fbpx

Kατσικάκι γεμιστό σε ταβά με κληματόβεργες και ζυμάρι: Παραδοσιακή συνταγή Λέρου

703

Λέρος, το αρμονικό νησί της Αρτέμιδος!

Το μικρό νησί με την μεγάλη ιστορία, ο ευλογημένος αυτός τόπος που οι ρυθμοί κυλούν πιο ήρεμα!Καταπράσινος, με πεδιάδες και χαμηλά βουνά ,αμέτρητα αμπέλια, συκιές φραγκοσυκιές, γκαβάφες, παραλίες με κρυστάλλινα νερά και αρμυρίκια, είναι ο ιδανικός για όσους θέλουν να χαλαρώσουν!

Οι Ιταλοί αγάπησαν τόσο πολύ το νησί, που έχτισαν μια ολόκληρη πόλη, το θρυλικό Portolago, που σήμερα ονομάζεται Λακκί . Είναι το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι στην ανατολική Μεσόγειο !

Σε αυτόν τον γαστριμαργικό παράδεισο , η δύναμη και η απλότητα της αυθεντικής κουζίνας κυριαρχεί σε όλες τις συνταγές. Το ντόπιο πεντανόστιμο κρέας πρωταγωνιστεί στο νησί που στα χέρια ενός “μάστορα” μάγειρα μετατρέπεται σε απολαυστικά πιάτα!

Πολύ δημοφιλή και ξεχωριστά είναι  τα τυριά της , το λαδότυρο , το κρασότυρο, η μυζήθρα – ξηρή ή φρέσκια – που καλύπτεται με την “τυριά” ένα μίγμα από μούστο, λάδι και θυμάρι.Μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο στην γαστρονομία του νησιού είναι τα παραδοσιακά γλυκά του. Τα γλυκά του κουταλιού μελιτζανάκι, κυδώνι, νεραντζάκι ,οι δίπλες, η σουμάδα, τα αμυγδαλωτά, τα πουγκιά, πρωταγωνιστούν σε όλες τις χαρές τους.

Παραδοσιακή συνταγή από προγιαγιά σε γιαγιά για κατσικάκι γεμιστό σε ταβά (στενόμακρο σκεύος με βαρύ πάτο, χερούλια και καπάκι) δια χειρός Σταμάτη Σιφουνιού από Λέρο”

Υλικά

Για την γέμιση 

Κιμάς 500 gr

Αβγά βραστά  10 τεμ.

Συκωταριά από το κατσίκι 1

Ρύζι 200 gr

Άνηθος 1 ματσάκι

Κρεμμύδια ξερά 2

Ξερή μυζήθρα Λέρου  400 gr ή regato 600 gr

Αλάτι 20 gr

Πιπέρι 20 gr

Ελαιόλαδο 1 κούπα

Φρέσκια ντομάτα σάλτσα  1 κούπα ή 1 κουταλιά  της σούπας πελτές

Για το ζυμάρι 

Αλεύρι σκληρό  1 κιλό  – και όσο νερό χρειαστεί –

Για το κατσίκι 

Κατσίκι – ένα κουφάρι – 7-8 κιλά

Μουστάρδα για επικάλυψη

Θρούμπι ή ρίγανη

Αλάτι  – λίγο –

Εκτέλεση

Βάζουμε το λάδι να κάψει. Ρίχνουμε το κρεμμύδι κομμένο καρέ , τον κιμά την συκωταριά και σοτάρουμε.

Προσθέτουμε το ρύζι ,τον άνηθο ,την ντομάτα και λίγο νερό ανακατεύουμε για 8-10′ και κατεβάζουμε το μείγμα από την φωτιά. Κάνουμε με το αλεύρι και το νερό ένα σκληρό ζυμάρι  και το χωρίζουμε σε δυο μέρη .

Στην συνέχεια τοποθετούμε τις κληματόβεργες στον πάτο του ταβά βάζουμε λίγο νερό σχεδόν μέχρι το ύψος τους, παίρνουμε το ένα ζυμάρι το ανοίγουμε όσο είναι ο ταβάς μας και το τοποθετούμε πάνω στις βέργες κάνοντας τρυπούλες με πιρούνι .

Αλείφουμε το κουφάρι  με την μουστάρδα το θρούμπι και το αλάτι. Το τοποθετούμε πάνω στο ζυμάρι που έχουμε βάλει στον ταβά και ξεκινάμε το γέμισμα.

Βάζουμε μέσα πρώτα δυο αυγά και κλείνουμε τον λαιμό, συνεχίζουμε με κομμάτια από το τυρί ,μετά το μείγμα  και με αυτόν τον τρόπο  μέχρι να τελειώσει η γέμιση . Ράβουμε την κοιλιά ή περνάμε καλαμάκια από σουβλάκι χονδρά και την κλείνουμε . Ανοίγουμε την δεύτερη ζύμη και σκεπάζουμε το κατσίκι .Κολλάμε την πάνω ζύμη  με την κάτω σκεπάζουμε τον τα ταβά και ψήνουμε σε ξυλόφουρνο.

Εναλλακτικά αν  δεν έχουμε ξυλόφουρνο ψήνουμε στον φούρνο  για 4 ώρες στους 180-200  C .

 

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Σταμάτης Σιφουνιός

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close