“Λαζαράκια για τον Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις” .
Κως το νησί του Ιπποκράτη!
Οι παραλίες του οι περισσότερες οργανωμένες αλλά και κάποιες μοναχικές, είναι πανέμορφες με καταγάλανα κρυστάλλινα νερά και οι δραστηριότητες σε αυτές άπειρες!
Οι επιρροές που έχει δεχτεί από πολλούς πολιτισμούς κατά την διάρκεια των αιώνων, έχουν γράψει πολύ σημαντική ιστορία και το καταμαρτυρούν τα πολλά και ενδιαφέροντα μνημεία που σώζονται στο νησί.
Κάποια από αυτά που αξίζει να επισκεφθούμε είναι το Casa Romana ,το Ασκληπιείο ,το Αρχαιολογικό Μουσείο Κω, το Δέντρο του Ιπποκράτη, ο Αρχαίος ναός του Απόλλωνα. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως η Κως είναι η γενέτειρα του Ιπποκράτη, πατέρα της ιατρικής επιστήμης και γιατρού.
Οι γαστρονομικές επιλογές πολλές και η επιλογή δύσκολη! Φάβα, ρεβυθοκεφτέδες, πιταρίδια με γάλα, πηχτή , χοιρινό με πλιγούρι, λαζαράκια, μαεριά, λαμπρόπιτες.
Η Παράδοση θέλει το Σάββατο του Λαζάρου οι νοικοκυρές στην Κω να ζυμώνουν μικρά ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπου με τα χέρια σταυρωμένα. Γεμισμένα με καρύδια, αμύγδαλα, σταφίδες και μέλι, μοσχοβολούν το σπίτι”
Υλικά
Χυμός από 2 πορτοκάλια
Αλεύρι φαρίνα 1 κιλό
Ταχίνι 300 gr.
Ελαιόλαδο 1 φλυτζ.
Ζάχαρη – λίγη –
Αλάτι – λίγο –
Σόδα 1 κουτ. γλυκού – διαλυμένη στο νερό –
Σουσάμι 500 gr. – καβουρδισμένο και αλεσμένο –
Σταφίδες 500 gr. – αλεσμένες –
Καρύδια 500 gr. – αλεσμένα –
Αμύγδαλα – ή ότι ξηρό καρπό θέλουμε –
Mαρμελάδα ή γλυκό κουταλιού* 5 κουταλιές
Εκτέλεση για γέμιση
Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε κονιάκ ή νερό για περίπου μια ώρα να φουσκώσουν. Σφίγγουμε για να στραγγίξουν και τις αλέθουμε στο μούλτι. Καβουρδίζουμε ελαφρά το σουσάμι σε τηγάνι χωρίς λάδι ή σε ταψί στο φούρνο. Όταν δεν κολλάει στο κουτάλι είναι έτοιμο. Το αφήνουμε να κρυώσει και το αλέθουμε.
Αλέθουμε τα καρύδια μέτρια. Ανακατεύουμε τα πιο πάνω υλικά με όση μαρμελάδα χρειαστεί, μέχρι να γίνει ένα μείγμα μέτριο – περίπου 5 κουτ. σούπας μαρμελάδα –
Εκτέλεση για ζύμη
Διαλύουμε το ταχίνι με λίγο χλιαρό νερό. Σε λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το ταχίνι, το ελαιόλαδο, την ζάχαρη, το αλάτι. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τον συμπληρώνουμε στο μείγμα
Ζυμώνουμε σε ζύμη μαλακή. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να ξεκουραστεί για περίπου 15 λεπτά.
Ανοίγουμε φυλλαράκια περίπου στο μέγεθος της παλάμης μας σε σχήμα οβάλ. Βάζουμε περίπου μια κουταλιά της σούπας γέμιση στο μάκρος. Κλείνουμε στο μάκρος και κόβουμε ότι περισσεύει από πάνω και από κάτω. Γυρίζουμε ώστε το κλείσιμο να είναι από κάτω.
Σημειώσεις
Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για καρύδια, όποιο καρπό μας αρέσει. Καθώς και γλυκό του κουταλιού αντί για μαρμελάδα.