fbpx

Ο ημιτελικός της Κω για τον καλύτερο νέο chef

1.6K

Με μεγάλη συμμετοχή νεαρών δημιουργών της γαστρονομίας, συνεχίστηκε στην Κω, ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του υποψηφίου European Young Chef 2018 της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. 

Νικητής αναδείχθηκε ο Ηλίας Φλάσκος, ο οποίος θα διαγωνιστεί στη Σύρο, το προσεχές Σάββατο με τους υπόλοιπους νέους που αναδεικνύονται νικητές των ημιτελικών διαγωνισμών στα νησιά Ρόδος, Νάξος, Μύκονος.

Οι υποψήφιοι νέοι chef ηλικίας 18-26 ετών που συμμετείχαν, ήταν οι:

• Φλάσκος Ηλίας,
• Πιμενίδης Γιώργος,
• Ματθαίου Κώστας,
• Ρενάτο Δημήτρης,
• Βδουκάκη Ελευθερία,
• Καραδημητρίου Δέσπ­οι­να,
• Κριστιάν Νεντάι,
• Γονιδάκη Κατερίνα,
• Ζωγραφάκης Νικογιώργης,
• Πάχος Ραφαήλ.

Στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν οι chef :

Νίκος Χριστοφόρου, πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, Δημήτρης Κουλλιάς, Horizon Beach Resort, Μιχάλης Χονδρομπίλιας, More Meni Residence Kos, Aνδρέας Μπόσμος, Robinson club.

Παρευρέθηκαν στη διαδικασία οι chef  Μιχάλης Ποταμούσης πρόεδρος του Συλλόγου Κωακής Γαστρονομίας «Ασκληπιός», και Ανδρέας Γκολφινόπουλος, Lakitira Hotels, Χρυσάκης Βαλάντης και Καρίκης Γιώργος, Diamond Deluxe hotel, Μάρθας Μιχάλης, Aqua Blue Luxury Boutique Hotel Suites, Μιχάλης Κοντίτσης,  Mastichari Bay Hotel, Στέφανος Γαλαθρής, Caravia Beach Μαρμάρι Κως.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου με τη στήριξη της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, του Συλλόγου Κωακής Γαστρονομίας «Ασκληπιός» και φιλοξενήθηκε στους Αμπελώνες Τριανταφυλλοπούλου.

Νικητής αναδείχθηκε ο Φλάσκος Ηλίας από την Κάλυμνο με το πιάτο «Μπακαλιάρος σκορδαλιά».

Ένα ελληνικό πιάτο που αντιπροσωπεύει μία από τις δύο χαρμόσυνες ημέρες της Σαρακοστής. Μπακαλιάρος μαγειρεμένος κονφί σε ελαιόλαδο, αποδομημένη κακαβιά (ψαρόζουμο με αμπελόφυλλο, κρόκο Κοζάνης και πορτοκάλι), αυγολέμονο σε espuma Κακαβιάς παντρεμένη με αυγό κονφί στους 65 βαθμούς και πατζάρι παναρισμένο σε σουσάμι.

Χρησιμοποίησε σε όλα τα στοιχεία νέες τεχνικές, ήταν πολύ σωστά δομημένο, έδωσε όλες τις πληροφορίες σχετικά με το πιάτο, ήταν μια ολοκληρωμένη παρουσία. Ο νικητής ξεκίνησε πριν τρία  χρόνια τη μαγειρική αλλά κατάλαβε αμέσως ότι αυτό είναι το επάγγελμα που θέλει να ακολουθήσει. Τώρα θα «δουλέψει» τις ιδέες του για το καλύτερο αποτέλεσμα στον τελικό στη Σύρο.

