Ρόδος !
Το νησί που είναι γεμάτο όμορφα τοπία, ακρογιαλιές, εντυπωσιακά αρχαιολογικά και μεσαιωνικά αξιοθέατα, γραφικά χωριά και αμέτρητες παραλίες, δραστηριότητες στη φύση και θαλάσσια σπορ, βόλτες και ψώνια, καλό φαγητό και παραδοσιακές γεύσεις. Η κουζίνα της εξαιρετική, με συνταγές που συνδυάζουν μοναδικά τις τοπικές γεύσεις με την παράδοση και τις σύγχρονες τάσεις στην γαστρονομία.
Στο σμαραγδένιο νησί σε αυτό το σταυροδρόμι των πολιτισμών, η τοπική κουζίνα έχει δανειστεί στοιχεία από την Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη, αλλά πάνω απ ‘όλα είναι Μεσογειακή.
Η Ροδίτικη γαστρονομία είναι πολύ πλούσια στο πέρασμα των αιώνων και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Ιδιαίτερο κέρασμα τα τακάκια ή αλλιώς μαντινάδες, είναι παραδοσιακό γλυκό της Ρόδου ειδικά του χωριού Αρχαγγέλου. Μελωμένα με καρύδια, κανέλα, ελαιόλαδο και σουσάμι είναι μια λιχουδιά υψηλής διατροφικής αξίας που αξίζει να απολαύσουμε!
Υλικά
Για το φύλλο
Αλεύρι 500 gr
Baking powder 1/2 κ.γ.
Ελαιόλαδο 120 gr
Σταχτόνερο 220 gr
Αλάτι μία πρέζα
Eλαιόλαδο για το άλειμμα
Για την γέμιση
Καρυδόψιχα 250 gr
Ζάχαρη καστανή 3 κουτ. σούπας
Κανέλα 1/2 κουτ.γλυκού
Γαρύφαλλο 1/4 κουτ.γλυκού
Μοσχοκάρυδο /4 κουτ.γλυκού
Για το σιρόπι
Μέλι 350 gr
Νερό 120 gr
Σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder, και το αλάτι, κάνουμε μία λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας σιγά σιγά το νερό.
Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία ζύμη που να μην κολλάει. Αν είναι πολύ σφιχτή συμπληρώνουμε με λίγο νερό. Αν κολλάει συμπληρώνουμε λίγο αλεύρι. Κόβουμε σε 5-6 ίσα μέρη.
Ανοίγουμε το πρώτο κομμάτι με τον πλάστη σε πολύ λεπτό φύλλο. Αλείφουμε με το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης.
Ρίχνουμε παντού την γέμιση και στις άκρες όσο γίνεται. Τυλίγουμε σε πολύ απαλό ρολό, όχι σφιχτό και κόβουμε σε κομμάτια. Βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Κάνουμε το ίδιο με την υπόλοιπη ζύμη.
Τα αλείφουμε από πάνω με πολύ ελαιόλαδο. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 50 λεπτά με 1 ώρα. Αν πάρουν αρκετό χρώμα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι, ρίχνουμε μέσα τα ζεστά τακάκια και αφήνουμε περίπου 30 δεύτερα, για να πάρει μία βράση. Απλώνουμε σε ένα ταψάκι και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Tip
Αν είναι δύσκολο να βρούμε σταχτόνερο το αντικαθιστούμε με νερό και προσθέτουμε 1/4 κουτ.γλυκού baking powder ακόμα.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!