Μπακαλιάρος τηγανιτός που συνοδεύεται από την αιώνια “αγαπημένη” του την σκορδαλιά , παρεούλα με παντζάρια και παντζαρόφυλλα λαδολέμονο. Το τέλειο “πάντρεμα” δια χειρός chef Γιώργου Φραντζή!
Υλικά για 4 άτομα
Μπακαλιάρος 1κιλό
Ελαιόλαδο 60 ml
Καρύδια ψύχα 80 gr
Γιαούρτι στραγγιστό 100 gr
Σκόρδο 4 σκελίδες καθαρισμένες
Ξύδι 45 ml
Αλάτι
Λευκό πιπέρι
Κομμένος σε κομμάτια και ξαλμιρισμένος σε κρύο νερό το οποίο αλλάζουμε τακτικά για 24 ώρες τον στραγγίζουμε και τον στεγνώνουμε για να τον τηγανίσουμε.
Χυλός μπύρας
Αλεύρι 250 gr
Μπύρα 150 ml
Νερό 80 ml
Εκτέλεση
Σε μπολ τοποθετούμε το αλεύρι και προσθέτουμε τα υγρά στοιχεία και ανακατεύοντας με σύρμα να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά και να μην έχει σβόλους.
Για το τηγάνισμα
Ηλιέλαιο 700 ml
Σε τηγάνι βάζουμε το ηλιέλαιο να ζεσταθεί, περνάμε τον μπακαλιάρο από το κουρκούτι και τηγανίζουμε
Τοποθετούμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί να αφαιρεθεί το περιττό λάδι πριν σερβίρουμε.
Παντζάρια σκορδαλιά
Παντζάρια 400 gr βολβοί που έχουμε πλύνει πολύ καλά – τυλιγμένοι σε αλουμινόχαρτο απλωμένοι πάνω σε στρώμα χονδρού αλατιού και ψημένοι σε 180 c 45′ –
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τις φλούδες .
Εκτέλεση
Πολτοποιούμε σε μπολ τα παντζάρια τα καρύδια και το σκόρδο, βάζουμε το ελαιόλαδο και το ξίδι ανακατεύοντας να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά, προσθέτοντας το γιαούρτι. Ανακατεύουμε και αρτίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
Παντζαρόφυλλα λαδολέμονο
Παντζαρόφυλα καθαρισμένα που έχουμε πλύνει πολύ καλά. 600 gr
Αλάτι
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα προσθέτουμε νερό με αλάτι να κοχλάσει .
Βάζουμε τα παντζαρόφυλα να βράσουν για 8′ τα σουρώνουμε και τοποθετούμε σε σαλατιέρα.
Λαδολέμονο
Ελαιόλαδο 90 ml
Φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού 30 ml
Aλάτι.
Εκτέλεση
Χτυπάμε σε μίξερ όλα τα υλικά μαζί και περιχύνουμε τα παντζαρόφυλα . Σερβίρουμε σε πιάτα τον μπακαλιάρο τα παντζάρια σκορδαλιά και τα πατζαρόφυλα αυγολέμονο !
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Γιώργος Φραντζής chef