fbpx

Πατινιώτικη: Η πεντανόστιμη τυρόπιτα της Πάτμου

754
Πάτμος, ένας ευλογημένος τόπος!
Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, το Μοναστήρι του Αγ. Ιωάννη Θεολόγου, ο ιστορικός οικισμός της Χώρας συγκαταλέγονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco!
Ντυμένη στο λευκό και στο γαλάζιο το ιερό νησί με την γραφική του Χώρα, αποπνέει μια γαλήνια μυστηριακή ατμόσφαιρα και δικαίως αποτελεί έναν σπουδαίο θρησκευτικό αλλά και γαστρονομικό προορισμό.
Η τοπική της κουζίνα γεμάτη με γεύσεις …θεϊκές, κάθε μία ξεχωριστή εμπειρία!
Καλαμάρια με ρύζι, κρασάτο χοιρινό, τυρόπιτα με γέμιση τοπικών τυριών, καλαμάρια με ρύζι ,λεμονάτο κατσικάκι, γεμιστό κουνέλι, μυρωδάτο ψωμί ,εκπληκτικά κρασιά , γλυκό πουγγί με μέλι και αχλαδάκια είναι μόνο λίγες από τις γεύσεις που θα απολαύσουν οι επισκέπτες!
Η πατινιώτικη τυρόπιτα πεντανόστιμη και αφράτη λόγω των πολλών αβγών περιέχει τρία είδη τυριών φέτα, πατινιώτικη μυζήθρα και φρέσκο πατινιώτικο τυρί.
Από τις τυρόπιτες του Αιγαίου είναι η πιο πληθωρική και θα μας κερδίσει από την πρώτη μπουκιά!
Υλικά

Αλεύρι 1 ½ κ. για όλες τις χρήσεις

Βούτυρο 150 gr

Ελαιόλαδο ½ ποτήρι 

Ζάχαρη 1 φλιτζανάκι του καφέ 

Γάλα χλιαρό 300 gr

Mαγιά ξηρή 1 φακελάκι 

Ανθόνερο 1 κ.σούπας

Κανέλα -λίγη –

Για τη γέμιση

Φέτα πατινιώτικη  800 gr

Μυζήθρα πατινιώτικη  800 gr

Τυρί φρέσκο πατινιώτικο  800 gr

Αβγά 16

Ανθόνερο 1 κουτ .σούπας

Κανέλλα λίγη

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε τα υλικά της ζύμης μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιογενές ζυμάρι, το αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί και στη συνέχεια το ανοίγουμε σε φύλλο πάχους μισού πόντου.Κόβουμε δίσκους που το τοποθετούμε σε ειδικές στρογγυλές φόρμες  -ταρτιέρες –

Στην συνέχεια ετοιμάζουμε τον μπατούδο –  τη γέμιση –  ανακατεύοντας τα τυριά, τα αβγά, το ανθόνερο και την κανέλα. Γεμίζουμε τη ζύμη των βάσεων και ψήνουμε στους 200C μέχρι να ροδίσουν.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

 

Πηγή: Μοναστηριακές συνταγές “Παναγιά Θεραπεύτρια”

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close