Παραδοσιακές κριθαροκουλούρες Κάσου

165

Κάσος  η αυθεντική!

Ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα από την τοπική κουζίνα και τις μοναδικές παραδόσεις  της Κάσου. Του νοτιότερου νησιού της Δωδεκανήσου με μάλαμα καρδιά και την απόλυτη γνήσια ομορφιά του (οι κάτοικοι του, οι παραδόσεις και οι γεύσεις του) Ο τόπος που παραμένει αναλλοίωτος στο πέρασμα του χρόνου και κάθε φορά που τον επισκέπτεσαι σου αγγίζει την ψυχή.

Καλοκαίρι και χειμώνα βλέπεις τους ντόπιους να εκτρέφουν τα ζώα τους, να πήζουν τα τυριά τους στα μιτάτα, να τυλίγουν ντολμαδάκια να παίζουν λύρες και λαούτα, να λένε «να σ’ εύρω» όταν σε αποχαιρετούν Να ψαρεύουν τους ονομαστούς σκάρους του Καρπάθιου πελάγους, να «πλέκουν» μαντινάδες, να στήνουν αλησμόνητες γιορτές στους αγίους τους, να σε καλωσορίζουν στα καπετανόσπιτα τους.

Η καρδιά της Κάσου είναι η κουζίνα και η ψυχή τα γλέντια της!

Πέντε χωριά και 7 παραλίες με καθαρά νερά (ο Εμπορειός, η Κοφτερή, η Αμμούα, ο Αντιπέρατος η Χέλατρος,το Αυλάκι και τα Τριτά )τα Μάρμαρα, στο απέναντι ακατοίκητο νησάκι Αρμάθια προσεγγίζονται με καραβάκι και είναι μία από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας.

Υλικά

Ελαιόλαδο ¾ της κούπας

Φρέσκια μαγιά 50γρ. (2 κουτάκια)

Κύμινο 2 κοφτές κουταλιές της σούπας

Γλυκάνισο 2 κοφτές κουταλιές της σούπας

Αλάτι 1 κοφτή κουταλιά της σούπας

Πιπέρι 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού

Νερό  χλιαρό 2 κούπες

Αλεύρι 750 gr για όλες τις χρήσεις, Μύλοι Αγ. Γεωργίου

Κριθαρένιο αλεύρι 250 gr

 

Για την επικάλυψη
 

Σουσάμι 20 κουταλιές της σούπας

Μαύρο σουσάμι 8 κουταλιές της σούπας

Γλυκάνισο 3 κουταλιές της σούπας

Υ.Γ Η κούπα να χωράει 250 ml νερό

 

Εκτέλεση
Αρχικά σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά, με λίγο νερό και λίγο αλεύρι (τα αφαιρούμε από τη συνταγή μας). Τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε για 15΄. Κατόπιν βάζουμε στο μούλτι όλα τα μυρωδικά μαζί με λίγο αλεύρι και τα θρυμματίζουμε.

Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι, τα μπαχαρικά, το λάδι και τα αναμειγνύουμε.
Προσθέτουμε το μίγμα με τη μαγιά και σιγά σιγά το νερό. Τα ζυμώνουμε 2΄- 3΄, ώστε να έχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει.
Σκεπάζουμε το μπολ με μια πλαστική μεμβράνη και μία πετσέτα και το αφήνουμε για ½ ώρα, να φουσκώσει.

Προσοχή! Μόλις τελειώσουμε το ζύμωμα, κόβουμε ένα κομματάκι από τη ζύμη σε μέγεθος ενός καρυδιού και το τοποθετούμε σ’ ένα ποτήρι γεμάτο με νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Το ζυμαράκι θα πάει στον πάτο του ποτηριού. Τοποθετούμε το ποτήρι κοντά στο μπολ με τη ζύμη

Όταν το ζυμαράκι ανέβει στην επιφάνεια του νερού, σε 30΄περίπου, τότε είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι η ζύμη μας είναι έτοιμη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200˚C στην αντίσταση.
Βρέχουμε τα σουσάμια και τον γλυκάνισο, τα σουρώνουμε και τα απλώνουμε σε μια πετσέτα.
Κόβουμε μπαστουνάκια ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε τις κουλούρες μας.
30γρ. για μικρές, 35γρ. για μεσαίες, 40γρ. για πιο μεγάλες.
Απλώνουμε τα μπαστουνάκια πάνω στα σουσάμια, για να κολλήσουν και πλάθουμε τις κουλούρες μας.
Πατάμε με ένα κλειδί για να ενώσει η ζύμη.
Τις τοποθετούμε στο ταψί μας και μόλις τελειώσουμε το πρώτο ταψί, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15΄. Ψήνουμε στην μεσαία σχάρα για 30’.

Μόλις βάλουμε το 1ο ταψί στο φούρνο, αρχίζουμε να πλάθουμε το 2ο.κ.ο.κ.
Μόλις ψηθούνε οι κουλούρες, τις τοποθετούμε πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν καλά.
Όταν κρυώσουν πρέπει να τις φρίξουμε.
Τις ξαναβάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 130˚C στον αέρα, για 45’.

Τips

1. Ελέγχουμε το χλιαρό νερό με το χέρι μας. Πρέπει να μην καίει, αλλιώς θα καταστραφεί η μαγιά και η ζύμη δεν θα φουσκώσει.
2. Αν δεν κολλάνε τα σουσάμια πολύ καλά στη ζύμη, τα ξαναβρέχουμε με λίγο νερό.
3. Μπορούμε να τοποθετήσουμε όλα τα υλικά στο μίξερ προσθέτοντας και το μίγμα με τη μαγιά, να τα ανακατέψουμε 2΄- 3΄, ώστε να έχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει.
4. Αν δεν βρίσκουμε κριθαρένιο αλεύρι, τότε χρησιμοποιούμε 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Μαρία Χαλκίτου Σύρμου
Περισσότερες συνταγές της κας Μαρίας Χαλκίτου  Σύρμου
 στο μπλογκ της https://mary-syntages.blogspot.com/ 

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close