Συνταγή από τον Chef Γιώργο Μαρκάκη για πιτάκια πεντανόστιμα και θρεπτικά με την μοναδική γεύση της ελιάς. Είναι ιδανικά για περιόδους νηστείας και θα μας καθηλώσουν”
Υλικά
Για 12 μεγάλα ή 24 μικρά λιοπιτάκια
Ζύμη
Αλεύρι 500 gr
Σόδα 5 gr
Πορτοκάλι χυμός 160 ml
Ελαιόλαδο 250 ml
Γέμιση
Ελιές μαύρες ελιές 300 gr
Κρεμμύδι 1 μεγάλο ψιλοκομμένο
Κρεμμυδάκια 2 φρέσκα ψιλοκομμένα
Σκόρδο 1 σκελίδα ψιλοκομμένη
Δυόσμος φρέσκος 15 gr
Aνηθος φρέσκος 15 gr
Κόλιανδρος φρέσκος 10 gr
Ασπράδι αυγού – ανακατεμένο με λίγο νερό –
Σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Σε λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι. Προσθέτουμε το λάδι και τρίβουμε το αλεύρι μέχρι να πάρει την υφή μεγάλων κόκκων. Ανακατεύουμε τη σόδα με τον χυμό και ρίχνουμε το μείγμα στο αλεύρι, τρίβουμε και ανακατεύουμε καλά. Ζυμώνουμε για 7-10 λεπτά ώσπου να γίνει λεία μάζα. Κατόπιν τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» μισή ώρα.
Ξεπλένουμε τις ελιές, βγάζουμε τα κουκούτσια τους και τις ψιλοκόβουμε.
Κατόπιν τις ανακατεύουμε με το λάδι, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το σκόρδο, τον δυόσμο, τον άνηθο και τον κόλιανδρο. Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη μέχρι να φτιάξουμε τη ζύμη.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 ή σε 24 μπαλάκια, τα οποία ανοίγουμε με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Κάθε κομμάτι της ζύμης πρέπει να γίνει περίπου στο μέγεθος ενός πιάτου τσαγιού.
Παίρνουμε μια κουταλιά από τη γέμιση, τη βάζουμε στην άκρη και τυλίγουμε σε ρολό. Γυρίζουμε τις άκρες και σχηματίζουμε μισοφέγγαρο. Αλείφουμε με το ασπράδι και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 35-45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση
Rodos Private Chef
Markakis Georgios