fbpx

Συμιακά ακούμια με ζάχαρη και κανέλα από τον chef Γιώργο Μαρκάκη

355

Στα παράλια της Μικράς Ασίας πολλοί Έλληνες και ειδικά Συμιακοί, συνήθιζαν να φτιάχνουν το πατροπαράδοτο γλύκισμα την εορτή του Αγίου Βασιλείου, και την δεύτερη Κυριακή της Αποκριάς που την ονόμαζαν ”Ακουμένη”, από την λέξη ακούμι που σημαίνει ροή  – κάτι που πέφτει – ”

Τα ακούμια – λουκουμάδες με βάση το ρύζι γλασέ – είναι παραδοσιακό γλυκό της Σύμης .
Από αρχαιοτάτων χρόνων φιλεύουν το γλυκό στις χαρές τους και  σε κάθε μοναστήρι όταν γιορτάζει.
Το φτιάχνουν επίσης την Πρωτοχρονιά βάζοντας από πάνω μέλι και μέσα φλουρί όπου είναι η βασιλόπιτα της Σύμης και την δεύτερη εβδομάδα της Αποκριάς την Ακουμένη!

Αλεύρι 1 κιλό 

Βρασμένο ρύζι γλασέ 200 gr

Μαγιά 8 gr

Baking powder 20 gr

Σούμα 125 ml

Xυμός πορτοκάλι 125 ml

Eλαιόλαδο 125 ml

Ξύσμα ενός πορτοκαλιού

Λάδι για τηγάνισμα

Άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα

Κανέλα για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μια μπασίνα. Αφού βράσουμε το ρύζι πρέπει να το λιώσουμε. Συμπληρώνουμε λίγο νερό στο μείγμα  – όσο τραβήξει – για να γίνει χυλός και αφήνουμε να ξεκουραστεί μισή ώρα. Ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι μας και με ένα κουτάλι ξεκινάμε το τηγάνισμα όπως τις δίπλες. Αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί. Τέλος πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα. Καλή απόλαυση!

Rodos Private Chef

Markakis Georgios

 

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close