Καστελλόριζο !
Το ακριτικό νησί της Δωδεκανήσου που στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους, μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά και την αρχοντιά των αναστηλωμένων αρχοντικών του. Ειδυλλιακός τόπος με γραφικά σπίτια χτισμένα αμφιθεατρικά πάνω από την θάλασσα, μικρούς κόλπους με γαλαζοπράσινα νερά και φιλόξενους ανθρώπους που μας υποδέχονται στο νοτιοανατολικότερο άκρο της Ελλάδας.
Στο νησί του Mediteranneo -βραβευμένη με Οσκαρ ταινία- το Παλαιόκαστρο με τα Κυκλώπεια τείχη και την εκκλησία του Αι Γιώργη του βουνού, η υπόγεια κατακόμβη του Αγ.Χαράλαμπου, ο Λυκιακός Τάφος του 4ου αιώνα πΧ ,η εκκλησία των Αγ.Κωνσταντίνου και Ελένης, η Σαντραπεία Αστική Σχολή , το Αρχαιολογικό Μουσείο και φυσικά το ομορφότερο σπήλαιο στη Μεσόγειο, όπως πολλοί χαρακτηρίζουν τη Γαλάζια Σπηλιά ή «τρύπα του Παραστά» ή «Φώκιαλη» είναι κάποια από τα αξιοθέατα που θα απολαύσει ο επισκέπτης.
Η γαστρονομική του ιστορία πλούσια, βασίζεται σε γεύσεις από Ανατολή και Δύση και προϊόντα από την γη και την θάλασσα του όπου οι μαστόρισσες Καστελοριζιές παρασκεύαζαν φαγητά και γλυκά με μυρωδιές και αρώματα που γέμιζαν τα σπίτια, τα σοκάκια και τις γειτονιές.
Τα σιροπιαστά “στραβά” είναι παραδοσιακή συνταγή από το Καστελόριζο. Χαρακτηρίζει την κουζίνα του νησιού και θεωρείται το γλυκό της Σαρακοστής αλλά και της χαράς.
Στην νηστεία χρησιμοποιούν μόνο ελαιόλαδο και στους γάμους ντόπιο βούτυρο!
Υλικά για 40 κομμάτια
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 κιλά
Ελαιόλαδο
Νερό χλιαρό
Καρυδόψιχα χοντροκομμένη 500 gr
Κανέλα σε σκόνη
Γαρίφαλα σε σκόνη
Μοσχοκάρυδο τριμμένο
Σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Για το σιρόπι
Ζάχαρη 2 κιλά
Νερό 3-4 κούπες
Χυμός από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και φτιάχνοντας ένα “βουναλάκι” στον πάγκο της κουζίνας. Ανοίγουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο, ρίχνουμε νερό και ελαιόλαδο και ζυμώνουμε δυνατά μέχρι να πετύχουμε μια εύπλαστη ζύμη που να ξεκολλά από τα χέρια μας. Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για 1 ώρα.
Ανοίγουμε με πλάστη ένα μεγάλο, λεπτό στρογγυλό φύλλο. Το αλείφουμε με ελαιόλαδο και το πασπαλίζουμε με την καρυδόψιχα, γαρίφαλο, κανέλα και μοσχοκάρυδο. Τυλίγουμε το φύλλο σχηματίζοντας μια μακρόστενη λωρίδα και κόβουμε λοξά (στραβά, όπως λέγονται στην ντοπιολαλιά) κομμάτια με κοφτερό μαχαίρι.
Τα τηγανίζουμε σε καυτό σπορέλαιο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και τα ακουμπάμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας σε κατσαρόλα τα υλικά μέχρι να «δέσουν» και το αφήνουμε να κρυώσει.
Ρίχνουμε στο σιρόπι τα καυτά στραβά και τα αφήνουμε να «τραβήξουν». Τα σερβίρουμε πασπαλίζοντας, αν θέλουμε με καρύδια!
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Tips
Σε περιόδους μη νηστείας μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ελαιόλαδο με βούτυρο!
Πηγή : emvolos.gr