fbpx

Πανιεράκια συμιακά: Συνταγή της κας Πόπης Τσαβαρή από την Σύμη

3.5K

Πανιεράκια από την Σύμη.

Ένα έθιμο που μας θυμίζει πως η παράδοση θα ζει για πάντα και θα ενώνει μαγικά τις γενιές που πέρασαν αλλά και αυτές που θα’ρθουν!

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Τα πανιεράκια είναι τάρτες γεμισμένες με ζύμη καρυδόπιτας. Πήραν το όνομα τους από το σχήμα τους που μοιάζει με μικρό πανέρι. Παλιά τα πουλούσαν στα ζαχαροπλαστεία της Σύμης. Με την πάροδο του χρόνου άρχισαν να τα φτιάχνουν και οι νοικοκυρές .Είναι δύσκολο πλέον να τα βρει κάποιος σε κατάστημα”

“Πόπη Τσαβαρή”

Υλικά για ζύμη
Βούτυρο γάλακτος  2 φλυτζάνια τσαγιού σε θερμ.δωματίου
Ζάχαρη 2 φλυτζάνια τσαγιού
Σόδα 1 κουταλάκι
Μπέικιν 1/2 φακελάκι
Αβγά 5 (μείον 2 ασπράδια)
Ξύσμα λεμονιού

Αλεύρι όσο σηκώσει
Υλικά για την γέμιση
Καρυδόψιχα 250 gr
Σουσάμι 250 gr καβουρντισμένο και αλεσμένο
Ζάχαρη άχνη 200  gr
Αβγά 6  συν τα 2 ασπράδια από την ζύμη
Κανέλα 1 κουταλάκι
Μοσχοκάρυδο 1/2 κουταλάκι
Γαρύφαλο λίγο
Κονιάκ 1/2 φλυτζανάκι του καφέ
Μπέικιν 1/2 κουταλάκι
Μαρμέλαδα όποια γεύση θέλουμε

Γλυκό κερασάκι.
Εκτέλεση ζύμης
Θα χρειαστούμε φορμίτσες μικρές για τάρτες.
Χτυπάμε το βούτυρο λίγο στο μίξερ, έπειτα προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αβγά, το ξύσμα λεμονιού, και λίγο λίγο αλεύρι μέχρι να πετύχουμε μια μαλακή ζύμη να μην κολλάει στα χέρια και την αφήνουμε να ξεκουραστεί.
Εκτέλεση γέμισης
Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα ,χτυπάμε καλά τους κρόκους με τη ζάχαρη, στη συνέχεια προσθέτουμε στο μείγμα με τους κρόκους τα μυρωδικά, το μπέικιν , το κονιάκ, την καρυδόψυχα και το σουσάμι, έπειτα προσθέτουμε την μαρέγκα λίγη -λίγη και με απαλές κινήσεις ανακατεύουμε. (προσέχοντας να  μην μας ξεφουσκώσει η μαρέγκα).
Λαδώνουμε τις φορμίτσες μας, και χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια καρυδιού. Πατάμε τη ζύμη με τα δάκτυλά μας μέσα στα φορμάκια καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματα φτάνοντας μέχρι το χείλος. Απλώνουμε στον πάτο λίγη μαρμελάδα μισό κουταλάκι του γλυκού, και έπειτα προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας από τη γέμιση και στη μέση τοποθετούμε ένα κερασάκι.
Ψήνουμε σε 180 C μέχρι να ροδοκοκκινήσουν. Αφού κρυώσουν τα ξεφορμάρουμε.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Πόπη Τσαβαρή
“Η κα Πόπη Τσαβαρή γεννήθηκε στη Σύμη το 1964 , μια εποχή όπου τα έθιμα κάθε τόπου ήταν στην ακμή τους. Μεγαλώνοντας σε ένα τόσο μικρό νησί με μεγάλη ιστορία και έμφαση στις παραδόσεις είχε την ευκαιρία να διδαχτεί από πρώτο χέρι αρκετά πράγματα για τη γαστρονομία της Σύμης τα ήθη και τα έθιμα της.
 
Έχοντας πλέον φύγει από την Σύμη και μένοντας στη Μεσσηνία , έχει δημιουργήσει μια ομάδα όπου μοιράζεται τις συνταγές της και συνεχίζει ακόμα να αναζητά γνώσεις για τον τόπο της.
 
Είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών και εργάζεται σαν μαγείρισσα. Αυτό το διάστημα ετοιμάζει ένα βιβλίο σχετικά με τα ακούμια (λουκουμάδες) της Σύμης που ξεκινάει από τα τήγανα των αρχαίων και καταλήγει στα ακούμια με συνταγές και ιστορικά στοιχεία”
 

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close