Ελαφρύς, χορτοφαγικός μουσακάς με πλούσια κρέμα μπεσαμέλ και στρώσεις λαχανικών , είναι η υγιεινή παραλλαγή του παραδοσιακού μουσακά που μας προτείνει ο Chef Ιωάννης Τσακίρης.
Υλικά
Καρότα 3
Πράσο 1
Κρεμμύδια 2
Πατάτες 4
Μελιτζάνες 3
Κολοκύθια 2
Πιπέρια Φλωρίνης 1
Πιπεριά κέρατο 1 καυτερή
Σκόρδο 2 σκελίδες
Ντομάτες 2 μέτριες τριμμένες
Πάστα ντομάτα 2 κουτ.σούπας
Μαϊντανός φρέσκος και κόλιανδρο
Καρυκεύματα
Αλάτι
Πιπέρι φρέσκο
Δάφνη 2 φύλλα
Γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη 1 Lt
Αλεύρι 100 gr
Ελαιόλαδο
Ηλιέλαιο 100 gr
Μπαχάρι 1 κουτ.γλυκού
Εκτέλεση
Μπεσαμέλ
Bάζουμε το γάλα να μισoβράσει. Σε άλλη κατσαρόλα περίπου 3 lt βάζουμε 100 ml ηλιέλαιο το αφήνουμε να πάρει θερμοκρασία και ρίχνουμε 100 gr αλεύρι μαγειρεύουμε για 2′ περίπου , σταδιακά ρίχνουμε το γάλα και συνεχίζουμε μέχρι να γίνει μια όμορφη βελούδινη κρέμα αλλά προσοχή σε χαμηλή θερμοκρασία.
Τέλος αφού δέσει αφαιρούμε από την φωτιά αλατίζουμε και αν θέλουμε βάζουμε μοσχοκάρυδο.
Λαχανικά
Κόβουμε σε φέτες τις πατάτες και τις μελιτζάνες ,τηγανίζουμε αφήνουμε σε χαρτί και στην συνέχεια κόβουμε τα υπόλοιπα λαχανικά μας. Σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο ρίχνουμε ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το κρεμμύδι ,το πράσο και τα καρότα και αφήνουμε να μαραθούν.
Στην συνέχεια βάζουμε τα υπόλοιπα λαχανικά, τη πάστα ντομάτα και αρχίζουμε να ανακατεύουμε ώστε να μας βγάλει τα έλαια της η πάστα αλατοπιπερώνουμε , ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες , ζωμό η νερό 500 gr και τα καρυκεύματα, αφήνοντας να μαγειρευτούν και να μελώσουν τα λαχανικά μας .
Τέλος βγάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε 1- 4 κουταλιές σούπας πλιγούρι. Σε πυρέξ στρώνουμε τις πατάτες βάζουμε τα λαχανικά μας και καλύπτουμε με μελιτζάνες. Τέλος στρώνουμε την μπεσαμέλ και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 C για 25 30′
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση.
Ιωάννης Τσακίρης Chef