Κάσος η αυθεντική!
Ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα από την τοπική κουζίνα και τις μοναδικές παραδόσεις της Κάσου. Του νοτιότερου νησιού της Δωδεκανήσου με μάλαμα καρδιά και την απόλυτη γνήσια ομορφιά του (οι κάτοικοι του, οι παραδόσεις και οι γεύσεις του) Ο τόπος που παραμένει αναλλοίωτος στο πέρασμα του χρόνου και κάθε φορά που τον επισκέπτεσαι σου αγγίζει την ψυχή.
Καλοκαίρι και χειμώνα βλέπεις τους ντόπιους να εκτρέφουν τα ζώα τους, να πήζουν τα τυριά τους στα μιτάτα, να τυλίγουν ντολμαδάκια να παίζουν λύρες και λαούτα, να λένε «να σ’ εύρω» όταν σε αποχαιρετούν Να ψαρεύουν τους ονομαστούς σκάρους του Καρπάθιου πελάγους, να «πλέκουν» μαντινάδες, να στήνουν αλησμόνητες γιορτές στους αγίους τους, να σε καλωσορίζουν στα καπετανόσπιτα τους.
Η καρδιά της Κάσου είναι η κουζίνα και η ψυχή τα γλέντια της!
Πέντε χωριά και 7 παραλίες με καθαρά νερά (ο Εμπορειός, η Κοφτερή, η Αμμούα, ο Αντιπέρατος η Χέλατρος,το Αυλάκι και τα Τριτά )τα Μάρμαρα, στο απέναντι ακατοίκητο νησάκι Αρμάθια προσεγγίζονται με καραβάκι και είναι μία από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας.
Υλικά
Ελαιόλαδο ¾ της κούπας
Φρέσκια μαγιά 50γρ. (2 κουτάκια)
Κύμινο 2 κοφτές κουταλιές της σούπας
Γλυκάνισο 2 κοφτές κουταλιές της σούπας
Αλάτι 1 κοφτή κουταλιά της σούπας
Πιπέρι 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού
Νερό χλιαρό 2 κούπες
Αλεύρι 750 gr για όλες τις χρήσεις, Μύλοι Αγ. Γεωργίου
Κριθαρένιο αλεύρι 250 gr
Για την επικάλυψη
Σουσάμι 20 κουταλιές της σούπας
Μαύρο σουσάμι 8 κουταλιές της σούπας
Γλυκάνισο 3 κουταλιές της σούπας
Υ.Γ Η κούπα να χωράει 250 ml νερό
Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι, τα μπαχαρικά, το λάδι και τα αναμειγνύουμε.
Προσθέτουμε το μίγμα με τη μαγιά και σιγά σιγά το νερό. Τα ζυμώνουμε 2΄- 3΄, ώστε να έχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει.
Σκεπάζουμε το μπολ με μια πλαστική μεμβράνη και μία πετσέτα και το αφήνουμε για ½ ώρα, να φουσκώσει.
Προσοχή! Μόλις τελειώσουμε το ζύμωμα, κόβουμε ένα κομματάκι από τη ζύμη σε μέγεθος ενός καρυδιού και το τοποθετούμε σ’ ένα ποτήρι γεμάτο με νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Το ζυμαράκι θα πάει στον πάτο του ποτηριού. Τοποθετούμε το ποτήρι κοντά στο μπολ με τη ζύμη
Βρέχουμε τα σουσάμια και τον γλυκάνισο, τα σουρώνουμε και τα απλώνουμε σε μια πετσέτα.
30γρ. για μικρές, 35γρ. για μεσαίες, 40γρ. για πιο μεγάλες.
Απλώνουμε τα μπαστουνάκια πάνω στα σουσάμια, για να κολλήσουν και πλάθουμε τις κουλούρες μας.
Μόλις βάλουμε το 1ο ταψί στο φούρνο, αρχίζουμε να πλάθουμε το 2ο.κ.ο.κ.
Μόλις ψηθούνε οι κουλούρες, τις τοποθετούμε πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν καλά.
Όταν κρυώσουν πρέπει να τις φρίξουμε.
Τις ξαναβάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 130˚C στον αέρα, για 45’.
Τips
1. Ελέγχουμε το χλιαρό νερό με το χέρι μας. Πρέπει να μην καίει, αλλιώς θα καταστραφεί η μαγιά και η ζύμη δεν θα φουσκώσει.
2. Αν δεν κολλάνε τα σουσάμια πολύ καλά στη ζύμη, τα ξαναβρέχουμε με λίγο νερό.
3. Μπορούμε να τοποθετήσουμε όλα τα υλικά στο μίξερ προσθέτοντας και το μίγμα με τη μαγιά, να τα ανακατέψουμε 2΄- 3΄, ώστε να έχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει.
4. Αν δεν βρίσκουμε κριθαρένιο αλεύρι, τότε χρησιμοποιούμε 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.