Σύμη! Το μαγικό νησί βρίσκεται πολύ κοντά στη Ρόδο. Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά νησιά του Αιγαίου, ιδανικός προορισμός για ήρεμες διακοπές με φόντο υπέροχες θάλασσες και παραδοσιακά χωριά.
Διαθέτει εντυπωσιακή αρχιτεκτονική γεμάτη πολύχρωμα νεοκλασικά κτίρια και αρχοντικά που μαγεύουν με την κομψότητά τους. Είναι πλούσια σε πολιτιστικά αξιοθέατα και μνημεία, ενώ οι παραλίες της θεωρούνται από τις πιο όμορφες .
Γαστρονομικά, το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε είναι το συμιακό γαριδάκι .Πρόκειται για μία σπάνια ποικιλία και τρώγεται ολόκληρο. Ψάρια, θαλασσινά και οστρακοειδή πρωταγωνιστούν, ενώ πολύ ξεχωριστά είναι το φακόρυζο ,το κατσικάκι με πατάτες και φρέσκια ντομάτα στην κατσαρόλα, τα γιαπράκια με κυκλαμινόφυλλα φάβα και πορτοκάλι, οι γαελλοπιτες και άλλα.
Συμιακά γλυκά είναι τα ακούμια με ντόπιο μέλι, τα παξιμάδια διαφόρων τύπων, καθώς και τα παραδοσιακά κουλούρια.
Παραδοσιακή συνταγή για αυθεντικό ρεβανί από την κυρία Πόπη Τσαβαρή από τη Σύμη! Ποιος μπορεί να αντισταθεί”
Υλικά
Αβγά 5
Ζάχαρη 1 κούπα
Σιμιγδάλι 1 κούπα χοντρό
Αλεύρι 1 κούπα
Σπορέλαιο 1 κούπα
Γιαούρτι 1 κούπα
Μπέικιν 1 φακελάκι
Ξύσμα λεμονιού – πορτοκαλιού
Μαστίχα Χίου – λίγη –
Σιρόπι
Ζάχαρη 3 κούπες ζάχαρη
Νερό 3 κούπες νερό
Φλούδα λεμονιού – λίγο –
Χυμός λεμονιού 2-3 σταγόνες
Από την ώρα που θα πάρει βράση μετράμε 4-5 λεπτά.
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ πρώτα τη ζάχαρη με το σπορέλαιο περίπου 5 λεπτά ,προσθέτουμε το αυγά ένα ένα και χτυπάμε πολύ καλά. Προσθέτουμε το γιαούρτι και τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε λίγο ακόμα. Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε ένα ταψί ,πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι χοντρό και ρίχνουμε μέσα το μείγμα μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Μόλις ψηθεί το σιροπιάζουμε. Καυτό γλυκό – χλιαρό σιρόπι.
Μπορούμε αφού το σιροπιάσουμε να το βάλουμε ξανά στο σβηστό φούρνο που είναι ακόμα ζεστός για 5 λεπτά ,του δίνει πιο ωραία υφή!
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Πόπη Τσαβαρή
“Η κα Πόπη Τσαβαρή γεννήθηκε στη Σύμη το 1964 , μια εποχή όπου τα έθιμα κάθε τόπου ήταν στην ακμή τους. Μεγαλώνοντας σε ένα τόσο μικρό νησί με μεγάλη ιστορία και έμφαση στις παραδόσεις είχε την ευκαιρία να διδαχτεί από πρώτο χέρι αρκετά πράγματα για τη γαστρονομία της Σύμης · τα ήθη και τα έθιμα της.
Έχοντας πλέον φύγει από την Σύμη και μένοντας στη Μεσσηνία , έχει δημιουργήσει μια ομάδα όπου μοιράζεται τις συνταγές της και συνεχίζει ακόμα να αναζητά γνώσεις για τον τόπο της. Είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών και εργάζεται σαν μαγείρισσα. Αυτό το διάστημα ετοιμάζει ένα βιβλίο σχετικά με τα ακούμια (λουκουμάδες) της Σύμης που ξεκινάει από τα τήγανα των αρχαίων και καταλήγει στα ακούμια με συνταγές και ιστορικά στοιχεία”
Συνταγές της κυρίας Πόπης Τσαβαρή στον σύνδεσμο:
https://www.facebook.com/groups/414846478563059