“Στα παράλια της Μικράς Ασίας πολλοί Έλληνες και ειδικά Συμιακοί, συνήθιζαν να φτιάχνουν το πατροπαράδοτο γλύκισμα την εορτή του Αγίου Βασιλείου, και την δεύτερη Κυριακή της Αποκριάς που την ονόμαζαν ”Ακουμένη”, από την λέξη ακούμι που σημαίνει ροή – κάτι που πέφτει – ”
Τα ακούμια – λουκουμάδες με βάση το ρύζι γλασέ – είναι παραδοσιακό γλυκό της Σύμης .
Από αρχαιοτάτων χρόνων φιλεύουν το γλυκό στις χαρές τους και σε κάθε μοναστήρι όταν γιορτάζει.
Το φτιάχνουν επίσης την Πρωτοχρονιά βάζοντας από πάνω μέλι και μέσα φλουρί όπου είναι η βασιλόπιτα της Σύμης και την δεύτερη εβδομάδα της Αποκριάς την Ακουμένη!
Αλεύρι 1 κιλό
Βρασμένο ρύζι γλασέ 200 gr
Μαγιά 8 gr
Baking powder 20 gr
Σούμα 125 ml
Xυμός πορτοκάλι 125 ml
Eλαιόλαδο 125 ml
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
Λάδι για τηγάνισμα
Άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα
Κανέλα για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μια μπασίνα. Αφού βράσουμε το ρύζι πρέπει να το λιώσουμε. Συμπληρώνουμε λίγο νερό στο μείγμα – όσο τραβήξει – για να γίνει χυλός και αφήνουμε να ξεκουραστεί μισή ώρα. Ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι μας και με ένα κουτάλι ξεκινάμε το τηγάνισμα όπως τις δίπλες. Αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί. Τέλος πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα. Καλή απόλαυση!
Rodos Private Chef
Markakis Georgios