. Οι επιλογές που έχει ειναι απεριόριστες. Έρχεται να το πω “διαβασμένος” που σημαίνει ενημερωμένος πλήρως. Λόγω της μεγάλης διάδοσης της γαστρονομίας μέσα από τα Μ.Μ.Ε και τα Social Media ξέρει πλέον να μαγειρεύει και ο ίδιος .
Οπότε πρέπει να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς μαζί του, να του προσφέρουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που έχει συνηθίσει και συνεπείς  σε αυτό που κάνουμε.

Η τεχνολογία έχει “εισβάλει “για τα καλά στα σπιτικά και όλοι προσπαθούν να συναγωνιστούν τους τηλεοπτικούς μάγειρες.

Φυσικά. Ο κόσμος πλέον μαγειρεύει ή τουλάχιστον προσπαθεί. Είμαστε στο στάδιο που μαθαίνει να τρώει. Το επόμενο ειναι να μαγειρεύει σωστά!

Η ματιά μου περιπλανήθηκε στον χώρο σου και βλέπω παντού Ελληνικά προϊόντα.

Η Ελλάδα μας, ειναι παγκοσμίως γνωστή για τα προϊόντα της. Δυστυχώς όμως δεν τα γνωρίζουμε ούτε εμείς ως Έλληνες. Ας αναφερθούμε μιας και έχεις ζήσει χρόνια στη Ρόδο στο μελεκούνι .Πόσοι στην υπόλοιπη Ελλάδα το γνωρίζουν,ελάχιστοι. Ίσως να πουν είναι απλά ένα παστέλι. Δεν είναι παστέλι, μοιάζει αλλά δεν ειναι το ίδιο.. Αν δεν ενημερώσουμε τον κόσμο τι ακριβώς είναι το μελεκούνι οι παραγωγοί του δεν θα μπορέσουν να το προωθήσουν.

Restaurant Philema, Brussels


Μιας και ανέφερες το παραδοσιακό μελεκούνι από Ρόδο θέλεις να μας πεις κάποια ιδιαίτερα προϊόντα από τη Κρήτη που έχεις στο μαγαζί σου που τα προτείνεις και στους πελάτες σου, πχ τα κρασιά σου.

Δουλεύω μόνο ελληνικό αμπελώνα και ελληνικές ποικιλίες, καθόλου ξένες. Παρ’ότι είναι φτιαγμένες από ελληνικά χέρια, δεν ειναι ελληνικές. Αυτό που προσπαθώ να κάνω ειναι να γνωρίσουν οι ξένοι τα ελληνικά παραδοσιακά μας προϊόντα. Όπως πχ τον τραχανά. Τι είναι ο τραχανάς!

Θεϊκό φαγητό!

Και την διαφορά που έχει ο τραχανάς με τον ξινόχοντρο. Δεν είναι το ίδιο, είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα. Ήδη τους έχω “εκπαιδεύσει” γνωρίζοντας τους το πετιμέζι, το απάκι και πολλά ακόμα.

Ποιες είναι οι αντιδράσεις των ξένων όταν τα πρωτοδοκιμάζουν, είναι κάτι πρωτόγνωρο γι’αυτούς?

Και για τους Έλληνες ειναι κάτι πρωτόγνωρο, πόσο μάλλον για τους ξένους που έχουν μάθει να καταναλώνουν junk food και βούτυρο μαργαρίνη. Προσπαθούμε να τους μάθουμε  να τρώνε απλό μαγειρευτό φαγητό, με ελαιόλαδο και αγνή πρώτη ύλη!

Με αφορμή τη φράση σου “προσπαθούμε να τους μάθουμε” η επόμενη μου ερώτηση αφορά τα μαθήματα που παραδίδεις σε παιδιά σχετικά με την διατροφή.

Η σωστή διατροφή στον κάθε άνθρωπο, καλό ειναι να ξεκινάει από μικρή ηλικία και να μπαίνουν οι σωστές βάσεις. Δηλαδή στο δημοτικό. Από εκεί αρχίζει η παιδεία. Αυτό που προσπαθώ να μεταλαμπαδεύσω στα παιδιά ειναι να τρώνε υγιεινά.
Τι εννοώ με αυτό…Τους μαθαίνω τι ειναι τα αρωματικά φυτά, τι είναι τα όσπρια και πολλά ακόμα.
Να φτιάχνουν μόνα τους το πρωινό , με απλές υγιεινές συνταγές απλά με την επίβλεψη των γονιών τους.

Portrait of Philema Brussels owner, Manos Makrygianakis

Τι ηλικίες είναι τα παιδιά?

Τα παιδιά είναι 8-10 χρονών. Αυτή τη στιγμή παραδίδω μαθήματα στο Ελληνικό σχολείο και πριν λίγο καιρό ξεκίνησα στο Ευρωπαϊκό σχολείο με παιδιά 7 ετών.

Εκείνα πως το αντιλαμβάνονται τι λένε?

