Ρόδος το σμαράγδι του Αιγαίου !
Το νησί που δεν χορταίνουμε όσες φορές και να επισκεφθούμε μιας και είναι γεμάτο όμορφα τοπία, ακρογιαλιές, εντυπωσιακά αρχαιολογικά και μεσαιωνικά αξιοθέατα, γραφικά χωριά και αμέτρητες παραλίες, δραστηριότητες στη φύση και θαλάσσια σπορ, βόλτες και ψώνια, καλό φαγητό και παραδοσιακές γεύσεις. Η κουζίνα της εξαιρετική, με συνταγές που συνδυάζουν μοναδικά τις τοπικές γεύσεις με την παράδοση και τις σύγχρονες τάσεις στην γαστρονομία.
Η συνταγή από Ρόδο για σπιτικά σμυρνέικα κουλουράκια που μοσχοβολούν είναι από τον chef Γιώργο Μαρκάκη.
Υλικά
Αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο 1,5 κιλό
Βούτυρο τύπου Φυτίνη 400 gr
Ζάχαρη 400 gr
Ελαιόλαδο 140 ml
Αβγά 2
Baking powder 15 gr.
Αμμωνία 10 gr.
Γάλα 70 ml
Αλυσίβα – βρασμένο νερό με στάχτη – 70ml
Βανίλιες 3
Πορτοκάλι χυμός 140 ml
Κονιάκ 140 ml
Εκτέλεση
Χτυπάμε με το φτερό του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη στην γρήγορη ταχύτητα για 10 λεπτά – να γίνει αφράτο – Εν συνεχεία προσθέτουμε στη χαμηλή ταχύτητα τα υγρά: Ελαιόλαδο, χυμό πορτοκάλι, αλισίβα.
Ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι λίγο το γάλα – χλιαρό – το μεταφέρουμε σε ποτήρι , ανακατεύουμε μέσα την αμμωνία μέχρι να διαλυθεί και το ρίχνουμε μαζί με τα υπόλοιπα υγρά – το ανακατεύουμε πάνω από τον κάδο του μίξερ γιατί θα αρχίζει να αφρίζει – Ρίχνουμε τα αυγά, τις βανίλιες και τέλος το κονιάκ.
Τοποθετούμε το γάντζο στο μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι με το baking powder σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη. Βγάζουμε τη ζύμη , ζυμώνουμε λίγο με τα χέρια και σκεπάζουμε με πετσέτα.
Κόβουμε μικρά κομμάτια ζύμης ( φροντίζοντας να την κρατάμε σκεπασμένη ) και πλάθουμε κουλουράκια.
Βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και τα αλείφουμε με λίγο χτυπημένο αυγό.
Ψήνουμε στους 180c για περίπου 20 λεπτά.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Γιώργος Μαρκάκης Chef