fbpx

Αφράτα πασχαλινά τσουρέκια δια χειρός chef Μιχάλη Μάρθα από Κάλυμνο -Video –

698

Κάλυμνος, το νησί  των σφουγγαράδων! Είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί της  Δωδεκανήσου με πανέμορφα τοπία, πεντανόστιμη κουζίνα φιλόξενους κατοίκους που εγγυώνται μια ποιοτική απόδραση από την καθημερινότητα με μοναδικές στιγμές χαλάρωσης, αλλά και με περιπετειώδεις διακοπές με  πλήθος επιλογών. Πέρα από τις υπέροχες παραλίες, διαθέτει βουνά για ορειβασία και αναρρίχηση, δυνατότητα για σέρφινγκ, ποδηλασία στο βουνό, περπάτημα και καταδύσεις.

Ξεχωριστές οι γεύσεις που χαρακτηρίζουν τη κουζίνα της με ιδιαίτερες ονομασίες φαγητών. Mυρμιζέλι, αρβίτσα, φύλλα, ιστικό, μουούρι, υριστές, ρεβυθοκεφτέδες, χταπόδι σε διάφορες εκδοχές, χταποδοκεφτέδες, φούσκες και φυσικά σπινιάλο, ένας εκπληκτικός μεζές με πίνες, αχινούς και σαλάχια συντηρημένα σε θαλασσινό νερό που φτιάχνουν οι ίδιοι οι ψαράδες.

Η συνταγή για αφράτα και μυρωδάτα τσουρέκια, είναι δια χειρός chef  από την Κάλυμνο Μιχάλη Μάρθα”

Αφράτα πασχαλινά τσουρέκια

Υλικά

  • 14 gr Ξηρή μαγιά
  • 380 gr Γάλα
  • 1150 gr Αλεύρι
  • 85 gr Ηλιέλαιο
  • 5 Αυγά
  • 210 gr Ζάχαρη
  • 30 gr Μαχλέπι
  • 10 Μαστίχα κρύσταλοι σπασμένοι
  • 20 gr Αλάτι
  • 2 πορτοκάλια Ξύσμα

Εκτέλεση

  • Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε τη μαγιά, το γάλα και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη για 10'.  Συνεχίζουμε προσθέτοντας  το αλεύρι, το ηλιέλαιο, τα αβγά, τη ζάχαρη, τη σκόνη μαχλέπι, τους κρυστάλλους μαστίχας και το ξύσμα από τα 2 πορτοκάλια.
  • Τοποθετούμε τον γάντζο και ζυμώνουμε για 15'. Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο, συνεχίζοντας λίγο το ζύμωμα και φτιάχνουμε μια ωραία μπάλα. Τοποθετούμε σε σκεύος και αφήνουμε να ξεκουραστεί 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου ώσπου να γίνει σχεδόν το διπλάσιο σε όγκο. Ελέγχουμε, σκεπάζουμε ξανά και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
  • Μετά από 2 ώρες στο ψυγείο, απλώνουμε το ζυμάρι σε πάγκο ζυμώνουμε λίγο και σχηματίζουμε  ένα μακρόστενο σχήμα. Κόβουμε μπαλίτσες 250 γραμμαρίων. Πλάθουμε, ανοίγουμε τα ζυμαράκια περίπου στα 50 cm μήκος και κάνουμε την πλεξούδα που επιθυμούμε.
  • Τα αφήνουμε να διπλασιαστούν πάνω σε λαδόκολλα ή σε ταψί αλειμμένο με βούτυρο και αλεύρι. Μόλις διπλασιαστούν αλείφουμε παντού  με αβγό και γαρνίρουμε με φιλέ αμυγδάλου. Ψήνουμε  30 - 35 'στους 175 - 180 C σε αέρα.

Σημειώσεις

Προσοχή. Όσο ζυμώνουμε στο μίξερ πρέπει αυτό να είναι στη χαμηλή ταχύτητα και η θερμοκρασία τουλάχιστον μέχρι 27 βαθμούς.
Αν ανέβει, συνεχίζουμε με το χέρι.
Μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον ζάχαρη.
Αν δεν έχουμε μίξερ, ζυμώνουμε με τα χέρια μας.
Τα υλικά πρέπει να είναι όλα σε θερμοκρασία δωματίου.
Μπορούμε να βάλουμε φρέσκια μαγιά (1 προς 2,5 ξερή σε νωπή)

 

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close