fbpx

Λαζαράκια : Παραδοσιακή συνταγή από Κω

337

Λαζαράκια για τον Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις” .

Κως το νησί του Ιπποκράτη!

Οι παραλίες του οι περισσότερες οργανωμένες αλλά και κάποιες μοναχικές, είναι πανέμορφες με καταγάλανα κρυστάλλινα νερά και οι δραστηριότητες σε αυτές άπειρες!

Οι επιρροές που έχει δεχτεί  από πολλούς πολιτισμούς κατά την διάρκεια των αιώνων, έχουν γράψει πολύ σημαντική ιστορία και  το καταμαρτυρούν τα πολλά και ενδιαφέροντα μνημεία που σώζονται στο νησί.

Κάποια από αυτά που αξίζει να επισκεφθούμε είναι το Casa Romana ,το Ασκληπιείο ,το  Αρχαιολογικό Μουσείο Κω, το Δέντρο του Ιπποκράτη, ο Αρχαίος ναός του Απόλλωνα. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως η Κως είναι η γενέτειρα του Ιπποκράτη, πατέρα της ιατρικής επιστήμης και γιατρού.

Οι γαστρονομικές επιλογές πολλές  και η επιλογή δύσκολη! Φάβα, ρεβυθοκεφτέδες, πιταρίδια με γάλα, πηχτή , χοιρινό με πλιγούρι, λαζαράκια, μαεριά, λαμπρόπιτες.

Η Παράδοση θέλει το Σάββατο του Λαζάρου οι νοικοκυρές στην Κω να ζυμώνουν μικρά ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπου με τα χέρια σταυρωμένα. Γεμισμένα με καρύδια, αμύγδαλα, σταφίδες και μέλι, μοσχοβολούν το σπίτι”

Υλικά

Χυμός από 2 πορτοκάλια

Αλεύρι φαρίνα 1 κιλό

Ταχίνι 300 gr.

Ελαιόλαδο 1 φλυτζ.

Ζάχαρη – λίγη  –

Αλάτι – λίγο –

Σόδα 1 κουτ. γλυκού  –  διαλυμένη στο νερό –

Σουσάμι 500 gr.   – καβουρδισμένο και αλεσμένο –

Σταφίδες 500 gr.  – αλεσμένες –

Καρύδια 500 gr.  – αλεσμένα –

Αμύγδαλα  – ή ότι ξηρό καρπό θέλουμε –

Mαρμελάδα ή γλυκό κουταλιού* 5 κουταλιές

Εκτέλεση για γέμιση

Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε κονιάκ ή νερό για περίπου μια ώρα να φουσκώσουν. Σφίγγουμε για να στραγγίξουν και τις αλέθουμε στο μούλτι. Καβουρδίζουμε ελαφρά το σουσάμι σε τηγάνι χωρίς λάδι ή σε ταψί στο φούρνο. Όταν δεν κολλάει στο κουτάλι είναι έτοιμο. Το αφήνουμε να κρυώσει και το αλέθουμε.

Αλέθουμε τα καρύδια μέτρια. Ανακατεύουμε τα πιο πάνω υλικά με όση μαρμελάδα χρειαστεί, μέχρι να γίνει ένα μείγμα μέτριο  – περίπου 5 κουτ. σούπας μαρμελάδα –

Εκτέλεση  για ζύμη 

Διαλύουμε το ταχίνι με λίγο χλιαρό νερό.  Σε λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το ταχίνι, το ελαιόλαδο, την ζάχαρη, το αλάτι. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τον συμπληρώνουμε στο μείγμα

Ζυμώνουμε σε ζύμη μαλακή. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να ξεκουραστεί για περίπου 15 λεπτά.

Ανοίγουμε φυλλαράκια περίπου στο μέγεθος της παλάμης μας σε σχήμα οβάλ. Βάζουμε περίπου μια κουταλιά της σούπας γέμιση στο μάκρος. Κλείνουμε στο μάκρος και κόβουμε ότι περισσεύει από πάνω και από κάτω. Γυρίζουμε ώστε το κλείσιμο να είναι από κάτω.

Πλάθουμε κορδονάκια. Δύο μακριά και ένα κοντό. Παίρνουμε το κοντό κορδόνι και το τοποθετούμε στο επάνω μέρος γύρω από το κεφάλι, σαν σαρίκι.  Παίρνουμε το επόμενο κορδόνι και το τοποθετούμε στη μέση με φόρα από κάτω προς τα πάνω διπλώνοντας πάνω χιαστί και κολλώντας το στην κάτω άκρη. Στο κενό ανάμεσα στα δύο κορδόνια τοποθετούμε ολόκληρα γαρίφαλα για μάτια.
Τέλος παίρνουμε το μεγαλύτερο κορδόνι και το τυλίγουμε γύρω σαν σάβανο. Στολίζουμε τα άκρα με ένα πιρούνι. Πριν φουρνίσουμε αλείφουμε με μέλι διαλυμένο σε ζεστό νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου μισή ώρα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Σημειώσεις

 

Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για καρύδια, όποιο καρπό μας αρέσει. Καθώς και γλυκό του κουταλιού αντί για μαρμελάδα.

Μπορούμε αντί για αλεύρι που φουσκώνει μόνο του να χρησιμοποιήσουμε για όλες τις χρήσεις συμπληρώνοντας ένα φάκελο μπέικιν ή να κάνουμε προζύμι με μαγιά. Τεμάχια περίπου 16.
Μπορούμε στη γέμιση να βάλουμε ότι άλλο καρπό θέλουμε. Παλιά έβαζαν και αβραμύθια και αμύγδαλα.
Καλή επιτυχία!
Πηγή: Συνταγή της κυρίας Αργυρώς Χαρτοφίλη από το  βιβλίο με τίτλο “Παραδοσιακές και σύγχρονες συνταγές της Κω”

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close