Έχουν ενθουσιαστεί. Οι γονείς στην αρχή ήταν επιφυλακτικοί , αλλά στη πορεία άρεσε και στους ίδιους!

Ίσως μέσα από τα παιδιά, θα μάθουν και εκείνοι την σωστή διατροφή.

Πολύ σωστά. Κάποιες φορές που μαθαίνω στα παιδιά πως να φτιάξουν μια υγιεινή σαλάτα, αρχίζουν να ενδιαφέρονται και οι ίδιοι, ώστε να την βάλουν στη καθημερινότητα τους. Πριν λίγο καιρό τους έδειξα πως θα κάνουν πρωινό με καβουρμά.
Σε ερώτηση μου τι θα προτιμούσαν για πρωινό, hot dog ή σάντουιτς με καβουρμά, επέλεξαν το δεύτερο. Ήθελαν να γνωρίσουν τη γεύση του.
Φυσικά τους μαθαίνω πως θα ξεχωρίσουν τον φρέσκο μαϊντανό όπως και τα καλά φρούτα.

Είναι απίστευτο τελικά τα παιδιά θα μας διδάξουν όσα τους μαθαίνεις εσύ.

Από τα παιδιά, μαθαίνουμε όλοι!

Είσαι μέλος της Μπριγάδας . Πες μου τις εντυπώσεις σου!

Η Μπριγάδα είναι η ομάδα όπου όλα τα μέλη της προσπαθούν να κάνουν τη διαφορά! Όχι μεμονωμένα αλλά συλλογικά πλέον.
Στη Μπριγάδα ξεκινάμε από τη βάση, καθώς είμαστε όλοι ισότιμοι. Από τον άνθρωπο που εργάζεται στη λάτζα, τον βοηθό μάγειρα έως τον chef η γνώμη τους μετράει το ίδιο.
Φυσικά συνδέει την μαζική εστίαση με τον πρωτογενή τομέα όπου καλούνται οι παραγωγοί να πιστοποιήσουν τα προϊόντα τους, ώστε να τα προστατέψουν και να τα προωθήσουν. Απαριθμεί πολλά μέλη, έχει ήδη ιδρυθεί η Brigade Slow Food Πελοποννήσου.

 


Το γνωρίζω μέσω του αρχιμάγειρα και ιδρυτικού μέλους κυρίου Φωτιάδη όπου  μας ενημερώνει για όλα.
Θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα με κάποιες σκέψεις και ανησυχίες σου σαν Έλληνας που ζει μεν και εργάζεται στο εξωτερικό, αλλά αφουγκράζεται ότι έχει σχέση με την γαστρονομία στην Ελλάδα.

Βεβαίως. Θέλουμε να προωθήσουμε τον τόπο μας, χρειαζόμαστε στήριξη και καθοδήγηση αλλά δεν βλέπουμε φώς. Κανείς δεν μας έχει ζητήσει βοήθεια, εμείς ζητάμε κάθε φορά που ειναι να γίνει κάτι.

Τι θα πρότεινες?

Κατά καιρούς διοργανώνονται στο Ευρωκοινοβούλιο κάποια Events που προβάλουν την γαστρονομική κουλτούρα της χώρας μας. Χρειαζόμαστε την βοήθεια σας.
Πρέπει “να ανοίξει” ο δρόμος για περισσότερους μικρούς παραγωγούς και τα προϊόντα τους από κάθε πόλη και χωριό της Ελλάδας. Φυσικά με την στήριξη των φορέων. Γιατί χωρίς τους φορείς δεν μπορεί να προχωρήσει κάτι. Ενας “κούκος” δεν φέρνει την Άνοιξη. Πολλοί όμως μπορούν.


Θερμά συγχαρητήρια για την αναγνώριση του εστιατορίου σου Philema στον οδηγό Michelin και ακόμα κάποιες διακρίσεις

Ναι η αλήθεια είναι πως έχω πάρει 9 χρυσούς σκούφους και μια παγκόσμια αναγνώριση που δεν την περίμενα.

Τι ελληνικό περιλαμβάνει το σημερινό σου μενού?

Κοτόπουλο με μπάμιες και φασολάκια .Ο κόσμος πλέον τα αναζητάει όλο και περισσότερο και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα!

Κλείνοντας αυτήν την πολύ όμορφη συνέντευξη , η επίγευση ποια θα είναι ?

Συλλογική προσπάθεια και εκπαίδευση των καταναλωτών, που ξεκινάει φυσικά πρώτα από εμάς .
Έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε την εικόνα που είχαν στα παλαιότερα χρόνια για τα Ελληνικά εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία. Δεν είμαστε πλέον ο “φτωχός συγγενής” διαθέτουμε ποιότητα και το ανακαλύπτουν συνεχώς.

Σε ευχαριστώ !

 

Φωτογραφίες: Σταύρος Κωστάκης

Join the Conversation

  1. Οικονομου Ελευθερια says:

    Συγχαρητηρια για την αναγνωρισιμοτητα σας
    Ευχαριστο οταν αναγνωριζεται η ΑΞΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close