Ενδιαφέρον είχε και το 2ο πιάτο της Γονιδάκη Κατερίνας, ο «Διονυσιακός Polypus». Χταπόδι μαγειρεμένο σε κόκκινο ημίγλυκο κρασί με διάφορα μπαχαρικά και στη συνέχεια σοταρισμένο σε γλίνα, η οποία αποτελεί ιστορική λαογραφία όχι μόνο της Κω αλλά και της Ελλάδας γενικότερα. Ονομάστηκε «Διονυσιακός» από το κρασί και τα συνοδευτικά, αμπελλόφυλο και κρασοτύρι. Ανάλογα σε έμπνευση ήταν και τα υπόλοιπα πιάτα.

Ο πρόεδρος της Λέσχης, Νίκος Χριστοφόρου, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το επίπεδο των συμμετεχόντων είναι πολύ υψηλό, έχουν μάθει να πειραματίζονται με τα τοπικά προϊόντα, αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο για το μέλλον του τόπου και της τοπικής παραγωγής. Η εμπνευσμένη γαστρονομική πρόταση που υποβάλλεται από κάθε υποψήφιο είναι μια παραλαγή παραδοσιακού πιάτου με τοπικά προϊόντα».

Η περιφερειακή σύμβουλος Ευρυδίκη Νάκη, παρουσίασε τη διαδικασία του διαγωγισμού και τους στόχους διεκδίκησης. Έφερε παράδειγμα την περσινή επιτυχία του σεφ Σπύρου Κουγιού που έλαβε την 3η θέση στον τελικό διαγωνισμό αλλά κέρδισε την καρδιά όλων και τους ταξίδευσε με τις γεύσεις που μετέφεραν τα αρώματα, τα προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου, στην πρότασή του.

Η δράση είναι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο  πλαίσιο του τίτλου της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019».

Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, Κωνσταντίνα Σβύνου, ευχαρίστησε τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που ενθάρρυναν τους νεαρούς σεφ να συμμετέχουν ενώ ακόμη η τουριστική σεζόν είναι σε υψηλή περίοδο και η πίεση στους χώρους εργασίας για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών είναι  μεγάλη. Θύμισε ότι «στο ελληνικό πρωινό η Κως ήταν από τις πρώτες ενώσεις που υπέγραψε το σύμφωνο με το ΞΕΕ.

Μία από τις συνταγές που προτάθηκαν στο Ελληνικό πρωινό της Κω περιείχε  κρασοτύρι και γλυκό του κουταλιού ντοματάκι σε μαρμελάδα, εμπευσμένα από τους σεφ Δημήτρη Κουλλιά και  Μιχάλη Ποταμούση.
Σήμερα αυτή η συνταγή συναντιέται σε πολλά εστιατόρια στο νησί.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Κως έχει επενδύσει στο γαστρονομικό προϊόν με στόχο να αναδείξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου, να αναδείξει τα τοπικά προϊόντα και να «παντρέψει» τον τριτογενή με τον πρωτογενή τομέα. Με την πάροδο του χρόνου θα είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτά που διαθέτει ο τόπος μας».

Ο διαγωνισμός φιλοξενήθηκε στους Αμπελώνες Τριανταφυλλοπούλου με τη  Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου για μια ακόμη φορά να στηρίζει τις δράσεις γαστρονομίας στο νησί της Κω.
Με μεγάλη εμπειρία και γνώση στα θέματα, δήλωσε «Γαστρονομική ταυτότητα έχουμε αρχίσει να αποκτούμε το πιο σπουδαίο όμως είναι η γαστρονομική κουλτούρα.

Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι και σ’ αυτό. Είμαστε όλοι ενωμένοι, πιστεύουμε σ’ αυτό που κάνουμε και έχει γίνει μεγάλη πρόοδος τα τελευταία χρόνια. Τα παιδιά βγάζουν τον καλύτερο εαυτό τους για να προβάλλουν το νησί τους σε μια δύσκολη περίοδο, με την τουριστική σεζόν να τρέχει, γι’ αυτό αξίζουν ευχαριστίες στους ξενοδόχους-μέλη που στηρίζουν τη συμμετοχή τους».

Πηγή:rodiaki.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close