Λέρος, το αρμονικό νησί της Αρτέμιδος!
Το μικρό νησί με την μεγάλη ιστορία, ο ευλογημένος αυτός τόπος που οι ρυθμοί κυλούν πιο ήρεμα. Καταπράσινος, με πεδιάδες και χαμηλά βουνά ,αμέτρητα αμπέλια, συκιές φραγκοσυκιές, γκαβάφες, παραλίες με κρυστάλλινα νερά και αρμυρίκια, είναι ο ιδανικός για όσους θέλουν να χαλαρώσουν!
Οι Ιταλοί αγάπησαν τόσο πολύ το νησί, που έχτισαν μια ολόκληρη πόλη, το θρυλικό Portolago, που σήμερα ονομάζεται Λακκί . Είναι το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι στην ανατολική Μεσόγειο !
Σε αυτόν τον γαστριμαργικό παράδεισο , η δύναμη και η απλότητα της αυθεντικής κουζίνας κυριαρχεί σε όλες τις συνταγές. Εκτός από το ντόπιο πεντανόστιμο κρέας, οι πρωταγωνιστές στο νησί είναι τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά που στα χέρια ενός “μάστορα” μάγειρα μετατρέπονται σε απολαυστικά πιάτα!
Μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο στην γαστρονομία του νησιού είναι τα παραδοσιακά γλυκά του.
Τα γλυκά του κουταλιού μελιτζανάκι, κυδώνι, νεραντζάκι ,οι δίπλες, η σουμάδα, τα αμυγδαλωτά, τα πουγκιά, πρωταγωνιστούν σε όλες τις χαρές τους.Πολύ δημοφιλή και ξεχωριστά είναι και τα τυριά της , το λαδότυρο , το κρασότυρο, η μυζήθρα – ξηρή ή φρέσκια – που καλύπτεται με την “τυριά” ένα μίγμα από μούστο, λάδι και θυμάρι .
Τη συνταγή για την αυθεντική ντόπια τυρόπιτα με γέμιση από τυριά Λέρου μας προτείνει ο μάγειρας Χρήστος Μπούτσης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου https://www.facebook.com/tsipouromezes στη Λέρο. Τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι να κρατάμε τις παραδόσεις του τόπου μας”
Υλικά
Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 1 πακέτο
Γιαούρτι 1
Σπορέλαιο λίγο
Σουσάμι λίγο
Κανέλα λίγη
Βούτυρο 1 πακέτο
Τυρί Λέρου 1 πακέτο (1200 gr)
Μυζήθρα Λέρου 1 πακέτο (1200 gr)
Αβγά 8-10
Εκτέλεση
Γέμιση
Από τη προηγούμενη ημέρα τρίβουμε τα τυριά σε λεκάνη. Ρίχνουμε 5 αβγά και ανακατεύουμε. Τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο και την επόμενη συμπληρώνουμε τα υπόλοιπα αυγά.
Ζύμη
Σε λεκάνη ρίχνουμε το βούτυρο το γιαούρτι και το αλεύρι. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει η ζύμη. Λαδώνουμε τη φόρμα και καλύπτουμε τα τοιχώματα με το ζυμάρι. Στη μέση ρίχνουμε τη γέμιση σουσάμι και κανέλα. Ψήνουμε στους 150-170 βαθμούς για 60′ περίπου. Μόλις κρυώσει λίγο σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Χρήστος Μπούτσης Μάγειρας