Τήνος!
Το νησί της Παναγιάς με την ξεχωριστή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, τις πεντακάθαρες αμμουδιές , τους απίστευτους περιστερώνες χτισμένους σε απάνεμα σημεία , τα πολιτιστικά της φεστιβάλ και τα ανώτερης ποιότητας παραδοσιακά της προϊόντα.
Η γαστρονομία της Αιγαιοπελαγίτικη , βασίζεται στην γεωργοκτηνοτροφία και αλιεία γι’αυτό και υπάρχει πλήθος τοπικών κρεατικών και τυριών. Λούζα, σύγκλινο, παστά, τυράκι τηνιακό, πικάντική γραβιέρα και κοπανιστή , είναι μόνο κάποια από τα προϊόντα της!
Ορτύκια με ρύζι, κολοκυθόπιτα, αγκιναρόρυζο, φουρτάλια, πετρωτά τυριά, καυτερή μυζήθρα, σαλάτα με κρίταμο, παξιμάδια με γλυκάνισο, χωριάτικη μαγειρίτσα, σαβόρι με πετιμέζι, λαχανόρυζο, χταποδάκι ξυδάτο, λουκάνικα και λούζα, πιτσούνια κοκκινιστά, λαχανοντολμάδες, ορτύκια με ρύζι, κουνέλι στιφάδο, πατατόπιτα, κυδωνόπαστο, ξεροτήγανα, ψαράκια, λουκουμάδες, γλυκιές τυρόπιτες, λαζαράκια, μπεζέδες και σκεπαστή πρωταγωνιστούν στα Τηνιακά πιάτα !
Η συνταγή για την αφράτη πατατόπιτα Τήνου χωρίς φύλλο, είναι παραδοσιακή και πολύ δημοφιλής στο νησί. Μας την προτείνει η chef Ευαγγελία Φωτεινιά!
Υλικά
Πατάτες 1200 γρ
Τυρί γραβιέρα 1 κούπα
Μαϊντανός 1 ματσάκι
Αβγά 4
Αλάτι – λίγο λόγω τυριού –
Πιπέρι
Βούτυρο λιωμένο 100 gr
Εκτέλεση
Βράζουμε τις πατάτες σε άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά. Αφού βράσουν και έχουν κρυώσει καλό είναι να τις αφήσουμε στο ψυγείο μια ημέρα πριν τη συνταγή.
Την επόμενη μέρα τις ξεφλουδίζουμε και πολτοποιούμε. Προσθέτουμε τα αυγά, το τυρί, τον μαϊντανό, το βούτυρο, πιπέρι, λίγο αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο και απλώνουμε το μείγμα της πατατόπιτας σε ταψί. Ψήνουμε στους 170 C για 30′ περίπου . Μόλις κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
“Ευχαριστώ πολύ την φίλη και συνεργάτιδα μου Μανταλένα Αμοίραλη που μου την δίδαξε”
Ευαγγελία Φωτεινιά Chef